REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nuo smegenų pažeidimų kenčiančio Michaelio Schumacherio slaptai kamieninių ląstelių operacijai pasirinktas prancūzas širdies chirurgas – F1 čempiono gydymas buvo atidėtas dėl staigaus būklės pablogėjimo.

Nuo smegenų pažeidimų kenčiančio Michaelio Schumacherio slaptai kamieninių ląstelių operacijai pasirinktas prancūzas širdies chirurgas – F1 čempiono gydymas buvo atidėtas dėl staigaus būklės pablogėjimo.

REKLAMA

Manoma, kad vokietį lenktynininką operuos širdies specialistas iš Paryžiaus, rašoma dailymail.co.uk. Procedūros metu į pažeistus audinius turėtų būti persodinamos kamieninės ląstelės.

Didžiosios Britanijos sveikatos tarnybą atstovaujantis kardiologas sako, kad procedūros veiksmingumo nepatvirtina jokie kokybiški duomenys.

Manoma, kad didžiajam „Formulės 1“ lenktynininkui Michaeliui Schumacheriui po staigaus būklės pablogėjimo sąlygotos šešias savaites trukusios pertraukos bus atliekama eksperimentinė kamieninių ląstelių transplantacija.

Septynis kartus pasaulio čempionas viešumoje nesirodo nuo tada, kai beveik prieš šešerius metus slidinėdamas Prancūzijos Alpėse patyrė smegenų sužeidimą. Pirmadienį M. Schumacheris buvo atvežtas į ligoninę Paryžiuje – visas jo veidas ir kūnas buvo uždengtas paklode, kad vyro nebūtų galima atpažinti, o jį lydėjo 10 apsauginių.

REKLAMA
REKLAMA

Ir toliau slepiama, kokia procedūra bus atliekama 50 metų vokiečiui, tačiau jo gydytojas apibūdinamas kaip kamieninių ląstelių operacijų pradininkas širdies veiklos sutrikimų gydyme. Profesorius Philippe‘as Menasche‘as yra kitos Paryžiaus ligoninės, kurioje anksčiau šiais metais apžiūrėjo M. Schumacherį, smegenų ir stuburo instituto direktorių tarybos narys.

REKLAMA

Naujienas pranešę žurnalistai iš „Le Parisien“ teigia, kad M .Schumacheriui bus atliekamos sekretomos, dar vadinamos kamieninių ląstelių sultimis, injekcijos. Jie tikina, kad šaltiniai iš „Hôpital Européen Georges Pompidou“ ligoninės praneša, jog persodinimai turės priešuždegiminį poveikį, kuris turėtų pasiekti M. Schumacherio smegenis.

M. Schumacheris, po nelaimingo atsitikimo šešis mėnesius praleidęs komoje, turėjo būti operuojamas liepos mėnesį, tačiau procedūrą teko atidėti dėl netikėto būklės pablogėjimo. Tuo tarpu jo šeima nuo pat nelaimingo atsitikimo prieš šešerius metus apie jo sveikatos būklę neviešina jokių žinių.

REKLAMA
REKLAMA

Profesorius P. Menasche‘as žinomas dėl savo darbų su kamieninių ląstelių persodinimu į pažeistus širdies audinius – tyrimai rodo, kad ši procedūra yra saugi. Kardiologas „MailOnline“ sakė, kad kamieninių ląstelių procedūros yra eksperimentinės – jų veiksmingumas nepatvirtintas, o iš žiniasklaidoje skelbiamų naujienų galima spręsti, kad M. Schumacheriui iškilo širdies veiklos sutrikimų.

Jean–Michel Décugis, žurnalistas iš „Le Parisien“, sako, kad M. Schumacheris pavasarį į ligoninę buvo paguldytas du kartus, o trečią kartą sugrįžti turėjo liepos mėnesį. Jis praneša: „Praėjusio liepos mėnesio pabaigoje lenktynininkas turėjo sugrįžti dar vienam gydymo kursui „Georges Pompidou European Hospital“ ligoninėje. Tačiau tam sutrukdė netikėtai pablogėjusi sveikatos būklė. Gydymas buvo atidėtas iki šios savaitės pradžios, kol profesorius P. Menasche'as grįš iš atostogų.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„The Times“ rašo, kad J.–M. Décugis yra sakęs: „Mūsų šaltiniai teigia, kad Michaeliui Schumacheriui atliekami kamieninių ląstelių persodinimai – jie suteikia sisteminį priešuždegiminį poveikį. Tai reiškia, kad šios ląstelės patenka į visas kūno dalis, taigi, ir į M. Schumacherio smegenis.

Situacija kelia daug klausimų. Oficialiai profesorius P. Menache'as dirba širdies srityje. Jis atlieka eksperimentus su sekretoma, kuri laboratorijoje yra išgaunama iš naujų kamieninių ląstelių, ir tuomet suleidžiama į venas – ligi šiol procedūra buvo atliekama tik gyvūnams.“

Prof. P. Menasche‘as geriausiai žinomas dėl to, kad atliko pirmąjį pasaulyje embrioninių ląstelių persodinimą 2014 metais pacientui, kuriam buvo sustojusi širdis. 69 metų chirurgas su kolegomis 2018 metais įrodė, kad ši technika yra saugi – ji buvo išbandyta su šešiais pacientais po infarkto.

REKLAMA

Pacientams, kurių tapatybės neatskleidžiamos, prie sutrikusios veiklos kairiųjų širdies skilvelių buvo pritvirtinti lopai su milijonais žmogaus kamieninių ląstelių. Tokie lopai buvo tvirtinami koronarinio šuntavimo būdu – tokia procedūra dažnai atliekama širdies ligomis sergantiems žmonėms, kad kraujotaka būtų nukreipiama aplink užsikimšusias arterijas. Du iš šių šešių pacientų mirė, tačiau, anot „British Society for Gene and Cell Therapy“, nė vieno jų mirtis nebuvo tiesiogiai susijusi su šia operacija.

Šio eksperimento rezultatai, publikuoti „Journal of the American College of Cardiology“, taip pat parodė, kad toks gydymas yra saugus. Nė vienam iš pacientų nepasireiškė auglių, vadinamų teratomomis, kurie yra laikomi tikėtinu šalutiniu poveikių dėl nediferencijuotų kamieninių ląstelių naudojimo.

REKLAMA

Rezultatų sėkmė aiškinama tuo, kad gydytojų naudotos kamieninės ląstelės buvo diferencijuotos ir iš anksto paruoštos virsti širdies raumens arba kraujagyslių ląstelėmis.

Prof. P. Menasche‘as su kolegomis taip pat nepastebėjo jokių aritmijos sutrikimų, nors tyrimai su gyvūnais rodė, kad tokia tikimybė yra. „British Society for Gene and Cell Therapy“ praneša, kad prie lopo esančios vietose pastebėtas tam tikras širdies veiklos judesių pagerėjimas, tačiau autoriai šio nuopelno nepriskiria savo pasirinktam metodui. Gydytojų komanda mano, kad toks pagerėjimas aiškintinas atlikta koronarinio šuntavimo operacija.

„Nors tyrimo išvados yra kuklios, tai vis dėlto yra svarbus žingsnis į priekį daug galimybių teikiančios kamieninių ląstelių terapijos srityje“ – rašo „British Society for Gene and Cell Therapy“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kalbėdamas apie žinią, kad prof. P. Menasche‘as gydys M. Schumacherį, Didžiosios Britanijos sveikatos tarnybos kardiologas dr. Aseemas Malhotra sakė: „Tai rodo, kad galbūt M. Schumacheriui iškilo širdies veiklos sutrikimų arba dėl nelaimingo atsitikimo, arba vėliau.“

Anksčiau „Frimley Park Hospital NHS Foundation Trust“ dirbęs dr. A. Mahlotra abejojo, ar prof. P. Menasche‘as ir jo kolegos bandys tą pačią techniką su smegenimis. Jis pridūrė: „Kad ir dėl kokios priežasties tai būtų daroma, ši technika yra eksperimentinė. Net ir širdies srityje ji yra eksperimentinė, dar neturime jokių jos veiksmingumą patvirtinančių duomenų.“

REKLAMA

Gydymas kamieninėmis ląstelėmis taip pat tyrinėjamas smegenų sužeidimo atvejams, ne tik širdies veiklos sutrikimams. Šiais metais San Diego mieste vykusioje konferencijoje neurologai aiškino, kaip kamieninių ląstelių implantavimas smegenų sužeidimo vietoje daugiau nei trečdaliui pacientų padėjo pažaboti judėjimo negalią.

Šie rezultatai laikomi novatoriškais – tyrėjai sako, kad šalutinio poveikio rodikliai prilygo placebą gavusiai pacientų grupei. Dr. A. Malhotra, laikomas vienu įtakingiausių kardiologų Didžiojoje Britanijoje, sakė: „Jei neigiamo poveikio nėra, kodėl gi to neišbandžius?“

2011 metais žurnale „Continuing Education in Anaesthesia Critical Care & Pain“ mokslininkai rašė, kad širdies ir kraujagyslių veiklos komplikacijos dažnai pasitaiko po smegenų traumos ir yra siejamos su padidėjusiu mirtingumu ir sergamumu. Sausio mėnesį M. Schumacherio šeima išleido pranešimą spaudai, kuriame teigiama, kad 50 metų amžiaus sportininkas yra gydomas pačių geriausių specialistų. Siekdama apsaugoti vieną žymiausių visų laikų sportininkų, jo žmona Corinna nusprendė nuo žiniasklaidos atsiriboti tylos siena.

REKLAMA

„Le Parisien“ pranešė, kad M. Schumacheris ant neštuvų, mėlynu audeklu uždengtu visu kūnu ir veidu, buvo pastebėtas „Hôpital Européen Georges Pompidou“ ligoninėje. Apsauginių komandą sudarė maždaug dešimt žmonių, rašoma „Le Parisien“, o grupei vadovavo prof. P. Menasche‘as.

Į ligoninę M. Schumacheris atvažiavo mėlynos ir geltonos spalvų greitosios pagalbos automobiliu, registruotu Ženevoje. 

Tuo tarpu prof. P. Menasche‘as sakė, kad informacija apie M.Schumacherio gydymą turi likti slapta dėl medicininio konfidencialumo. Pasak kitų šaltinių, „Hôpital Européen Georges Pompidou“ ligoninėje M. Schumacheris šiais metais jau apsilankė mažiausiai du kartus. Abiem atvejais jis buvo atskraidintas sraigtasparniu iš Šveicarijos ir nusileido „Issy–les–Moulineaux“ sraigtasparnių nusileidimo aikštelėje, netoli Paryžiaus. Iš pradžių tyrimai jam buvo atliekami „Pitie–Salpetriere“ ligoninėje, kurioje prof. P. Menache'as yra Smegenų ir stuburo instituto direktorių tarybos narys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Le Parisien“ praneša: „Praėjusio liepos mėnesio pabaigoje lenktynininkas turėjo sugrįžti dar vienam gydymo kursui „Georges Pompidou European Hospital“ ligoninėje. Tačiau tam sutrukdė netikėtai pablogėjusi sveikatos būklė. Gydymas buvo atidėtas iki šios savaitės pradžios, kol profesorius P. Menasche'as grįš iš atostogų.“

Žinoma, kad prof. P. Menache'as operuoja rytais, o popietes skiria laboratorijoje atliekamiems tyrimams.

M. Schumacherio atstovė spaudai Sabine Kehm situaciją komentuoti atsisakė.

Nuo tada, kai slidinėdamas Mirabelle kurorte Prancūzijoje M. Schumacheris patyrė smegenų traumą, jis yra gydomas namuose Šveicarijoje, o jį lanko tik artimieji, iš kurių nė vienas nepaviešino žinių apie jo sveikatos būklę. Praėjusių metų gruodį „Sportsmail“ paskelbė, kad nors jo būklė jei ir gerėja, tai labai pamažu, M. Schumacheris nėra prikaustytas prie lovos ir nėra nuolat prijungtas prie medicinos aparatų. Per televiziją jis žiūri

REKLAMA

„Formulės 1“ lenktynes, kartais ir su savo draugu bei buvusiu „Ferrari“ vadovu Jeanu Todtu, kuris dabar yra „FIA“ prezidentas.

Slidinėjant įvykusio nelaimingo atsitikimo metu M. Schumacheris patyrė galvos traumą ir keletą mėnesių praleido medicininiu būdu sukeltoje komoje. „Formulės 1“ motorinio sporto vadovas Rossas Brawnas sako, kad M. Schumacherio šeima ne veltui slepia jo sveikatos būklę. R. Brawnas yra vienas iš nedaugelio žmonių, lankiusių sužeistą sportininką jam besigydant šeimos apsuptyje Šveicarijoje. R. Brawnas, prisidėjęs prie M. Schumacherio pergalių su „Benetton“ ir „Ferrari“, buvusį pasaulio čempioną lankė Šveicarijoje.

REKLAMA

„Nuolat su Corinna palaikome kontaktą ir aš visiškai sutinku su jų sprendimu.“ – sakė jis. – „Michaelis visada labai saugojo savo privatumą, tai buvo vienas esminių jo karjeros ir gyvenimo principų, o jo šeima visada buvo tos pačios nuomonės. Visiškai suprantama, kad ir Corinna nusprendė šios nuostatos nekeisti, net ir po tragiško įvykio, ir šį jos sprendimą visi privalome gerbti. Esu tikras, kad milijonai žmonių, kurie vis dar tebėra Michaelio gerbėjai, taip pat tai supras.“

M. Schumacheris vis dar išlieka sėkmingiausių visų laikų lenktynininku – jam priklauso 91 „Grand Prix“ rekordas. Pirmuosius du titulus jis laimėjo 1994 ir 1995 metais su „Benetton“ komanda, o vėliau su „Ferrari“ pergales pakartojo penkis kartus iš eilės 2000–2004 metais.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų