REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kaune nuo erkinio encefalito mirė moteris, antradienį pranešė Nacionalinis visuomenės sveikatos centras.

Kaune nuo erkinio encefalito mirė moteris, antradienį pranešė Nacionalinis visuomenės sveikatos centras.

REKLAMA

56-erių kaunietė nebuvo pasiskiepijusi. Pasak centro, tai jau trečiasis šiemet nuo šios ligos miręs žmogus.

Ligai būdingos dvi simptomų bangos, pirmoji pasireiškia į gripą ar peršalimą panašiais simptomais: karščiavimu, nuovargiu, galvos ir raumenų skausmu, pykinimu.

Pasveikstama per 5 dienas, tačiau po savaitės gali pasireikšti antroji banga, kuriai būdinga smegenų ar jų dangalų uždegimo požymiai. Sunkūs neurologiniai liekamieji reiškiniai pasireiškia vos 10 proc. susirgusiųjų, tačiau pacientams nuo 40 metų organizmas sunkiau kovoja su šia liga, būdingas galvos smegenų uždegimas. Mirštamumas nuo erkinio encefalito didesnis susirgus 60-mečiams ir vyresniems.

Pasak specialistų, efektyviausia priemonė saugantis nuo šios ligos yra skiepai.

Erkinis encefalitas – sunki liga

Erkinis encefalitas – virusų sukeliama užkrečiamoji liga, pažeidžianti centrinę nervų sistemą. Virusu galima užsikrėsti įsisiurbus užkrėstai erkei arba vartojant termiškai neapdorotą pieną ar jo produktus.

REKLAMA
REKLAMA

Ligai būdingos dvi simptomų bangos. Pirmoji banga pasireiškia į gripą ar peršalimą panašiais simptomais: karščiavimu, nuovargiu, galvos ir raumenų skausmu, pykinimu. Pasveikstama per 5 d., tačiau po savaitės gali pasireikšti antroji banga, kuriai būdinga smegenų ar jų dangalų uždegimo požymiai. Sunkūs neurologiniai liekamieji reiškiniai pasireiškia vos 10 proc. susirgusiųjų, tačiau pacientams nuo 40 m. dažnesnė sunkesnė ligos eiga ir encefalitas (galvos smegenų uždegimas), mirštamumas didesnis susirgus nuo 60 m. amžiaus.

REKLAMA

Skiepai apsaugos nuo erkinio encefalito

Gyventojams, poilsiaujantiems gamtoje, patariama pasirūpinti skiepais nuo erkinio encefalito ir kitomis apsaugos nuo erkių priemonėmis. Skiepai – efektyviausia erkinio encefalito profilaktikos priemonė.

Skiepytis nuo erkinio encefalito galima visus metus. 

Naujienų portalas tv3.lt jau rašė ir apie ugniagesį, kurį pakirto erkinis encefalitas. Tada jo žmona papasakojo apie tai, nuo ko prasidėjo liga ir kuo pasireiškė. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų