REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
14
Pirmasis greitosios veterinarinės pagalbos automobilis Lietuvoje (nuotr. stop kadras)

Laidoje „TV pagalba“ išgarsėjęs  ir dabar bene garsiausiu šalies veterinaru vadinamas Paulius Morkūnas Lietuvoje pristatė naujovę – greitosios pagalbos automobilį augintiniams. Dabar nukentėję augintiniai pagalbos galės sulaukti ir namuose, išvengiant nereikalingo streso, kurį kelia apsilankymas veterinaro kabinete. Tiesa, kol kas šia paslauga galės džiaugtis tik Kauno ir jo apylinkių gyventojai bei jų augintiniai.

14

Laidoje „TV pagalba“ išgarsėjęs  ir dabar bene garsiausiu šalies veterinaru vadinamas Paulius Morkūnas Lietuvoje pristatė naujovę – greitosios pagalbos automobilį augintiniams. Dabar nukentėję augintiniai pagalbos galės sulaukti ir namuose, išvengiant nereikalingo streso, kurį kelia apsilankymas veterinaro kabinete. Tiesa, kol kas šia paslauga galės džiaugtis tik Kauno ir jo apylinkių gyventojai bei jų augintiniai.

REKLAMA

Paulius atskleidžia, kad svajonė išleisti į gatves greitosios pagalbos automobilį skirtą augintiniams sukosi jau seniai. Pasak jo, ši idėja kilo iš kasdienio gyvenimo ir patirties bei žvelgiant į kitas šalis, pavyzdžiui, Vokietiją, kur tokia pagalba yra labai populiari.

„Tikrai yra daug tokių situacijų, kai, pavyzdžiui, moteris namuose prižiūri 2 ar 3 vaikus ir turi augintinį. Tarkim vyras išvažiavęs kažkur į komandiruotę. Atsitikus nelaimei neturi galimybės išvažiuoti iš namų, nes užtruks, kol susodins vaikus į automobilį, po to reikės per miestą važiuoti į kliniką, atsiranda klausimas, kur palikti vaikus. Sunku išsisukti iš tokios situacijos, kai nėra pašalinės pagalbos. 

REKLAMA
REKLAMA

Prieš kelis mėnesius buvo situacija, kad namuose buvo vieni 14-15 metų vaikai ir jų šunį ištiko insultas. Moteris skambina į namus prašo padėti, nes ji pati dirba Vilniuje, vyras išvažiavęs, o vaikams didelis stresas, nes jie nežino, ką daryti“, – pasakoja veterinaras.

REKLAMA

Teiks pagalbą darbo dienomis

Šią paslaugą teiks jo vadovaujama veterinarijos klinika „RuminaVET“. Veterinaras pasakoja, kad visas idėjos įgyvendinimas truko apie metus: reikėjo surasti transportą, sudėlioti visą idėją į vietas. Greitoji veterinarinė pagalba į iškvietimus skubės darbo dienomis nuo 8 valandos ryto iki 17 valandos vakaro. Tačiau ateityje numatoma, kad ji dirbs visą parą ir visoje Lietuvoje.

„Dabar yra klinikų, kurios turi automobilius, bet tai nėra greitosios pagalbos automobilis. Mūsų turimame automobilyje yra ir kvėpavimo įranga, kurios gali prireikti, šuniui pradėjus dusti arba užspringus.

REKLAMA
REKLAMA

Mes vietoje galime suteikti didelę pagalbą ir galbūt tos kelios minutės, kurios gali būti lemiamos, padės. Lygiai taip pat, kaip žmogui. Mes padarėme taip, kad mes galėtume reaguoti staigiai: automobilis yra prie klinikos, jame budi vairuotojas ir veterinarijos specialistas. Krepšiai sukrauti ir paruošti išskubėti į iškvietimą“, – apie savo įgyvendintą idėją pasakoja Paulius.

Jau sulaukė skambučių

Greitoji veterinarinė pagalba pradėjo veikti tik pirmadienį, tačiau jau yra sulaukusi skambučių su žmonių prašymais padėti.

„Jau sulaukėme skambučių ir prašymų po operacijos parvežti augintinius. Transportuoti didelius šunis yra sudėtinga. Parvežęs namo gyvūną medikas gali paaiškinti ir kaip elgtis, prižiūrėti gyvūną. Paprastu automobiliu vežti augintinį gali būti ir pavojinga, o savo automobilyje turime visą reikiamą įrangą, narvelius. Bandėme idealiai pritaikyti automobilį gyvūnams“, – sako veterinaras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Paulius pasakoja, kad jų automobilyje yra visa reikiama įranga: deguonies aparatas, kuris gali palaikyti kvėpavimą gyvūnui patyrus insultą, širdies aparatas, kuriuo galima greitai patikrinti augintinio širdies veiklą, lašelinės, kraujo aparatas, echoskopas.

„Kuo mes skiriamės nuo stacionarios klinikos: pas mus viskas daroma operatyviai. Jeigu ekipažas išvažiuoja į skubų iškvietimą, klinikoje viskas ruošiama pacientui. Pavyzdžiui, jeigu išvažiuoja pasiimti partrenkto gyvūnėlio, jau yra ruošiama operacinė, vaistai supildomi, laikas spaudžia, tad jis tikrai yra labai svarbus.

Jeigu atveši gyvūną ir personalas bus nepasiruošęs, lygiai, kaip ir su žmogumi, tu gali jį prarasti. Bandėme daryti savo greitosios pagalbos automobilį kuo panašesnį į žmonių: gaunam iškvietimą, automobilis važiuodamas į kliniką paskambina ir praneša, kokia yra paciento būklė, ko reikia – ar ruošti rentgeną, ar operacinę. Viskas sudėliota nuo iki, kad kuo operatyviau suteikti pagalbą“, – sako jis.

REKLAMA

Gyvūnai verti greitai gauti reikiamą pagalbą

Greitosios pagalbos sulaukti galės tikėtis ne tik Kaune, bet ir šiek tiek toliau nuo miesto gyvenantys žmonės. Tačiau Paulius sako, kad tokiu atveju pagalba nebus tokia greita.

„Skirtumas tik tas, kad mieste pagalbą suteikti galime labai greitai. Bet aš tikiuosi, kad viskas taip išsirutulios, kad tokie automobiliai riedės po visą Lietuvą“, – viliasi jis.

Veterinaras teigia, kad dabar gyvūnai vis dažniau laikomi šeimos nariais, o ne tik naminiais gyvūnėliais.

„Augintiniai jaučia be proto didelį prisirišimą, meilę ir atsidavimą juos auginančiai šeimai, tad kodėl negalima turėti jiems skirto greitosios pagalbos automobilio, kad kažkas galėtų jais greitai ir tinkamai pasirūpinti“, – svarsto jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų