REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Širdies ir kraujagyslių ligoms būdingi tipiški simptomai, apie kuriuos sužinoma vis daugiau. Tačiau kai kuriems žmonėms gali pasireikšti ir tokių pojūčių, kurių su širdies ligomis įprastai nesietų.

Širdies ir kraujagyslių ligoms būdingi tipiški simptomai, apie kuriuos sužinoma vis daugiau. Tačiau kai kuriems žmonėms gali pasireikšti ir tokių pojūčių, kurių su širdies ligomis įprastai nesietų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vilniaus „Kardiolitos“ klinikų Širdies ir kraujagyslių ligų centro gydytoja kardiologė Gintarė Bieliauskienė tikina, kad savo kūno siunčiamų ženklų ypač turi klausytis į rizikos grupes patenkantys asmenys, o juos pajutę – nedelsiant kreiptis į specialistus, nes uždelsus gresia negrįžtami širdies raumens pakitimai.

REKLAMA

Širdies ir kraujagyslių ligos Lietuvoje – viena iš vyraujančių mirties priežasčių, tačiau ne visi žino, kaip atpažinti net pačias dažniausias ir ūmiausias ligas. „Krūtinės angina ir miokardo infarktas, kurį mes vadiname ūminiu koronariniu sindromu, reikalauja greičiausios diagnostikos ir gydymo. Todėl tokiais atvejais labai svarbu nedelsti, neignoruoti atsiradusių simptomų, bet juos stengtis atpažinti“, – sako kardiologė.

REKLAMA
REKLAMA

Kai kurie simptomų nejunta

Daugelis žmonių žino, kad intensyvus, spaudžiantis, banguojančio pobūdžio skausmas krūtinėje, suintensyvėjantis fizinio krūvio metu, gali būti krūtinės anginos arba miokardo infarkto simptomas.

Tačiau G.Bieliauskienė teigia, kad kartais širdies ir kraujagyslių ligos gali pasireikšti neįprastais – atipiniais – simptomais, kurių nesietume su miokardo infarktu.

„Atipiniai simptomai labiau būdingi moterims, bet gali pasireikšti ir vyrams. Neįprasti miokardo infarkto simptomai yra apatinio žandikaulio, kaklo, pečių, abiejų rankų, nugaros skausmas. Skausmas gali būti spaudžiantis, tarsi užgulimas, sunkumas, užspaudimas, banguojančio pobūdžio – atslūgstantis pailsėjus ir suintensyvėjantis fizinio krūvio metu, nesusijęs su padėtimi ar kvėpavimu“, – vardija G.Bieliauskienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dar vienas dažnas simptomas, kurį žmonės ignoruoja, yra pykinimas: „Jis gali būti lydimas vėmimo, sutrikusio virškinimo, skausmo duobutės srityje. Jei toks skausmas atsiranda staiga, užsitęsia ir nepraeina nuo spazmolitikų ar kitų analgetikų, o ypač jei plinta krūtinėje, reiktų pagalvoti ne tik apie skrandžio ligas (opaligę, gastritą), bet ir apie širdį.“

Tačiau kai kurie žmonės gali nejausti ir jokio skausmo. Dažniausiai tai – sergantieji cukriniu diabetu. Tokius atvejus specialistai vadina „nebyliąja“ krūtinės angina, o susirgę miokardo infarktu jie skausmų nepatiria.

REKLAMA

„Šiuo atveju reiktų atkreipti dėmesį į kitus simptomus – staiga atsiradęs neįprastas dusulys, oro trūkumas, bendras silpnumas, galvos svaigimas, alpimas. Kartais gali atsirasti keli simptomai, pavyzdžiui, didelis bendras silpnumas su prakaitavimu ir dusuliu, arba nualpimas su prakaito išpylimu ir dusuliu“, – dėmesį atkreipia gydytoja.

Išvadas palikite specialistams

G.Bieliauskienė tikina, kad rizika sirgti širdies ir kraujagyslių ligomis didėja su amžiumi. Vyrams rizika didėja perkopus 40–45 metus, moterims – sulaukus 50–55 m. amžiaus.

REKLAMA

„Taip pat reiktų įvertinti ir kitus rizikos faktorius – padidėjęs cholesterolis, rūkymas, antsvoris, mažas fizinis aktyvumas, kitos ligos, ypač negydomos (arterinė hipertenzija, cukrinis diabetas), paties žmogaus jau persirgti infarktai bei kardiovaskuliniai įvykiai šeimoje“, – sako ji.

Net išmokus atpažinti širdies ir kraujagyslių ligų simptomus, nereikėtų skubėti ligos diagnozuoti savarankiškai: nėra vieno rodiklio, kuris padėtų atskirti, su kuo susiję simptomai, todėl nereiktų ligos nustatinėti pačiam, remiantis internete rasta informacija. Tokiu būdu gali būti uždelsta ligos gydymo pradžia.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Laikas labai svarbus

Ypač svarbu laiku kreiptis dėl ūminių širdies ligų, dažnai gresiančių net mirtimi. „Uždelsus ir nesikreipus pagalbos arba ją gavus per vėlai, jau būna įvykę negrįžtami pakitimai širdies raumenyje.

Miokardo infarktas įvyksta, kai širdies raumenį maitinanti kraujagyslė dėl tam tikrų priežasčių užsikemša ir nebegali širdies raumens aprūpinti krauju. Kuo ilgiau širdies raumuo būna be kraujotakos, tuo labiau jam pakenkiama. Pakenkimo vietoje formuojasi randas, vystosi kairiojo skilvelio silpnumas ir vėliau galime gydyti tik širdies nepakankamumo simptomus. Kuo greičiau nustatome miokardo infarktą ir atstatome kraujotaką pažeistoje kraujagyslėje, tuo daugiau širdies raumens išgelbėjame“, – pasakoja G.Bieliauskienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų