REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
7
Trijų vaikų mama darbo vietą susikūrė pati: pasiūlė neeilinę paslaugą  (nuotr. asm. archyvo)

Trijų vaikų mama Laima Vilkė prieš kelias savaites pasidalijo skelbimu, kuris akimirksniu sulaukė daugybės dėmesio, reakcijų ir palaikymo.

7

Trijų vaikų mama Laima Vilkė prieš kelias savaites pasidalijo skelbimu, kuris akimirksniu sulaukė daugybės dėmesio, reakcijų ir palaikymo.

REKLAMA

Vilnietė pasiūlė savo, kaip pogimdyvės dulos-padėjėjos, paslaugas. Ji teigia, kad moterys, pagimdžiusios vaikus, dažnai susiduria su nežinomybe ir baime, todėl šalia esantis mąstantis žmogus galėtų padėti atsitiesti ir nenugrimzti į pogimdyvinę depresiją.

Augina tris vaikus

Moteris skelbime rašo: „Dabar, kol auginu savo mažąją, būti gimdymo dula nepavyktų, tačiau būčiau labai laiminga, jei šeimos manimi pasitikėtų ir pasikviestų į savo namus mane kaip pogimdyvinę dulą.

Šie du žodžiai savyje talpina tarnystę šeimoms: jų kūdikių supimą, mamų apgaubimą rūpesčiu, žindymo konsultacijas, maisto pagaminimą, vyresniųjų vaikučių priežiūrą kol mamytė su kūdikiu ilsisi, augintinių pašėrimą ir pavedžiojimą, ergonomiškų nešioklių pademonstravimą ir pamokinimą jas užsidėti kartu su kūdikiu, pabuvimą su mažyliu kol mama ramiai išsimaudys, masažą mamai, rūbų skalbimą, apsipirkimą parduotuvėje, patarimus apie miegą, migdymą, visišką palaikymą jūsų šeimos pasirinkimams ir gyvenimo būdui, švelnų buvimą šalia jūsų kai jums manęs reikia.“

REKLAMA
REKLAMA

Naujienų portalui tv3.lt susisiekus su Laima, moteris papasakojo apie savo patirtis bei tai, kokias paslaugas teigia toms, kurios į ją kreipiasi.

„Esu trijų vaikų mama. Patyriau tris nėštumus, tris gimdymus ir auginu tris vaikus, todėl gerai žinau, kokios pagalbos moteriai gali prireikti. Auginu septynerių ir šešerių sūnelius bei dvejų metukų dukrytę.

REKLAMA

Vis dėlto, nors ir esu trijų vaikų mama, kiekvieną kartą, gimus vaikui, atsiranda bent minimalus chaosas. Pirmus du kartus, kai vyras išeidavo dirbi, buvo sunku. Žinoma, pagalbos prireikia net ir tais atvejais, kai vyras būna namie“, – neslepia moteris.

Nori padėti šeimoms

Idėja padėti gimdžiusioms moterims Laimai kilo tada, kai ji sužinojo apie Lietuvoje organizuojamus dulų mokymus. „Pamačiau, kad vyksta tokie mokymai, tačiau ten nebuvo pogimdyvinių dulų.

Buvo tik moterys, galinčios padėti nėštumo ir gimdymo metu. Supratau, kad trūksta būtent to. Tą akimirką ir supratau, kad mano širdis ir yra šalia tų moterų, kurios ką tik pagimdė“, - kalba Laima.

REKLAMA
REKLAMA

Kokios pagalbos reikia pagimdžiusioms moterims ir ką suteikti gali Laima? „Pagalba gali būti įvairi, tačiau dažnais atvejais – itin buitinė.

Kartais pagimdžiusi moteris dėl užimtumo negali nueiti į dušą, todėl išsimaudo tik kartą per savaitę. Iš savo patirties matau, kad moterims reikalinga pagalba, tačiau apie tai itin mažai kalbama.“

Atsiliepė 15 moterų

Į L.Vilkės skelbimą atsiliepė apie 15 moterų. Pašnekovės teigimu, kiekviena jų turi skirtingas patirtis. „Priimdama sprendimą, su kuo noriu dirbti, turėjau atsirinkti pagal poreikius ir galimybes. Visos turi skirtingas patirtis, parašė su skirtingais prašymais.

Vienos prašo, kad pabūčiau su vyresniais mažyliais, kol mama skirs dėmesį naujagimiui, kitų vyrai išvykę į užsienį arba tiesiog neprisideda prie auginimo. Kitoms reikia, kad aš pabūčiau su kūdikiu, kol jos nuveiks kažką svarbaus joms pačioms“, – pasakoja Laima.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vilnietė dirbti sutiko su keliomis moterimis. „Kai kurių gimdymai bus panašiu metu, todėl ne su visomis galiu fiziškai suspėti. Mano apmokėjimas – valandinis. Už valandą skaičiuoju apie 8 eurus. Jeigu prireikia žindymo konsultacijų, kaina, žinoma, kyla“, – paaiškina trijų vaikų mama.

Nori fotografuoti gimdymus

Ji pati yra prieraišiosios tėvystės šalininkė, vaikus į darželį išleido tik tada, kai jiems suėjo treji. Pati iki motinystės dirbusi fotografe, dabar moteris save nori atrasti ten, kur jaučiasi patogiausiai – šeimoje.

„Noriu grįžti į socialų gyvenimą ir daryti tai, kas mane atliepia geriausiai. Yra dar viena sritis, kurioje norėčiau specializuotis – gimdymo fotografija. Deja, Lietuvoje mamos, kurios net ir pasirašo sutikimus ir nori juos įteikti medikams, nesulaukia jų pritarimo. Medikai dažnai sako, kad fotografai tik trukdys, bus nereikalingi gimdymo metu.

Gydytojai, deja, nėra tam pasiruošę. Deja, dar nesu fotografavusi gimdymo, tačiau jau susitariau su keliomis mamomis, tad jeigu niekas nepasikeis iš mamų ir jų gydytojų pusės, manęs laukia ypatinga patirtis“, – sako moteris.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų