REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tam tikruose fermentuotuose maisto produktuose esančios bakterijos gali padėti sumažinti uždegimą ir sustiprinti imuninę sistemą.

Tam tikruose fermentuotuose maisto produktuose esančios bakterijos gali padėti sumažinti uždegimą ir sustiprinti imuninę sistemą.

REKLAMA

Dieta vaidina didžiulį vaidmenį mūsų sveikatai ir gerovei, o tam tikri maisto produktai padidina arba sumažina tam tikrų būklių ir ligų riziką.

Vienos ekspertės teigimu, taip yra ir su vėžiu, kuris yra viena iš pagrindinių mirties priežasčių Jungtinėje Karalystėje.

Sveikatos ekspertė ir mitybos patarėja Lauren Lepley pasakojo apie tam tikrus fermentuotus maisto produktus, kurie gali sumažinti vėžio riziką, rašo express.co.uk.

„Rauginti maisto produktai turi vėžio profilaktikos savybių, nes juose yra naudingų bakterijų, žinomų kaip probiotikai, kurios, kaip įrodyta, turi daug naudos sveikatai, įskaitant galimą vėžio prevenciją“, – sakė L. Lepley, kuri pati išgyveno trečios stadijos melanomą (odos vėžį).

Probiotikai yra naudingos bakterijos, kurios gyvena žarnyne ir padeda palaikyti sveiką mikroorganizmų pusiausvyrą virškinimo sistemoje.

REKLAMA
REKLAMA

Jie yra svarbūs virškinimui, imuninei funkcijai ir bendrai sveikatai.

Tyrimai parodė, kad naudingos bakterjos fermentuotuose maisto produktuose gali padėti išvengti vėžio, nes jos:

REKLAMA
  • mažina uždegimą,
  • stiprina imuninę sistemą,
  • skatina trumposios grandinės riebalų rūgščių (SCFA) gamybą,
  • padeda detoksikuoti organizmą.

„Daug probiotikų turi rauginti maisto produktai, pavyzdžiai jogurtas, kefyras, rauginti kopūstai, kimchi, miso, tempe ir kombucha, – sakė ji. – Šie maisto produktai gali suteikti daug naudos sveikatai, įskaitant galimą vėžio prevenciją.“

„Tačiau svarbu pažymėti, kad ne visi fermentuoti maisto produktai yra vienodi, o probiotikų kiekis gali būti labai įvairus, priklausomai nuo prekių ženklų ir maisto produktų tipų“, – įspėjo L. Lepley.

REKLAMA
REKLAMA

Ji paaiškino keturių rūšių fermentuoto maisto naudą.

Kefyras

„Kefyras yra fermentuoto pieno gėrimas, kilęs iš Kaukazo kalnų, – sakė ji. – Jis gaminamas fermentuojant pieną su kefyro grūdeliais, kurie yra mielių ir bakterijų derinys. Kefyre gausu probiotikų, kurie gali pagerinti virškinimą ir sustiprinti imuninę sistemą.“

Viename tyrime, 2017 m. paskelbtame žurnale „Medical Oncology“, teigiama, kad kefyras turi priešvėžinių savybių. Daugelis tyrimų atskleidė, kad kefyras veikia įvairias vėžio formas, tokias kaip gaubtinės ir tiesiosios žarnos vėžys, piktybiniai T limfocitai, krūties vėžys ir plaučių karcinoma.

Miso

„Miso yra fermentuota sojų pupelių pasta, dažniausiai naudojama japonų virtuvėje, – pasakojo gydytoja. – Ji gaminama fermentuojant soją su druska ir koji, kuri yra grybelio rūšis.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Miso yra geras baltymų, vitaminų ir mineralų šaltinis, taip pat jame yra naudingų bakterijų, kurios gali padėti virškinti maistą“, – pridūrė ji.

2013 m. žurnale „Journal of Toxicologic Pathology“ (Toksikologinės patologijos žurnalas) paskelbtuose tyrimuose nustatyta, kad miso slopino gaubtinės žarnos vėžio vystymąsi žiurkėms.

Miso taip pat veiksmingai slopino plaučių navikus, žiurkių krūties navikus ir pelių kepenų navikus.

 

Natto

„Natto yra tradicinis japonų maistas, pagamintas iš fermentuotų sojų pupelių, – aiškino L. Lepley. – Jame gausu vitamino K2, kuris yra svarbus kaulų sveikatai ir taip pat gali turėti priešuždegiminių savybių.“

REKLAMA

2020 m. Japonijos Nacionalinio vėžio centro tyrimų grupė žurnale „British Medical Journal“ (britų medicinos žurnalas) paskelbė straipsnį, kuriame padarė išvadą, jog didesnis fermentuotų sojų produktų, įskaitant natto ir miso, vartojimas yra susijęs su mažesne mirtingumo rizika.

Kombucha

Kombucha yra fermentuotas arbatos gėrimas, gaminamas fermentuojant saldintą arbatą su simbiotiška bakterijų ir mielių kultūra.

Joje gausu probiotikų ir antioksidantų, kurie gali padėti pagerinti virškinimą ir sustiprinti imuninę sistemą.

2021 m. žurnale „Journal of Education and Health Promotion“ (Švietimo ir sveikatos skatinimo žurnalas) atliktas tyrimas atskleidė, kad kombucha gali padėti gydyti žarnyno vėžį.

Šis rezultatas parodė, kad kombucha padidino doksorubicino priešvėžinį aktyvumą, o tyrimo išvados rodo, kad kombucha gali būti naudingas pagalbininkas gydant gaubtinės ir tiesiosios žarnos vėžį, derinant ją su chemoterapija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų