REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
25
Kretingiškių kiemą papuošė tiltelis (nuotr. asm. archyvo)

Kretingoje gyvenančių Viliušių šeimos kiemą puošia kadagius juosiantis tiltelis. Šis ryškus tiltelis traukia ne tik praeivių akis, tačiau sužavėjo ir tūkstančius internautų, kurie šį Tomo Viliušio statinį apipylė komplimentais.

25

Kretingoje gyvenančių Viliušių šeimos kiemą puošia kadagius juosiantis tiltelis. Šis ryškus tiltelis traukia ne tik praeivių akis, tačiau sužavėjo ir tūkstančius internautų, kurie šį Tomo Viliušio statinį apipylė komplimentais.

REKLAMA

Tomas pasakoja, kad pievoje prie namo auga kadagiai, kuriuos prieš 30 metų vos tik įsikūrę pasodino jo uošviai. Vyrui su šiais augalais norėjosi padaryti kažką gražaus ir įdomaus, tad taip ir gimė mintis apie tiltelį.

„Idėja kilo iš noro turėti tvenkinį ir tiltelį per jį. Tvenkiniui vietos namie nėra, o va tilteliui – atsirado. Tai tarsi tiltas per kadagių jūrą, ar panašiai. Sugalvojau, kad noriu, kad darysiu ir pradėjau gamint“, – pasakoja jis.

Tačiau prieš darbų pradžių reikėjo gauti ir žmonos Gintarės sutikimą, tad visa tiltelio vizija pirmiausiai atgulė ant popieriaus lapo. Matomas vaizdas jai patiko ir prasidėjo darbai. Pirmiausiai buvo nuspręsta, kad tiltelis derinsis prie namo terasos.

REKLAMA
REKLAMA

„Stilius dera prie namo terasos, kurią statė labai puikus meistras Robertas. Pasimokiau iš jo, prisiminiau pats savo pomėgį dirbt su medieną, kuriam mažai randu laiko“, – pasakoja jis.

REKLAMA

Gamybos eiga

Pirmiausiai reikėjo sudaryti šabloną: reikėjo numatyti, koks bus tiltelio ilgis, aukštis, kaip atrodys nuolydžiai ir kitus reikalingus matmenis.

Po to ėmėsi karkaso gamybos. Iš pradžių pagamino abiejų pusių rėmus, kuriuos vėliau reikėjo sujungti ir pritvirtinti prie betoninių ir metalinių atramų. Pagaminus karkasą jį užkelti ant kolonų vyras pasitelkė ir kaimyno Donato pagalbą.

Į reikiamą vietą pastačius karkasą buvo galima sudėti ir tiltelio grindis. Daug darbo pareikalavo tvorelės intarpų gamyba: kiekvienas iš jų buvo daromas atskirai, vėliau išimamas ir nudažomas.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak Tomo, dažymo darbai pareikalavo nemažai laiko, kadangi dažams reikia gerai išdžiūti. Šio darbo ėmėsi uošvis. Išdžiuvę intarpai būdavo sudedami atgal į jiems skirtas vietas.

Daugiausiai išleido dažams

„Visas procesas užtruko mėnesį laiko. Kadangi daug dirbu ir vakarais po darbo nelabai randu laiko, darbai vyko daugiausia savaitgaliais. Planuodavau padaryt kažkokį etapą. Tuomet per darbo dienas uošvis dažydavo detales, kai ką paruošdavo į priekį ir judėjom toliau“, – apie statybų ypatumus pasakoja vyras.

Tomas teigia, kad nenorėjo išleisti didelės pinigų sumos, tad dalis medienos yra paimta iš transportavimui skirtų medinių padėklų, o kitą dalį parūpino tėvas arba pritaikė iš kitur. Dėl to, kad skiriasi medieną vyrai nesijaudino, nes žinojo, kad geri dažai puikiai padengs statinį ir bendras estetinis vaizdas bus geras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Brangiausiai turbūt kainavo dažai. Apie 200 eurų. Mėgstu kokybiškus dažus ir visada stengiuosi net visus medienos pjūvius nudažyti. Kuo geriau nudažyta, tuo ilgiau mediena atspari lauko sąlygomis.

Medienos dalims ir visoms smulkmenoms dar turbūt apie 200 eurų: cementas, varžtai, medsraigčiai, metaliniai tvirtinimai, mediniai apdailos kampučiai. Atrodo paprasta, bet kiek visko reikia, o visų daugiausia reikia laiko“, – šypteli jis.

Vyras atskleidžia kitą sezoną planuojantis prie tiltelio pasodinti ir medelį. Taip pat nutiesti takelius iš skaldytų akmenų: vienas vestų link terasos, o kitas apjuostų visą kadagiais apsodintą plotą, nusidriektų iki vėliavos, o pro ją – į kiemą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų