REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Grybavimo sezonas vis labiau įsibėgėja ir gardžių grybų prisirinkti norintys žmonės traukia į miškus. Tačiau kartais malonią pramogą apkartina apsinuodijimas grybais. Ką daryti ir kada laiku atkreipti dėmesį į simptomus pasakoja Vilniaus Respublikinės universitetinės ligoninės ūminių apsinuodijimų skyriaus vedėja Gabija Laubner.

Grybavimo sezonas vis labiau įsibėgėja ir gardžių grybų prisirinkti norintys žmonės traukia į miškus. Tačiau kartais malonią pramogą apkartina apsinuodijimas grybais. Ką daryti ir kada laiku atkreipti dėmesį į simptomus pasakoja Vilniaus Respublikinės universitetinės ligoninės ūminių apsinuodijimų skyriaus vedėja Gabija Laubner.

REKLAMA

Vieni grybai nėra mirtinai nuodingi, o kita grupė savo sudėtyje iš tiesų turi mirtinus nuodus. Laikinų sveikatos problemų gali sukelti ir valgomi, ir nuodingi grybai. Pirmuoju atveju nemalonius pojūčius skrandyje gali jausti žmonės suvalgę per didelį kiekį grybų arba suvalgę netinkamai paruoštų grybų.

Virškinimo traktą dirginantys grybai dažniausiai nėra nuodingi. Neretai blogumo jausmas pasireiškia tiems žmonėms, kurie turi su virškinimo traktu susijusių ligų: su kasa, su tulžies pūsle arba su kepenimis. Tokiems žmonėms po valandos – dviejų atsiranda pilvo pūtimas, blogumas, pykinimas, prakaitavimas, žmogus gali pradėti vemti.

REKLAMA
REKLAMA

Toksikologė teigia, kad jeigu nėra pykinimo ir vėmimo, apsinuodijimo valgomais grybais simptomus galima palengvinti tiesiog išėjus pasivaikščioti ar išgėrus daugiau vandens. Pasak jos, nėra prasmės griebtis vaistų, nes grybai vis tiek bus suvirškinti ir po 6 valandų tie nemalonūs simptomai praeis.

REKLAMA

Kalbant apie nuodingus grybus, pats pavojingiausias grybas Lietuvoje yra žalsvoji musmirė. Medikė teigia, kad šiam grybui būdingas vadinamas slaptasis periodas: suvalgius šį grybą pirmieji simptomai pasireiškia ne iškart.

„Suvalgius grybą maždaug po 6-12 valandų pradeda atsirasti simptomai: atsiranda stiprūs pilvo skausmai, diegliai, žmogus pradeda viduriuoti, vemti gausiai ir čia yra toks momentas, kai apsigaunama su klinikiniu vaizdu, nes po viduriavimo ir vėmimo, pykinimo savijauta pradeda gerėti ir nebesikreipiama į medikus“, – pasakoja Gabija Laubner.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau, pasak medikė, savijautai pagerėjus toliau vystosi kepenų pažeidimas, kuris gali baigtis kepenų nepakankamumu arba net mirtimi. Suvalgius nuodingų grybų pirminiai simptomai dažniausiai atsinaujina po paros: vėl būna jaučiamas pykinimas, gali būti viduriuojama.

„Po paros simptomai dažniausiai atsinaujina. Būna, kad namuose pacientas pamato, kad akys pagelto, kai simptomai atsinaujina. Tada būna per vėlu: būna atsiradęs kepenų pažeidimas. Tai va čia tikriausiai labai susiję simptomai su pagalba: jeigu po grybų valgymo prasideda pykinimas ir viduriavimas, reikėtų iškart kreiptis į medikus“, – įspėja medikė.

Per metus dėl apsinuodijimo grybais miršta vidutiniškai 1-2 žmonės. Prasidėjus grybų sezonui, tai yra nuo rugpjūčio pabaigos iki pat spalio, dėl apsinuodijimo į medikus kasdien vidutiniškai kreipiasi 5-6 žmonės. Medikė Gabija Laubner pabrėžia, kad tik kilus įtarimams, kad apsinuodijote, derėtų iškart kreiptis į medikus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų