REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Valstybinė ligonių kasa prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VLK) informuoja, kad šalyje sparčiai mažėja laukiančiųjų dantų protezavimo paslaugų eilė. Šių metų viduryje paslaugų laukė apie 78 tūkst. žmonių, kai dar praėjusių metų pradžioje eilėje buvo dvigubai daugiau pacientų – apie 180 tūkstančių.

Valstybinė ligonių kasa prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VLK) informuoja, kad šalyje sparčiai mažėja laukiančiųjų dantų protezavimo paslaugų eilė. Šių metų viduryje paslaugų laukė apie 78 tūkst. žmonių, kai dar praėjusių metų pradžioje eilėje buvo dvigubai daugiau pacientų – apie 180 tūkstančių.

REKLAMA

Sveikatos apsaugos ministerijos Asmens sveikatos departamento direktorės, laikinai vykdančios ministerijos kanclerio funkcijas, Odetos Vitkūnienės teigimu, tokių teigiamų pokyčių, kuomet daugiau žmonių ir greičiau gali gauti reikalingas paslaugas, pasiekta kryptingomis pastangomis. Pastaraisiais metais dantims protezuoti skiriant vis daugiau Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšų, be to, buvo tobulinama ir šių paslaugų kompensavimo tvarka.

„Dėl racionalaus biudžeto planavimo, efektyvaus jo vykdymo šiandien galime kalbėti apie tikrai džiuginančius, o svarbiausia – realius rezultatus, kuriuos jaučia žmonės. Trumpėjantis laukimo laikas leidžia greitesniais tempais gerinti žmonių gyvenimo kokybę“, – sako O. Vitkūnienė.

REKLAMA
REKLAMA

VLK duomenimis, pernai dantų protezavimo paslaugos kompensuotos 63 tūkst. gyventojų arba net 21 tūkst. daugiau nei 2017-aisiais ir net 31 tūkst. daugiau nei 2016-aisias. „Didesnis finansavimas leidžia apmokėti daugiau paslaugų ir rekordiškai greitai sumažinti laukiančiųjų eilę iki minimumo“, – teigia VLK Paslaugų ekspertizės ir kontrolės skyriaus vyriausioji specialistė Jurgita Grigarienė.

REKLAMA

Iš viso pernai dantų protezavimo paslaugoms iš PSDF buvo išleista apie 25,3 mln. eurų. Šiemet šioms paslaugoms apmokėti buvo skirta dar didesnė lėšų suma, iš viso – 33,2 mln. eurų.

„Tad ir toliau daugiau žmonių gaus paslaugas, sparčiai mažės laukiančiųjų dantų protezavimo eilė, trumpės šios paslaugos laukimo laikas. Pavyzdžiui, Panevėžio miesto savivaldybėje ši eilė ilgą laiką buvo apie 8 metus, o dabar ji sutrumpėjusi iki 2,5 metų ir dar trumpės“, – sako J. Grigarienė.

Specialistė primena, kad ir savivaldybės gali prisidėti prie savo teritorijos gyventojų dantų protezavimo paslaugų, papildomai finansuodamos iš savivaldybių biudžetų lėšų. Pernai tuo pasirūpino trečdalis Lietuvos savivaldybių, tarp kurių Vilniaus, Kauno, Panevėžio, Klaipėdos ir kitos, rašoma pranešime spaudai.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip minėta, 2019-ųjų pradžioje įsigaliojusi patobulinta dantų protezavimo paslaugų išlaidų kompensavimo iš PSDF biudžeto tvarka taip pat prisidėjo prie eilių mažėjimo. „Nuo metų pradžios pacientai, kuriems reikalingas dantų protezavimas, įrašomi į vieną bendrą eilę šalies mastu. Todėl vienodėja dantų protezavimo laukimo trukmė, nebeliks skirtumų tarp 60 šalies savivaldybių“, – teigia J. Grigarienė.

Teisę į dantų protezavimo paslaugas, kompensuojamas PSDF biudžeto lėšomis, šiuo metu turi keturios privalomuoju sveikatos draudimu apdraustų gyventojų grupės – žmonės, sulaukę senatvės pensijos amžiaus, asmenys, pripažinti nedarbingais arba iš dalies darbingais, pacientai, kuriems buvo taikytas gydymas dėl burnos, veido ir žandikaulių onkologinės ligos, ir vaikai iki 18 metų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pagal dantų būklę pensininkams, neįgaliesiems ir asmenims, kuriems buvo taikytas gydymas dėl burnos, veido ir žandikaulių onkologinės ligos, iš PSDF kompensuojama iki 504,81 euro arba iki 1 553,24 euro (nustato gydytojų konsiliumas), o vaikams – iki 257,63 euro arba iki 1 553,24 euro (nustato gydytojų konsiliumas).

Dantų protezavimo paslaugos, kompensuojamos PSDF lėšomis, pacientams teikiamos licenciją teikti odontologinės priežiūros paslaugas turinčiose bei sutartį su teritorine ligonių kasa sudariusiose įstaigose. Įstaigų, kuriose pacientui gali būti suteiktos dantų protezavimo paslaugos, skelbiamos ligonių kasų interneto svetainėse. Taip pat rūpimus klausimus galima pateikti [email protected] arba bendruoju ligonių kasų telefono numeriu (8 5) 232 2222.

Daugiau apie ligonių kasų kompensuojamą dantų protezavimą rasite čia.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų