REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Aktorė Anastasija Zavorotniuk, lietuviams geriausiai žinoma iš serialo „Mano puikioji auklė“ jau kurį laiką – komoje. Šiandien žiniasklaidoje pasirodė viltingos žinutės apie tai, kad ji prabudo iš komos, tačiau niekas iš artimųjų naujausių žinių nekomentuoja.

Aktorė Anastasija Zavorotniuk, lietuviams geriausiai žinoma iš serialo „Mano puikioji auklė“ jau kurį laiką – komoje. Šiandien žiniasklaidoje pasirodė viltingos žinutės apie tai, kad ji prabudo iš komos, tačiau niekas iš artimųjų naujausių žinių nekomentuoja.

REKLAMA

Moterį pakirtęs smegenų auglys – iššūkis net medikams, mat ši onkologinės ligos forma laikoma itin reta.

Naujienų portalui Onkologinės radioterapijos skyriaus onkologas radioterapeutas, vyresnysis mokslo darbuotojas, dr. Arvydas Burneckis sakė, kad  galvos navikai gali būti skirstomi į pirminius navikus ir antrinius.

Įvardijo požymius

Pirminiai navikai kyla iš galvos smegenų audinio, o kiti – antriniai. Jiems priskiriamas krūties, plaučių vėžys, o sunki jų forma gali pažeisti ir smegenis. Glioblastoma pati piktybiškiausia galvos smegenų naviko forma.

Pirmieji smegenų auglio simptomai gali būti staigi ir nepaaiškinama nuotaikų kaita, kalbos ar suvokimo pokyčiai, žmogus gali pradėti kalbėti su „kitu pasauliu“, galvos skausmai, nuovargis, pykinimas, vėmimas.

REKLAMA
REKLAMA

Gali sutrikti eisena ar mąstymas. Kartais pasireiškia kraujotakos sutrikimai ar požymiai primenantys insultą: rankos ar kojos gali pasidaryti ne tokios judrios.

REKLAMA

„Kartais kalbant su pacientu galima nuspėti, kuri jo smegenų zona yra pažeista. Kaktinė sritis atsakinga už kalba, sprendimų priėmimus, judesius.

Kartais galima pamatyti, kad žmogus pradeda elgtis, kaip jam nebūdinga. Kinta charakteris. Jeigu pažeidimas smilkinių srityje, kinta garso suvokimas, atmintis. Pakaušio srityje – regėjimo sutrikimai, spalvų ar formų suvokimo kitimas“, – teigia A. Burneckis.

Įvardijo rizikos veiksnius

Riziką susirgti smegenų vėžiu didina užterštas oras, cheminės medžiagos, elektromagnetinių laukų poveikis. Smegenų navikai vis dažniau randami pas jaunus žmones, kurie mėgsta daug kalbėti telefonu arba dažnai naudojasi elektroniniais prietaisais.

REKLAMA
REKLAMA

Taip pat naviko atsiradimui smegenyse poveikį gali turėti ir maistas bei psichologinė įtampa. Susirgimui įtakos gali turėti ir genetinis ligos paveldimumas.

Kaip rašoma iveikvezi.lt, smegenų vėžys gali išsivystyti bet kurio amžiaus žmonėms. Dažniausiai šia liga serga vaikai ir vyresni nei 50 metų asmenys.

Lietuvos vėžio registro duomenimis mūsų šalyje 2011 metais naujai diagnozuoti 17862 onkologinių susirgimų atvejai, iš jų 280 susirgimų smegenų piktybiniais navikais.

Smegenų vėžys diagnozuotas 151 moteriai ir 129 vyrams. 15 proc. piktybinių smegenų navikų diagnozuota vaikams iki 14 metų amžiaus. Daugiausiai smegenų vėžio atvejų diagnozuota vyresniems nei 60 metų asmenims.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Smegenų vėžys, kitaip dar vadinamas smegenų auglys, smegenų navikas, galvos auglys, galvos vėžys, tumoras, neoplazija, yra organizmo ląstelių patologija, prasidedanti nuo vienos ar kelių pakitusių ląstelių, kurios, nekontroliuojamai besidalydamos, išauga į dažniausiai plika akimi matomus darinius.

Smegenų navikai formuojasi galvos arba nugaros smegenyse – svarbiausiame žmogaus kūno organe. Šie navikai ypatingi, laikui bėgant jie gali pakeisti žmogaus asmenybę, aplinkos suvokimą ar kelti grėsmę gyvybei.

Smegenų auglių gydymas

Smegenų augliams gydyti taikomi 4 pagrindiniai gydymo būdai: chirurginis gydymas, chemoterapija, spindulinė terapija ir konservatyvus gydymas. Šie metodai gali būti naudojami atskirai arba kombinuojami.

REKLAMA

Gydymo metodo parinkimas priklauso nuo daugelio veiksnių: auglio tipo, piktybiškumo (jei auglys piktybinis), auglio vietos smegenyse, paciento amžiaus ir bendros jo sveikatos būklės.

Gyvybę palaiko aparatai

Sekmadienį lenta.ru, remiantis „Telegram“ tinkle veikiančiu naujienų kanalu „Mash“, paskelbė, kad aktorė ir laidų vedėja yra pajungta prie gyvybę palaikančio aparato – ji negali savarankiškai kvėpuoti.

Anksčiau buvo skelbiama, kad moteriai yra paralyžiuota dešinė kūno pusė. „StarHit“ skelbiama, kad aktorei diagnozuotas daugybinis organų nepakankamumas.

Pažymima, kad moters gyvybę palaiko tik vaistai ir medicininė įranga. Skelbiama, kad prieš tai ji pusmetį gydėsi vienoje iš Lenkijos klinikų.

REKLAMA

Tačiau tai nedavė teigiamų rezultatų, moters būklė prastėjo ir medikai nusprendė nutraukti gydymą. Klinikos Maskvoje gydytojai atmeta chirurginės operacijos galimybę – tokiais atvejais yra labai didelė rizika, kad pacientas neišgyvens, o ir paties chirurginio įsikišimo nauda yra abejotina.

Rusijos „5-ojo kanalo“ duomenimis, į privačią kliniką, kurioje gydoma A. Zavorotniuk, savaitgalį atvyko jos mama ir vyras Petras Černyševas, kurie atrodė itin prislėgti. Tą pačią dieną, pablogėjus sveikatos būklei, buvo nutrauktas aktyvus moters gydymas.

Agresyvi smegenų vėžio forma

Ekspertų nuomone, medikai atsisakė tolimesnio gydymo dėl to, kad glioblastoma – itin agresyvi smegenų vėžio forma. Ji įauga į sveikus audinius, gydytojams tampa sunku nustatyti darinio dydį. Paskutinėse ligos stadijose vaistai jau nebepadeda, o rizika nuo jų pašalinio poveikio tampa didesne už galimą naudą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Aktorės vadybininkas Stasas Christovas neigė žiniasklaidoje pasirodžiusią informaciją apie jos patekimą į reanimaciją. Žadėjo, kad netrukus ji pati papasakos apie savo būklę vienoje iš televizijos laidų. Tačiau skirtingi Rusijos žiniasklaidos šaltiniai, įskaitant grupės „Laskovyj maj“ prodiuserį Andrejų Raziną, patvirtino, kad moteriai diagnozuota smegenų vėžio paskutinė stadija.

Vėliau S. Christovas RBK pareiškė, kad jam yra uždrausta komentuoti Anastasijos sveikatos būklę.

Žinia apie aktorės onkologinę ligą Rusijos žiniasklaidoje pasklido dar rugpjūčio mėnesį. Tuomet „StarHit“ paskelbė, kad sudėtingą diagnozę 48-erių A. Zavorotniuk išgirdo netrukus po trečiojo vaiko gimimo 2018-ųjų pabaigoje.

REKLAMA

Kelių savaičių procedūros klinikoje – 20 tūkst. eurų

Žurnalistams taip pat pavyko sužinoti, kad A. Zavorotniuk gydoma viename iš geriausių Maskvos medicinos centrų. Kp.ru duomenimis, aktorė ten gydoma kelias savaites.

Portalo šaltiniai teigia, kad klinikoje yra suteikiama „europietiškos kokybės“ medicinos pagalba. Tai klinika, kuri specializuojasi ir paliatyvioje pagalboje, kuomet pacientui jau padėti negalima ir tiesiog maksimaliai stengiamasi sumažinti skausmą ir pratęsti gyvenimą.

Prieš ligonio hospitalizavimą klinikai yra pervedamas 5-8 tūkst. eurų depozitas, priklausomai nuo pirminės diagnozės. „Reanimacijos palatos dienos kaina – nuo 1 tūkst. eurų per parą. Jeigu aktorę paguldė praėjusią savaitę, tai bendra suma prasideda nuo 20 tūkst. eurų“, – cituojamas leidinio šaltinis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų