• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ant Kūčių stalo be abejonės karaliauja žuvis, o viena iš atsakingiausių užduočių ruošiant vaišių stalą – išsirinkti šviežią bei kokybišką žuvį. Į ką reikėtų atkreipti dėmesį prieš perkant žuvį, kad vėliau netektų nusivilti, pataria maisto technologė ir mitybos specialistė Raminta Bogušienė.

Ant Kūčių stalo be abejonės karaliauja žuvis, o viena iš atsakingiausių užduočių ruošiant vaišių stalą – išsirinkti šviežią bei kokybišką žuvį. Į ką reikėtų atkreipti dėmesį prieš perkant žuvį, kad vėliau netektų nusivilti, pataria maisto technologė ir mitybos specialistė Raminta Bogušienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Žuvies produktų kokybė vertinama pagal išvaizdą, kvapą, spalvą, konsistenciją, o jei produktas paruoštas vartojimui – ir pagal skonį. Nepjaustytos žuvies šviežumą lengviausia patikrinti apžiūrint jos akis, žvynus, žiaunas, o žuvies gabaliukus reikėtų įvertinti pagal spalvą ir konsistenciją“, – išskiria mitybos specialistė.

REKLAMA

Kaip atskirti šviežią žuvį?

Pasak maisto technologės, sveikos ir šviežios žuvies akys turi būti iškilios, apvalios, su juodais vyzdžiais, drėgnos ir skaidrios. Pradėjusios gesti ar ligotos žuvies akys yra apsiblaususios, įdubusios, pradėjusios raukšlėtis ar džiūti.

„Taip pat itin svarbu dėmesį atkreipti į žiaunas. Vos pagautos žuvies žiaunos yra ryškiai raudonos, švarios spalvos, kuri su laiku tamsėja, tampa raudonai rudos ar net juodos spalvos. Nešviežios žuvies žiaunos ilgainiui gali ir išsipūsti, išblykšti, pradėti irti, pasidengti gleivėmis ir skleisti nemalonų kvapą“, – perspėja Raminta Bogušienė.

REKLAMA
REKLAMA

Termiškai neapdorotos baltos žuvies, pavyzdžiui, menkės ar oto, spalva turėtų būti permatoma, balkšva su rausvais intarpais, tačiau matinio atspalvio ar labai balta spalva gali išduoti, kad žuvis nėra šviežia. Taip pat šviežios raudonos ar tamsios žuvies, kaip lašiša, tunas, spalva turėtų būti ryški, o raumenų struktūra aiškiai matoma.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tiek renkantis žuvies gabaliukus, tiek nepjaustytą žuvį, ji turi būti elastinga, bet tuo pačiu ir tvirta, paspaudus su pirštu joje neturėtų likti įdubų. Tai rodo, kad žuvies raumenys yra standūs ir nesuglebę. Renkantis riebią žuvį, kaip skumbrė ar upėtakis, drėgnumas ir blizgumas yra normalu, tačiau jei ant žuvies pastebite lipnias gleives ar po ja susikaupusį tirštą skystį – reiškia, kad žuvis buvo laikyta netinkamomis sąlygomis“, – aiškina mitybos specialistė.

REKLAMA

Šaldyta žuvis

Šaldyta žuvis, Ramintos Bogušienės teigimu, taip pat tinkamas pasirinkimas, tačiau išsirinkti ją kokybišką gali būti nelengva. Pirmiausia reikėtų rinktis iš tų, kurios supakuotos skaidriose pakuotėse, kad būtų galimybė apžiūrėti žuvį.

„Atkreipkite dėmesį, ar pakuotė nėra pažeista ir ar ledo kristalai pakuotėje pabirę tolygiai. Sušaldytos žuvies spalvą įvertinti sudėtinga, tačiau spalva turėtų būti vientisa, be patamsėjusių ar pašviesėjusių vietų. Taip pat, jei yra ant pakuotės nurodytas žuvies užšaldymo laikas, rekomenduočiau rinktis kuo vėlesnį“, – pataria specialistė.

Išsirinkus šaldytą žuvį, svarbu ją tinkamai atšildyti, patikimiausias būdas – įdėti žuvį į šaldytuvą ir leisti jai lėtai atšiltai. Tokiu būdu žuvis išlaikys savo struktūrą, skonį ir bus nesausa.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų