REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lapkritis mėnuo, kai daugiau dėmesio skiriama vyrų psichologinės ir fizinės sveikatos klausimams, rašoma thesun.co.uk.

Lapkritis mėnuo, kai daugiau dėmesio skiriama vyrų psichologinės ir fizinės sveikatos klausimams, rašoma thesun.co.uk.

REKLAMA

Kasmet renkamos lėšos, auginami ūsai siekiant surinkti gyvybiškai svarbias lėšas labdarai ir skleisti informaciją apie prostatos vėžį, sėklidžių vėžį, psichinę sveikatą ir savižudybių prevenciją.

Anksti atradę ligą, greičiausiai išgyvensite, tačiau norint sužinoti ankstyvą diagnozę, svarbu žinoti vyrų vėžio simptomus.

Anne-Cecile Berthier, akcijos vadovė Anglijoje, „The Sun Online“ sakė: „Sėklidžių vėžį išgyvena 95 procentai susirgusiųjų, tačiau gyvybiškai svarbu vyrams žinoti, kaip pasitikrinti ir atpažinti simptomus iš anksto.

Jei pastebėjote dydžio ar formos pasikeitimą, gumbelį, kurio anksčiau nebuvo arba sėklides skauda liečiant, svarbu atsilankyti pas gydytoją.

REKLAMA
REKLAMA

Kai kalba pakrypsta apie prostatos vėžį, ankstyva diagnozė yra išsigelbėjimas. Ne visi jaučia simptomus, o daugeliu atvejų prostatos vėžio požymius gydytojas pirmiausia nustato įprastinės apžiūros metu“.

REKLAMA

Turėdami tai omenyje, tai yra ankstyvieji vėžio požymiai, į kuriuos visi vyrai turėtų atkreipti dėmesį...

1. Šlapinimosi problemos

Lašėjimas, beviltiškas noras ar prabudimas naktį šlapintis. Skausmingas šlapinimasis arba keblumai šlapinantis, net kai labai to norite. Tai yra pirmieji pavojaus signalai.

Tai atrodo visai nepavojinga, tačiau vyrai turėtų pamatyti savo šeimos gydytoją, jeigu jie jaučia kažką panašaus. Tai gali lemti padidėjusi prostata, o tai gali reikšti ir vėžį. Kiti požymiai gali būti nugaros, tiesiosios žarnos, klubų ar dubens skausmas.

REKLAMA
REKLAMA

2. Gumbelis ant sėklidžių

Taigi, kai kitą kartą nuleisite rankas žemyn, skirkite šiek tiek laiko patikrinti sėklides. Jei pastebėjote pakitusią formą ar svorį, tai gali būti įspėjamasis sėklidžių vėžio požymis.

3. Kraujas išmatose ar šlapime

Tai pastebėjus būtina kreiptis į šeimos gydytojus. Kraujas jūsų išmatose yra vienas iš įspėjamųjų žarnyno vėžio požymių. Tai galima pastebėti kartu su tualeto įpročių pasikeitimu – einat dažniau nei įprastai, kankina vidurių užkietėjimas.

Jeigu pastebėjote kraują šlapime, tai gali būti šlapimo pūslės arba inkstų vėžio ženklas.

4. Varpos pokyčiai

Jei pastebėjote kokių nors odos pokyčių ant savo varpos, verta atkreipti dėmesį. Tai gali būti raudona dėmė, aksominis bėrimas po apyvarpe, spalvos pasikeitimas arba pastorėjusi oda. Tai dažniausiai būna pirmieji varpos vėžio požymiai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kiti požymiai yra gumbeliai ar nemalonaus kvapo išskyros. Varpos vėžys yra mirtinas ir gali baigtis amputacija – taigi, neverta rizikuoti. Pastebėję pakitimus, iškart kreipkitės į medikus.

5. Krūtų vėžys

Vyrai taip pat gali susirgti krūties vėžiu, tai liga, kuria serga ne tik moterys. NHS teigia, kad, kaip ir moterų atveju, pagrindinis požymis krūties vėžiu sergantiems vyrams – atsiradęs gumbelis.

Tačiau svarbu stebėti ar nepakito speneliai, iš jų nebėga skystis, neatsirado paraudimas ar patinimas.

6. Užsitęsęs kosulys

Dažniausiai kosulys dingsta per 3-4 savaites. Bet jeigu jūsų kosulys užsitęsė ilgiau ir jei jums trūksta kvapo, kosėjant atsiranda kraujo požymių, tai gali būti plaučių vėžio požymis.

REKLAMA

Tikėtina, kad jei nerūkote, tikriausiai nėra didelės priežasties nerimauti, tačiau vis tiek derėtų pasitikrinti.

7. Širdies skausmas

Tikriausiai visiems yra buvę taip, kad po itin sočių pietų ar vakarienės atsirado duriantis skausmas krūtinėje. Tai ne širdies priepuolis, o rėmuo arba virškinimo problemos.

Bet jei pastebėjote, kad tai nepraeina ir jus reguliariai kankina skausmingas rėmuo, svarbu pasitikrinti. Tai gali būti skrandžio ar gerklės vėžio požymis.

8. Svorio praradimas

Visada malonu pastebėti, kad krenta svoris, tačiau greit krentantis svoris gali būti įspėjimas. Svarbiausia čia yra „nepaaiškinamas“ svorio kritimas be priežasties.

REKLAMA

Jeigu atsikratėte daugiau nei 5 kg be jokios priežasties, tai gali būti pirmieji kasos, skrandžio, stemplės ar plaučių vėžio požymiai.

9. Nuolatinis nuovargis

Na, yra skirtumas tarp to, ar šiek tiek trūksta miego ir visiškai trūksta energijos. Ypatingas nuovargis gali būti lėtinio nuovargio sindromo požymis, tačiau nuovargis taip pat gali reikšti vėžį.

10. Apgamų požymiai

Mes visi žinome, kad apgamai gali būti odos vėžio požymis, tačiau dauguma iš mūsų nežino, kokių pokyčių reikia saugotis.

Turite būti budrūs dėl bet kokių naujų apgamų ar esamų apgamų dydžio, formos ar spalvos pokyčių. Jei jie pasidaro ploni, kraujingi arba atrodo, kad ištekėjo skysčio, juos taip pat reikia patikrinti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų