REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Pomidorus jau ima pulti ligos. Ką galima būtų padaryti, kad jie ilgiau derėtų, geriau noktų?“ – teiraujasi Gertrūda iš Šiaulių.

„Pomidorus jau ima pulti ligos. Ką galima būtų padaryti, kad jie ilgiau derėtų, geriau noktų?“ – teiraujasi Gertrūda iš Šiaulių.

REKLAMA

Atsako agronomė Svetlana Jastramskienė.

Auginimo ABC

Vėsios naktys, permainingi orai nėra palankūs pomidorams. Ypač kenčia prastai vėdinamuose šiltnamiuose augantys augalai.

Geriausia, kai intensyvaus augimo metu vyrauja 18–30 laipsnių šiluma ir 70–80 proc. oro drėgnumas. Kai labai karšta, stiebai būna ploni, lapai smulkūs, pradeda kristi žiedpumpuriai ir žiedai. Tada maisto medžiagas augalai pradeda naudoti vandeniui garinti, o ne vaisiams auginti.

Pomidorai gausiau žydi, kai oras šiltnamyje sausesnis. Palaisčius šiltnamį būtina gerai išvėdinti, padaryti skersvėjį, kad greičiau pradžiūtų žemė, o augalus mažiau pultų grybinės ligos.

Pomidorai nebijo skersvėjo, geriau apsidulkina žiedai. Polietileno plėvelę šiltnamio šonuose reikėtų pakelti nuo žemės ar bent atverti orlaides. Kad geriau megztų vaisius, vidurdieniais žiedus verta švelniai papurtyti.

REKLAMA
REKLAMA

Antroje vasaros pusėje naudingesnės kalio ir fosforo trąšos. Kalis skatina atžalų, vaisių užuomazgų augimą. Kai jo trūksta, pradeda ruduoti lapų pakraščiai, džiūti ar gelsti apatiniai lapai, nevienodai noksta vaisiai: vienas šonas parausta, o kitame būna žalsvai geltonų dėmių.

REKLAMA

Kartais pomidorams nepakanka magnio (lapai pašviesėja, vėliau pagelsta, tik gyslos išlieka žalios) ar boro (ūglių viršūnėse pradėję augti jauni lapeliai pradeda suktis žemyn, formuojasi daug šoninių ūglių, lapai pasidaro storesni nei paprastai). Juos reikia nupurkšti 1 proc. borakso tirpalu.

Augalus geriausia tręšti kas 7–10 dienų. Galima tręšti raugintu mėšlu (1 l mėšlo, 10 l vandens, 50 g pelenų) ar specialiai pomidorams skirtomis trąšomis.

Gausiai laistoma šiltu vandeniu. Saugoma, kad mažiau vandens patektų ant lapų ir vaisių. Staigūs oro temperatūros ar dirvos drėgmės pokyčiai kenkia pomidorų vaisiams. Jie gali įtrūkti.

REKLAMA
REKLAMA

Nuo aukštaūgių pomidorų nuskynus pirmųjų kekių derlių, naudinga nuskinti ir žemiau esančius lapus, kad augalai geriau vėdintųsi.

Maras (fitoftorozė) – labai pavojinga, žaibiškai plintanti pomidorų liga. Pirmiausia ant pomidorų lapų pasirodo bronzinės spalvos dėmių, apatinėje lapų pusėje – pilkų apnašų, paskui pažeidžiami žali pomidorų vaisiai. Liga vystosi esant drėgnam orui ir temperatūros kaitai.

Esant aukštesnei kaip 25–27 °C oro temperatūrai ir sausam orui, patogeninės bakterijos žūva.

Pasirodžius pirmiesiems ligos požymiams, naudojami fungicidai.

Anksti pasodinti pomidorai nukenčia nuo kekerinio puvinio. Kitas ligos paplitimo etapas – ruduo, kai prasideda vėsios naktys, ūkanotos dienos. Kekerinio puvinio galima išvengti šiltnamyje palaikant ganėtinai sausą orą. Reikėtų laiku retinti lapus ir šalinti pažastinius ūglius, nupjauti šakeles, nuo kurių nuimtas derlius. Profilaktiškai ar pasirodžius pirmiesiems ligos požymiams būtina purkšti fungicidais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ligos pažeistus vaisius ir lapus patariama pašalinti, pomidorus nupurkšti fungicidais. Jei pomidorai serga, purškiama kas 7–10 dienų, jei nėra ligos požymių, profilaktiškai kas 14 dienų.

Saugo bazilikai

Beje, bijantys chemijos gali pasinaudoti ir kitokiais būdais. 2006 m. Jungtinėje Karalystėje išleista pirmoji pasaulyje knyga apie homeopatinį augalų ligų gydymą, ten taip pat aprašoma, kaip gydyti pomidorus nuo maro. O ir dabar gausu pasakojimų, kaip sodininkai pomidorus laistydavo ištirpinę po žirnelį homeopatinio vaisto kibire vandens.

„Pomidorų stiebai ir lapai išliko nepažeisti ligos iki rugsėjo pabaigos, paskutinį derlių nuskyniau spalio viduryje, tik keli vaisiai buvo su tamsia dėmele (nuo rusėjo žymiai rečiau laistydavau, rečiau pomidorai gaudavo ir savo vaisto)“, – pasakojo viena.

REKLAMA

Taip pat pripažinta, kad pomidorams labai tinka bazilikų nuoviras. Kibirui vandens pakanka šaukšto šio nuoviro. Palaistyti bazilikų nuoviru augalai atrodo kaip geromis trąšomis patręšti, nes bazilikuose esančios veikliosios medžiagos pomidorus daro atsparesnius nepalankioms sąlygoms. Pomidorai geriau auga ir tiesiog pasodinus bazilikų šalia. Neatsitiktinai gurmanai rekomenduoja valgyti pomidorus, pagardintus bazilikais.

Maro profilaktika

Augalus genėkite tik ryte, kad pažeistos vietos spėtų apdžiūti. Pastebėję pirmuosius maro požymius ar sužinoję, kad liga plinta, augalus purkškite fungicidais. Stipriai susirgusius augalus geriau pašalinti.

Net pažeistų lapų, vaisių šalinimas sumažina galimybes ligai plisti. Jei pomidorai serga, tenka juos laikyti kuo sausesnius, net kurį laiką nelaistyti. Geriausias „vaistas“ – nedidelė santykinė oro drėgmė, aukšta temperatūra ir vėdinimas.

REKLAMA

Tiek česnakai, tiek bazilikai apsaugo pomidorus nuo daugelio ligų. Jeigu sąlygos ligoms plisti palankios, pomidorus papildomai galima purkšti česnakų antpilu arba dirvinių asiūklių nuoviru. Taip pat galima purkšti atskiestu liesu (ne pasterizuotu) pienu, įlašinus į jį jodo. Arba išrūgomis su jodu.

Apsaugoti nuo ligų padeda ir beržo grybas, pušų pumpurų nuoviras. Šalia pomidorų augančios kelios kanapės irgi gali apsaugoti nuo ligų.

Keletas receptų nuo fitoftoros

Su česnakais

1,5 stiklinės sumaltų česnakų arba 3 stiklinės jų žiedstiebių ir laiškų,

1,5 g kalio permanganato,

2 valgomi šaukštai ūkinio muilo.

Sumaltus česnakus užpilti vandeniu. Palaikyti parą, tada perkošti, nuspausti, gautame užpile ištirpinti muilą, kalio permanganatą ir purkšti pomidorus taip, kad sušlaptų apatinė lapų pusė (kiekvienam augalui ne mažiau kaip stiklinė tirpalo). Purkšti kas dvi savaites.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Su beržo grybu

100 g džiovinto smulkinto beržo grybo,

1 l virinto vandens.

Smulkintą beržo grybą užpilti verdančiu vandeniu ir pakaitinti vandens vonelėje apie 30 min., tuomet leisti ataušti, perkošti ir purkšti kas 10–14 dienų. Taip pat galima aplink pomidorų krūmelius ir ant pačių krūmelių pabarstyti sauso grybo milteliais.

Su asiūkliu

1 kg šviežių dirvinių asiūklių arba 150 g džiovintų,

10 l vandens.

Asiūklius užpilti vandeniu, palaikyti parą, tada 30 min. pavirinti ir atvėsinti. Purkšti pomidorus kas 10–14 dienų.

Su pušų pumpurais

1 dalis pušų pumpurų,

2 dalys vandens.

Anksti pavasarį, kai pumpurai yra lipnūs, prisiskinti ir laikyti tamsioje šaltoje vietoje (kad ir šaldytuvo apatinėje lentynėlėje) ne trumpiau nei 10 dienų. Susmulkinti, užpilti vandeniu, užkaisti, o užvirus pavirinti apie 3 min. Kai ataušta, perkošti. Antpilą, atskiestą vandeniu santykiu 1:5, purkšti kas 10 dienų.

REKLAMA

Svarbu

Į visus purškiamus skysčius galima dėti ūkinio muilo iki 40 g 10 l vandens, kad skystis geriau priliptų prie augalų lapų. Artėjant rudeniui, kai pomidorų vaisiai jau užaugę, o naktimis prasideda rūkai, galima juos nupurkšti 10 proc. valgomosios druskos tirpalu.

Nuo to dalis pomidorų lapų nudžiūva, bet vaisiai pasidengia druskos plėvele ir neužsikrečia fitaftora. Nuskintus dar neprinokusius vaisius, kuriuos nokinate namie, nuplaukite karštu vandeniu (vandens temperatūra turi būti tik iki 60 laipsnių). Sausai nušluostyti ir padėti nokti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų