• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kai norisi šokolado arba dešros...

Ką reiškia potraukis tam tikriems maisto produktams? Mokslininkai neabejoja: tai rodo, kad organizmui trūksta tam tikrų medžiagų. Beprotiškai norite ko nors saldaus, sūraus ar aštraus? Labai tikėtina, kad jūsų valgiaraštį reikėtų iš esmės koreguoti!

Ką reiškia potraukis tam tikriems maisto produktams? Mokslininkai neabejoja: tai rodo, kad organizmui trūksta tam tikrų medžiagų. Beprotiškai norite ko nors saldaus, sūraus ar aštraus? Labai tikėtina, kad jūsų valgiaraštį reikėtų iš esmės koreguoti!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Be abejo, galima teisintis: jei labai norisi – vadinasi, reikia. Tačiau net suvalgius geidžiamo produkto nepanaikinama priežastis: organizmas reikalauja gyvybiškai svarbių medžiagų. Taigi, jei traukia prie itin nesveikų ir akivaizdžiai nenaudingų produktų, galbūt vertėtų kirsti iš peties ir patenkinti ne skonio kaprizus, o pirminius poreikius? Be to, jei organizmas siekia papildyti svarbių elementų atsargas, vadinasi, jūsų mityba – nepakankamai gerai subalansuota.

REKLAMA

Norisi sūraus, aštraus, intensyvaus skonio maisto

Panūdote konkretaus produkto? Stabtelėkite akimirką ir pagalvokite – kodėl. Pavyzdžiui, jei norite suvalgyti gabalėlį kumpio arba bet ką atiduotumėte už pakelį sūdytų pistacijų, tai nebūtinai reiškia, kad jūsų organizmui reikia būtent kumpio ar riešutų. Veikiausiai tai, kas jus traukia, yra druska. Jei geismo objektu tapo įvairūs prieskoniai – gali būti, kad jums stinga magnio. Jo gausu nekeptuose riešutuose, saulėgrąžose, vaisiuose, ankštinėse daržovėse.

REKLAMA
REKLAMA

Stiprų potraukį prieskoniams dažniausiai jaučia žmonės, turintys problemų su kvėpavimo organais. Jei staiga užsimanėte česnako ar svogūno, o ant duonos mieliau tepate garstyčias nei uogienę, gali būti, kad organizmas pajuto prasidedančią kvėpavimo takų ligą. Padedamas fitoncidų, jis tikisi greičiau įveikti infekciją.

Saikingai sūdykite maistą ir nesižavėkite dietomis be druskos. Remiantis naujausiais moksliniais tyrimais, gabalėlis druskos (1 g), sučiulptas po pietų, pagerina virškinimą, iš maisto produktų geriau įsisavinamos maistingosios medžiagos. Tačiau, be abejo, šiuo patarimu gali naudotis tik tie, kuriems druskos vartojimas nėra apribotas dėl sveikatos sutrikimų ar kitų priežasčių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Aistra šokoladui ir saldumynams

Dažniau nei kiti žmonės, „šokolado manijos“ priepuolius pajunta mėgstantieji kavą ir tie, kurių smegenims trūksta gliukozės. Tas pats pasakytina ir apie kitus saldumynus. Jei maitinatės netaisyklingai, jūsų organizmas taip pat anksčiau ar vėliau pareikalaus gliukozės – tai pats greičiausias energijos šaltinis. Su šia užduotimi puikiai susidoroja šokoladas, bet nepamirškite, kad šokolado sudėtyje yra daug riebalų, kurių perteklius kelia pavojų kraujagyslėms ir figūrai. Be to, jei labai norisi šokolado, tai gali reikšti, kad organizmui trūksta magnio (pamėginkite jo stygių kompensuoti nekepintais riešutais, vaisiais, ankštinėmis daržovėmis), chromo (jo yra brokoliuose, vynuogėse, sūryje, vištienoje, veršiukų kepenyse), fosforo (valgykite vištieną, jautieną, kepenėles, paukštieną, žuvį, kiaušinius, pieno produktus, riešutus, ankštines daržoves), sieros (jos būna spanguolėse, krienuose, įvairiuose kopūstuose), triptofano (vienos nepakeičiamųjų aminorūgščių, kurių gausų sūryje, kepenėlėse, razinose, špinatuose).

REKLAMA

Ledų ypač norisi ne tik karštomis vasaros dienomis, bet ir sutrikus angliavandenių apykaitai, jei kraujyje per mažai cukraus, sergant diabetu.

Keiskite saldumynus vaisiais, kruopomis – šiuose produktuose taip pat gausu sudėtinių angliavandenių. Desertui taip pat galite rinktis džiovintus vaisius, porą šaukštų medaus su riešutais.

Vilioja sūris ir pieno produktai

Sūris: švelnus, aštrus, su prieskoniais ir be jų... Gardžiuojatės juo kasdien, o skoniui tiesiog negalite atsispirti. Dietologai tikina, kad žmonėms, kurie neatsispiria sūriui, dažniausiai stinga kalcio ir fosforo. Be abejo, sūryje šių medžiagų išties gausu, tačiau pernelyg dažnai mėgautis šiuo produktu nepatartina – jame palyginti daug riebalų.

REKLAMA

Pamėginkite sūrį pakeisti kopūstais, brokoliais – juose taip pat apstu kalcio ir fosforo, o kalorijų visai nedaug. Jei jūsų organizmas gerai toleruoja pieną, galite išgerti po 1–2 stiklines per dieną, o sūrio suvalgykite ne daugiau kaip 5 gramus, pageidautina – kartu su šviežiomis daržovėmis.

Jei dievinate rauginto pieno produktus, ypač varškę, veikiausiai jums stinga kalcio. Staigus potraukis pienui taip pat gali pasireikšti, kai stinga nepakeičiamųjų aminorūgščių – triptofano, lizino, leicino.

Rūgšti citrina

Galbūt jūsų valgiaraštyje vyrauja sunkiai virškinami produktai? Tuomet organizmas, norėdamas palengvinti sau užduotį, stengiasi padidinti skrandžio sulčių rūgštingumą. Padidėjęs potraukis citrinoms, spanguolėms pastebimas peršalimo ligų sezono metu, kai nusilpusiam organizmui reikia daugiau vitamino C ir kalio druskų. Rūgštelės norisi ir tiems, kurie turi bėdų su kepenimis, tulžies pūsle.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Rinkitės patiekalus, kuriuose riebalų būtų su saiku. Venkite kepto, sūraus, aštraus maisto, keletą kartų termiškai apdorotų produktų.

Geismo objektas – rūkyta mėsa

Rūkytos mėsos delikatesų paprastai nori tie, kurie laikosi pernelyg griežtos dietos. Kai suvartojama itin mažai riebalų, organizme sumažėja gerojo cholesterino kiekis, o rūkytos mėsos gaminiuose gana daug sočiųjų riebalų.

Nesižavėkite produktais, kurių riebalų kiekis – sumažintas. Rinkitės tuos, kuriuose natūraliai yra nedaug riebalų. Pavyzdžiui, jogurtą, kefyrą ar pieną geriau rinktis 1–2 proc. riebumo. Bet nepamirškite, kad per dieną turėtumėte suvartoti ne daugiau kaip 1 šaukštą aliejaus ir 1 arbatinį šaukštelį sviesto – tokio kiekio riebalų reikia net ir laikantis dietos. Moksliškai įrodyta, kad tai padeda lieknėti sparčiau, palyginti su dieta, kurioje visiškai atsisakoma riebalų.

REKLAMA

Vis dėlto norisi riebaus...

Tai – vienas kalcio trūkumo požymių. Šio elemento gausu brokoliuose, ankštinėse daržovėse, galite suvalgyti nedidelį gabalėlį sūrio, džiovintų abrikosų. Sakote, nepadės, – geriau užtepti daugiau sviesto? Dažniausiai tokį potraukį pajunta vegetarai, kurių valgiaraštyje mažai riebalų. Šaltuoju metų laiku, kai stinga saulės ir vitamino D, taip pat labiau norisi riebaus maisto: sviesto, lašinių.

Arbatos ar kavos?

Jei nuolat trokštate kurio nors iš šių gėrimų, tikėtina, kad jums stinga fosforo. Šis potraukis taip pat gali reikšti, kad organizme sumažėjo sieros. Jei vis dėlto tikroji priežastis – natrio trūkumas, galite į savo patiekalus berti šiek tiek daugiau jūros druskos, salotas gardinkite obuolių actu. Dar vienas elementas, kurio stygių norisi kompensuoti geriant nesuskaičiuojamą kiekį arbatos ir kavos, – tai geležis. Jos yra raudonoje mėsoje, žuvyje, paukštienoje, jūros kopūstuose, žaliosiose daržovėse, trešnėse.

REKLAMA

Nesvarbu, kas, kad tik būtų skysta

Nutinka ir taip, kad norisi tik skysto maisto: sriubos, sulčių, kokteilių ir nieko „rimtesnio“. Gali būti, kad jūs paprasčiausiai pamirštate gerti pakankamai vandens. Kita vertus, jei norisi būtent gazuotų gėrimų – tai jau ženklas, kad jums trūksta kalcio. Potraukis šaltiems gėrimams gali sufleruoti apie kalio trūkumą: jį kompensuotumėte, jei kartkartėmis užkrimstumėte graikinių riešutų, migdolų, karijų, bananų.

Nepamirškite vandens!

Nors atrodytų nelogiška, tačiau nuolatinis noras užkandžiauti ir ką nors kramsnoti – taip pat ženklas, kad jūsų organizme stinga skysčių! Organizmas ilgą laiką kentė vandens trūkumą, todėl „atbuko“: dabar troškulį painioja su alkiu. Nepamirškite išgerti 8–10 stiklinių vandens per dieną, galite jį pagardinti citrinos skiltele.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Konkretūs norai

• Alyvuogės. Gali būti sutrikusi skydliaukės funkcija.

• Bananai. Veikiausiai trūksta kalio, šlubuoja širdies veikla. Beje, bananai gana kaloringi, todėl jei bijote priaugti svorio, o šių vaisių vis tiek beprotiškai norite, pamėginkite juos kartkartėmis keisti pomidorais, figomis.

• Saulėgrąžos. Trūksta įvairių vitaminų ir antioksidantų, organizme daug laisvųjų radikalų.

• Žemės riešutai. Organizme sumažėjo B grupės vitaminų.

• Melionai. Nusilpusi nervų sistema, sutriko širdies ir kraujagyslių veikla. Šiuose vaisiuose daug kalio, kalcio, fosforo, magnio, vitaminų A ir C.

REKLAMA

• Jūros gėrybės. Trūksta jodo. Galite mėgautis jūros gėrybėmis, kol pasisotinsite, o kitus patiekalus gardinkite joduotąja druska.

• Duona. Jei negalite ramiai praeiti pro duonos gaminius, yra tikimybė, kad jūsų organizmui stinga azoto. Valgykite daugiau baltyminių maisto produktų: žuvies, neriebios mėsos, riešutų, ankštinių daržovių.

• Nevaldomas apetitas per PMS. Greičiausiai jums trūksta cinko. Jo yra raudonoje mėsoje, jūros gėrybėse, lapinėse daržovėse, šakniavaisiuose.

Kai norisi ko nors...

... saldaus. Tikriausiai dirbate be atvangos, jūsų gyvenime nestinga streso. Gliukozė būtina streso hormonui adrenalinui gaminti, todėl jausdamas nervinę ir protinę įtampą organizmas cukrų sunaudoja greičiau ir reikalauja naujos saldumynų porcijos. Tiesą sakant, tokioje situacijoje išties ne nuodėmė šiek tiek pasmaližiauti, bet rinkitės saldumynus protingai, venkite riebių konditerijos gaminių – geriau plytelė šokolado ar trapus sausainis nei gabalas torto.

REKLAMA

... sūraus ar marinuoto. Jei beprotiškai traukia sukrimsti marinuotą agurkėlį arba paskanauti silkutės, o kitas maistas atrodo prėskas, nepakankamai sūrus, gali būti, kad jūsų organizme tūno įsisenėjęs uždegimas, yra infekcijos židinys. Šių produktų paprastai norisi, kai susilpnėjęs imunitetas.

... rūgštaus. Tai gali būti sumažėjusio skrandžio rūgštingumo požymis. Taip nutinka sergant gastritu, kai išsiskiria per mažai skrandžio sulčių. Be to, rūgštus maistas vėsina organizmą, todėl persišaldžius, pakilus kūno temperatūrai padeda pasijusti geriau.

REKLAMA
REKLAMA

... kartaus. Vienas organizmo intoksikacijos požymių, pavyzdžiui, po persirgtos ligos arba užsiteršus virškinimo sistemai. Jei dažnai norisi ko nors karstelėjusio, būtų prasminga susiplanuoti keletą iškrovos dienų.

... aštraus. Pica su jelapeno pipirais, meksikietiškas troškinys – kaip tik tai, apie ką svajojate? Gali būti, kad jūsų skrandis tinginiauja, lėtai virškina maistą, todėl jam reikia papildomo „paraginimo“, o aštrūs prieskoniai stimuliuoja virškinimą. Aštrių patiekalų poreikis taip pat gali reikšti sutrikusią lipidų apykaitą, padidėjusį blogojo cholesterino kiekį. Toks maistas gerina kraujotaką, sparčiau deginami riebalai. Tiesa, jis taip pat dirgina skrandžio gleivinę, todėl verčiau nevalgykite aštraus maisto, kai skrandis visiškai tuščias.

... gaižaus. Būtumėte nieko prieš suvalgyti keletą šermukšnio uogų? Jūsų organizmo apsauginės jėgos silpsta, joms reikia pastiprinimo. Gaižaus skonio produktai turi medžiagų, skatinančių odos ląstelių dalijimąsi, padeda greičiau užgyti žaizdoms, skaistina veido spalvą. Šie produktai padeda stabdyti kraujavimą (pvz., išsivysčius miomai), šalina skysčius iš kvėpavimo takų (tai itin pravartu sergant bronchų ir plaučių ligomis). Gaižus maistas tirština kraują, taigi gali būti pavojingas žmonėms, turintiems kraujo krešumo problemų, linkusiems į trombozę, sergantiems hipertonija.

REKLAMA

... prėsko. Tokio maisto dažniau norima sergant gastritu, atsivėrus skrandžio opai, kai padidėjęs skrandžio rūgštingumas, kankina vidurių užkietėjimas. Taip pat gali būti problemų su kepenimis, tulžies pūsle. Prėski patiekalai padeda sumažinti spazminius skausmus, nuramina skrandį. Tačiau jei visas maistas atrodo prėskas, beskonis, gali būti, kad jums pasireiškė depresija.

Kaip potraukį tam tikriems produktams aiškina psichologai?

Jūsų skonis gali būti aiškinamas ir tam tikru psichologiniu poreikiu. Kai norisi aštrių patiekalų –tikriausiai trokštate suteikti savo gyvenimui šiek tiek daugiau „pipiriukų“. Polinkis kramsnoti kietą maistą (riešutus, traškučius, džiovintus vaisius) – noras nugalėti. Apskritai, potraukis tam tikriems produktams kildinamas iš vaikystės ar kito laimingo gyvenimo tarpsnio, kai maisto produktai asocijuojami su džiaugsmu, saugumo jausmu. Todėl neretai noras paskanauti tam tikro patiekalo yra veikiau ne fiziologinis poreikis, o troškimas bent akimirkai susigrąžinti laimingiausius gyvenimo momentus. Be to, skonio pomėgiai gali apibrėžti charakterį.

• Dauguma šokolado mėgėjų ilgisi meilės, širdyje jaučiasi vieniši, jiems trūksta dėmesio.

REKLAMA

• Nervingi ir agresyvūs žmonės dažniau renkasi mėsą, ypač galvijų.

• Dešrą, virtą mėsą renkasi pareigingi, pastovaus charakterio žmonės.

• Šašlykus, lauko kepsnius, rūkytą dešrą noriai renkasi romantiški, fantazijos nestokojantys, keliones dievinantys žmonės.

• Ramūs, taikūs žmonės labiau mėgsta vaisius, daržoves.

• Pavyduoliai labiausiai mėgsta riebius produktus.

• Amžini svajokliai dažniausiai dievina jūros gėrybes.

• Tie, kurie negali atsispirti pieno produktams, trokšta, kad jais rūpintųsi, nori būti lepinami.

• Pomidorus mėgsta dosnūs, demokratiški žmonės,

• Jausmingieji mieliau renkasi agurkus.

• Pats sveikiausias ir psichologiškai stabiliausias žmonių tipas dažniausiai užkandžiams renkasi morkas ir obuolius. • Jei labai patinka rauginti, marinuoti, rūgštūs produktai – galima įtarti, kad žmogus linkęs į tironiškumą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų