REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nesvarbu, ar mėgaujatės riebiu mėsainiu, ar sūriais traškučiais su majonezo padažu, kai kurie maisto produktai itin didina cholesterolio kiekį kraujyje.

Nesvarbu, ar mėgaujatės riebiu mėsainiu, ar sūriais traškučiais su majonezo padažu, kai kurie maisto produktai itin didina cholesterolio kiekį kraujyje.

REKLAMA

Tačiau vienas populiarus produktas, dažnai vartojamas pusryčiams, taip pat kenkia arterijoms ir prisideda prie cholesterolio padidėjimo.

Įvardijo produktą

Vaistininkas įspėjo, kad vieno maisto produkto, kuris dažnai vartojamas iš pat ryto, reikėtų vengti, tačiau taip pat pasiūlė sveikatai palankią alternatyvą, kurią galima išbandyti vietoj jo.

„Chemist Click“ vaistininkas Abbas Kanani sakė: „Žmonės, kurių cholesterolio kiekis padidėjęs, turėtų vengti saldžių kepinių. Paprastai juose būna daug sočiųjų riebalų, tokių kaip sviestas ir aliejus, pridėta cukraus ir juose dažnai yra mažai maistinių medžiagų.“

Sotieji riebalai, esantys kepiniuose su sviestu, didina vadinamojo „blogojo“ (mažo tankio lipoproteinų) cholesterolio kiekį, rašo express.co.uk.

REKLAMA
REKLAMA

Dėl per didelio cholesterolio kiekio kraujyje arterijose gali susikaupti riebalų sankaupos, todėl jos gali užsikimšti. Dėl to padidėja rimtų sveikatos problemų, tokių kaip širdies ligos ir insultas, rizika.

REKLAMA

Dar blogiau, kad daugelis žmonių, kurių cholesterolio kiekis yra per didelis, net nežino, kad jo kiekis yra per didelis, kol neišsivysto įvairios sveikatos problemos.

Kadangi sveika mityba gali padėti sumažinti padidėjusio cholesterolio ir įvairių iš to kylančių ligų riziką, vaistininkas rekomendavo pusryčiams rinktis kitokius produktus.

Pasiūlė alternatyvų

A. Kanani patarė rinktis paprastą natūralų jogurtą ir jį pagardinti širdžiai naudingais priedais.

Jis sakė: „Uogos, tokios kaip gervuogės ir braškės, yra ypač naudingos, nes jos padeda sumažinti cholesterolio kiekį kraujyje. Jei mėgstate saldumynus, galite įmaišyti šiek tiek medaus, kuris taip pat gali būti naudingas ir padėti sumažinti cholesterolio kiekį kraujyje. Taip pat galite įdėti šiek tiek nesūdytų riešutų, pavyzdžiui, migdolų ir graikinių riešutų. Jie yra geras nesočiųjų riebalų šaltinis, be to, juose yra mažiau sočiųjų riebalų.“

REKLAMA
REKLAMA

Anksčiau vaistininkas papasakojo apie maisto produktus, kurie puikiai tinka pusryčiams ir padeda sumažinti cholesterolio kiekį. Vienas tokių produktų – avižos, kuriose yra tirpiųjų skaidulų, padedančių sumažinti „blogojo“ cholesterolio kiekį.

Pusryčiams taip pat puikiai tiks pilno grūdo duonos skrebučiai – juose gausu skaidulų, kurios padeda sumažinti padidėjusį cholesterolį ir pagerinti širdies sveikatą.

Naudingi ir avokadai, kurie yra geras mononesočiųjų riebalų šaltinis, ypač oleino rūgšties, kuri gali pagerinti kraujo lipidų profilį.

Jis taip pat rekomenduoja valgyti kiaušinius – nors juose yra cholesterolio, jie taip pat yra geras sveikų riebalų, baltymų ir kitų maistinių medžiagų, įskaitant vitaminą B12, D, riboflaviną, choliną ir seleną, šaltinis, todėl kiaušiniai naudingi širdies sveikatai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų