REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sėklidės vėžys, nors nėra dažnas, bet labai klastingas ir paprastai nusitaiko ir jaunus vyrus. Kadangi šios ligos skausmas neišduoda, specialistai pabrėžia, kad laiku ją aptikti padeda tik nuosekli savityra.

Sėklidės vėžys, nors nėra dažnas, bet labai klastingas ir paprastai nusitaiko ir jaunus vyrus. Kadangi šios ligos skausmas neišduoda, specialistai pabrėžia, kad laiku ją aptikti padeda tik nuosekli savityra.

REKLAMA

Paprastai sėklidės vėžys pasireiškia asimptomiškai, tai reiškia, kad žmogus jokių pokyčių nejaučia.

„Dažniausiai nieko neskauda, bet vyras apčiuopia kietą, vos ne į akmenį panašią, sėklidę. Ji būna kietesnė ir kiek didesnė nei kita normali esanti. Laiku spėjus tą pastebėti ir pasirodyti urologui, atliekami trys sėklidžių vėžio kraujo žymenys. Tai padeda užvesti ant kelio, ar tai yra uždegimas, ar onkologinis susirgimas“, – pasakojo Kauno klinikų gydytojas urologas doc.  dr. Darijus Skaudickas.

Tačiau kartu jis pridūrė, kad onkologinę ligą su sėklidžių (tiksliau – antsėklidžių) uždegimu sunku sumaišyti, mat tuomet simptomai dažnai būna akivaizdūs ir nemalonūs.

REKLAMA
REKLAMA

„Sėklidė patinsta, padidėja, skauda, kartais pakyla ir temperatūra. O jei sėklidės padidėjimas yra besimptomis arba apčiuopiamas kietumas, tai gali būti ir sėklidės vėžio požymis. Gali net jau būti ir pažengusi stadija. Praeina vos keli mėnesiai ir visa sėklidė tampa kieta. Tad reikėtų nedelsti ir ateiti pas gydytoją jau ir kokią vieną zoną kietesnę apčiuopus“, – įspėjo urologas.

REKLAMA

Limfmazgių padidėjimas – dar vienas simptomas

D. Skaudickas atkreipė dėmesį į dar vieną sėklidės vėžį galintį išduoti simptomą – padidėjusius limfmazgius.

„Kai navikas išdidėja, limfagyslėmis nuteka tolyn ir padidėja limfmazgiai pilvo ertmėje. Taip pat gali padidėti ir kirkšnies limfmazgiai“, – sakė jis.

Pasiteiravus, ar vėžį kaip nors gali išduoti lytinės funkcijos sutrikimai, gydytojas sakė, kad šito susieti tikrai nereikėtų. „Erekcijos disfunkcija tikrai nepasireiškia, nes testosteroną puikiai gamina ir kita sėklidė“, – sakė D. Skaudickas.

REKLAMA
REKLAMA

Jei liga aptinkama ankstyvųjų stadijų, praktiškai visada yra išgydoma.

Į gydytoją būtina kreiptis, jei:

apčiuopiamas mazgelis sėklidėje,

sėklidė yra padidėjusi, patinusi,

sėklidėje susikaupė skystis,

pajutus sunkumą, maudimą ar kitą neįprastą pojūtį kapšelyje.

Tačiau šie simptomai gali atsirasti dėl daugelio priežasčių, dažniausiai ne dėl piktybinio proceso. Tačiau kiekvienu atveju, net jei padidėjusi sėklidė ir neskausminga, pacientą turi apžiūrėti gydytojas.

Kiti simptomai gali būti susiję su sėklidės vėžiu, bet galimi ir dėl visai kitų priežasčių:

  • apatinės pilvo dalies ar kirkšnies srities maudimas ar bukas skausmas, 
  • nugaros maudimas ar skausmas, 
  • krūtų ar krūtų spenelių padidėjimas (kai kurie sėklidžių navikai produkuoja moteriškus hormonus), 
  • skausmas krūtinėje, padažnėjęs kvėpavimas,
  • atsikosėjimas kraujingais skrepliais – ligai išplitus (metastazės plaučiuose).

Būtina nuolatos atlikti savityrą

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pašnekovas atkreipė dėmesį, kad dar viešumoje per mažai kalbama apie sėklidžių savityra.

„Apie tai kalbėdami ir einame į mokyklas, gimnazijas, kad išmokti pačiam pasitikrinti reikėtų daryti dar nuo 10–12 metų, kai prasideda brendimas. Dar bręstantys berniukai turi žinoti, kad reikia atlikti savityrą, žinoti, kas yra norma, kas – ne, apskritai, kad tokios ligos yra. Pasitikrinti, ar nėra kokių pakitimų, geriausia karštoje vonioje ar duše“, – patarė gydytojas.

Rekomenduojama abi sėklides apčiuopti vienu metu, švelniai ridinėjant jas tarp nykščio ir kitų rankos pirštų – sveikų sėklidžių konsistencija standi, paviršius slidus, lygus. Normalu, jei viena sėklidė šiek tiek didesnė už kitą ir guli šiek tiek žemiau nei kita.

REKLAMA

Tai – kelias minutes užtrunkanti procedūra, kurią atlikti pakanka vieną kartą per mėnesį. Geriausiai tam pasirinkti pirmą mėnesio dieną ar kitą, lengviau įsimenamą.

Reguliariai atlikdamas sėklidžių savityrą, jaunuolis ar vyras žino, kaip atrodo sveikos sėklidės, todėl lengvai supras, jei atsiras kokių nors pokyčių jose.

Kaip tirti?

Paimkite sėklidės į rankas taip, kad nykštys ir pirštai gerai jaustų visas sėklidės puses.

Lengvai paspausdami apčiuopkite kapšelyje esančius organus:

  • Pirmiausia užčiuopiamas sėklidės priedelis, kuris yra sėklidės viršuje. Jis jaučiamas kaip pailga slidi kremzlė.
  • Toliau surandamas sėklinis virželis, kuris kyla aukštyn nuo sėklidės ir jaučiamas kaip standus, tolygus vamzdelis.
  • Galiausiai užčiuopiama pati sėklidė, kuri yra vidutinio kietumo, lygiu paviršiumi, kiaušinio formos.

Tokiu būdu ištyriamos abi sėklidės. Suradę kokius nors pakitimus (mazgelius, sukietėjimus, sėklidės padidėjimą ar kt.) arba ką nors įtardami – būtinai kreipkitės į gydytoją, geriausiai - urologą.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų