REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nors svirpliai ir iš jų pagaminti produktai Lietuvoje pardavinėjami jau keli metai, Europos Sąjungos dokumentai, leidžiantys į rinką naują tiekėją iš Vietnamo, sukėlė tikrą šaršalą socialinėje erdvėje. Plinta sąmokslo teorijos, kad svirplius dabar dės visur ir taip nuodys žmones.

Nors svirpliai ir iš jų pagaminti produktai Lietuvoje pardavinėjami jau keli metai, Europos Sąjungos dokumentai, leidžiantys į rinką naują tiekėją iš Vietnamo, sukėlė tikrą šaršalą socialinėje erdvėje. Plinta sąmokslo teorijos, kad svirplius dabar dės visur ir taip nuodys žmones.

REKLAMA

Tokie mitai juokina ir verslininkus, ir mokslininkus. Jie sako, kad svirplių naudojimas griežtai reglamentuotas, o dėti jų visur – tiesiog būtų per brangu.

Tokios reakcijos Kauno ir Panevėžio gatvėse, pasiteiravus praeivių apie svirplius maisto produktuose:

„Atsiprašau, bet tfu, aš vabalų nevalgau. Pilnu chodu apsirašyčiau, kad nedėtų, kas gi smarvę valgo, fui.“

„Mes lašinius valgėm ir valgysim, jokių svirplių mums nereikia, tegu valgo Europos Sąjunga tuos svirplius.“

„Prastai, nes yra chitino, jis nuodingas, nuodinga medžiaga – nevalgyčiau ir jums nepatarčiau.“

REKLAMA
REKLAMA

„Nemėgstu tų vabalų, man jie bjaurūs ir dar valgyt maistą – ne, ne, ne, ne, jokiu būdu.“

Tokių žinių žmonės prisiskaitė socialiniuose tinkluose, dažniausiai buvusių antivakserių ar rusų propagandos kanaluose:

REKLAMA

„Tapsim eksperimentais, priėdę vabzdžių. Neaišku, kokioje temperatūroje žūva lervų kiaušinėliai, koks jų apdorojimas, kiek tai sterilu, nes patekę į žarnyną suės mus iš vidaus išsiritę palikuonys.“

„Šlykštu, fuj, dar pasakykit, kad šūdas yra maistingas ir skanus! Bepročiai!“

„Dar vištašūdžio reikia dadėti skoniui!“

„Bet kokiu atveju stengsis išnuodyt visus.“

Nors svirpliai ir jų miltai maisto gaminiuose naudojami jau keli metai, o džiovintus juos Azijoje žmonės valgo šimtmečiais, paskelbus, kad į Europos Sąjungos rinką žengia dar vienas šių produktų tiekėjas iš Vietnamo, internetas ėmė kunkuliuoti nuo sąmokslo teorijų. Esą svirplių miltus dabar dės visur ir niekas net nežinos.

REKLAMA
REKLAMA

O Kauno rajone šiuos vabzdžius auginantys broliai į rinką jau keletą metų tiekia ir natūralius svirplius, ir gaminius iš jų.

„Turim miltus kaip produktą ir kaip žaliavą, tai žmonėms parduodam ir miltus, termiškai apdorotas, tinkamas į visus kepinius ir kur tau patinka ir tinka, kur nori pasikelti maistinę vertę. Taip pat mes juos naudojame patys savo produktuose, tai darom duoneles ir traškučius su svirplių miltais“, – pasakoja įmonės „Acheta“ direktorius Donatas Glušauskas.

Ir sako, kad produktai visada ženklinami, nes to nepadarius gresia net įmonės uždarymas.

„Jei to nedarysi, slėpsi, tai, mažų mažiausia, kas gali būti, gausi baudą ir gali išimti tavo produktą iš prekybos“, – sako D. Glušauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Jei produkto ženklinimo etiketėje nenurodytos kažkokios sudedamosios dalys, tai visą laiką taikomos sankcijos“, – teigia VMVT valstybinis maisto produktų inspektorius Deividas Kalinauskas.

Maisto ir veterinarijos tarnybos atstovai primena, kad ant pakuočių būtini ir įspėjimai apie alergijas.

„Vabzdžių baltymai gali sukelti alergines reakcijas asmenims, alergiškiem vėžiagyviams, moliuskams ir dulkių erkutėm“, – aiškina D. Kalinauskas.

Daugelis sąmokslo teorijų kūrėjų sako, kad svirpliai esą nuodingi dėl chitino, bet mokslininkai tikina atvirkščiai – tai gan plačiai paplitusi natūrali medžiaga ir jos yra įvairiuose produktuose.

REKLAMA

„Chitinas – viena populiariausių medžiagų gamtoje, jis sutinkamas ir grybuose, o mes grybus valgome, jei duoną ar pyragus kepame su mielėmis, tai jose irgi yra chitino. Tas chitinas, kaip medžiaga, labai paplitusi mūsų produktuose“, – tvirtina Klaipėdos universiteto mokslininkas Tomas Ruginis.

Svirpliai – ateities maistas, jis itin paplitęs Azijoje, mūsų kraštuose dar vartojamas retai.

„Svirpliai nebus valgomi žali, o termiškai apdoroti, o kai termiškai apdorojame, tai visi patogenai dažniausiai žūva“, – sako T. Ruginis.

Vargu, kad produktai su svirplių miltais bus gaminamai masiškai, o ir dėti daug žaliavos neapsimoka, nes ji brangi – tad ir kaina būtų didelė. Kad užaugtų toks vabzdys, reikia daugiau kaip mėnesio, o kilogramui svirplių miltų reikia 20 tūkstančių šių vabzdžių.

REKLAMA

„Per mėnesį užauginame 500–600 kilogramus svirplių“, – kalba gamybos vadovas Marius Glušauskas.

O paruoštų vabzdžių telieka trečdalis masės. Nepagrįsti ir kaltinimai, kad produktai iš šių vabzdžių esą nešvarūs.

„Mes po 35 dienų išimam maistą, vandenį paliekam, jie parą laiko išsivalo, po paros išpurtom, atskiriam nuo šiukšlių ir dedam į šaldiklį“, – aiškina M. Glušauskas.

Šiuo metu vien Lietuvoje registruotos 11 įmonių, auginančių svirplius.

kokios čia sąmokslo teorijos jeigu tokie dalykai jau vyksta,viskas kas buvo sąmokslo teorijos viskas išsipildė.Vabzdžių nevirškina žmogaus organizmas,jais maitintis prisitaikę tik paukščiai
koncervų valdymo pasekmė
koncervų valdymo pasekmė
tai va
Keista, kad vadina sąmokslo teorijomis
Keista, kad vadina sąmokslo teorijomis
dalykus, kurie jau vyksta praktiškai. Richard Nicolaus Coudenhove-Kalergi išleido tokias knygas kaip „Praktinis realizmas“, „Paneuropa“. Pastaraisiais metais ir Klaus Schwab išleido ne vieną knygą, kuriose atvirai aprašoma, kaip siekiama valdyti žmoniją. Ir, kaip matome, visa tai nuosekliai įgyvendinama. Tai pagal jus čia sąmokslo teorijos?
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų