REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
Partnerio turinys
Turinys paruoštas bei kontroliuojamas projekto partnerio

Kuo daugiau gydymo įstaigų joms reikalingus viešuosius pirkimus atliks ne pačios, o įgalios tai daryti viešąją įstaigą CPO LT, tuo geriau bus visai sveikatos priežiūros sistemai ir pačiai valstybei. Kodėl? Nes tokiu būdu bus skatinama masto ekonomika ir sutaupoma daugiau lėšų, kurias bus galima panaudoti kitoms reikmėms. 

Kuo daugiau gydymo įstaigų joms reikalingus viešuosius pirkimus atliks ne pačios, o įgalios tai daryti viešąją įstaigą CPO LT, tuo geriau bus visai sveikatos priežiūros sistemai ir pačiai valstybei. Kodėl? Nes tokiu būdu bus skatinama masto ekonomika ir sutaupoma daugiau lėšų, kurias bus galima panaudoti kitoms reikmėms. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taip tvirtina Respublikinės Vilniaus psichiatrijos ligoninės vadovo patarėjas Danas Bakša. Jo atstovaujama ligoninė yra viena pirmųjų gydymo įstaigų, įgaliojusi viešąją įstaigą CPO LT vykdyti visus viešuosius pirkimus, kurių vertė yra didesnė nei 10 tūkst. eurų. 

REKLAMA

„Kodėl taip nusprendėme? Atsakymas labai paprastas – pirmiausia, ši organizacija nepriklauso sveikatos priežiūros sektoriui, tad tai užtikrina jos nešališkumą ir objektyvumą viešųjų pirkimų atžvilgiu. Antra, visos procedūros nuo pirmo iki paskutinio veiksmo CPO LT yra viešai prieinamos, viešai matomos, pirkimus vykdo kompiuterinė programa, tad taip užtikrinama, kad pirkimo procesas būtų maksimaliai skaidrus. Kitais žodžiais tariant, eliminuojamas žmogiškasis veiksnys, o kartu ir subjektyvių sprendimų galimybė“, – teigia D. Bakša. 

REKLAMA
REKLAMA

Anot pašnekovo, pastaruoju metu vis daugiau gydymo įstaigų pradėjo domėtis galimybe įgalioti CPO LT atlikti didesnės vertės viešuosius pirkimus. Taip pat būtina pažymėti, kad kol kas šis procesas dar nėra baigtinis ir labai pasistūmėjęs į priekį, tačiau tai – tik laiko klausimas. 

„Kitais metais CPO LT turėtų perimti daugiau viešųjų pirkimų iš viešojo sektoriaus, o 2021 metais – valdyti absoliučią daugumą visų viešųjų pirkimų“, – pastebi D. Bakša. 

Sutaupoma daugelyje sričių 

Kaip teigia pašnekovas, įgaliojus CPO LT vykdyti viešuosius pirkimus, ligoninė naudą pajuto gana greitai. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tai leido taupyti ne tik finansus, bet ir žmogiškuosius išteklius, mat dabar reikia mažiau specialistų, dirbančių su viešaisiais pirkimais. Taip pat taupomas ir laikas, nes sudėtingas ir paprastai ilgai užtrunkančias viešųjų pirkimų procedūras atliekame nebe patys, o mūsų įgaliota viešoji įstaiga“, – pastebi D. Bakša. 

Pašnekovas priduria dar vieną svarbų dalyką: visi viešieji pirkimai, kuriuos gydymo įstaigos įgalios atlikti CPO LT, ilgainiui taps konsoliduoti, vadinasi, reikalingi vaistai, medicininės paskirties prekės, kompiuterinė ar biuro įranga, paslaugos bus perkamos bendrai kelioms įstaigoms iš karto. Tai automatiškai taupys pinigus visoms organizacijoms, kas yra be galo svarbu ir naudinga tiek PSDF lėšų išsaugojimo prasme, tiek apskritai valstybės požiūriu. 

REKLAMA

Svarbu efektyvinti procesus 

Tačiau kalbant apie įgaliojimą CPO LT atlikti viešuosius pirkimus, be galo svarbu užtikrinti tai, kad visi perdavimo procesai būtų įvykdyti tinkamai. Bet kokią gerą idėją galima sugadinti netinkamai ją įgyvendinant. 

„Mano giliu įsitikinimu, perduodant viešuosius pirkimus vykdyti CPO LT, būtina sukurti tinkamus, efektyvius bei skaidrumą didinančius procesus. Tam turėtų būti skiriamas maksimalus dėmesys, į procesų kūrimą būtina įtraukti nepriklausomas institucijas, tokias kaip Specialiųjų tyrimų tarnyba, Viešųjų pirkimų tarnyba, kitas organizacijas, kurios jau turi patirties perduodant viešuosius pirkimus CPO LT. Tik tokiu būdu įmanoma užtikrinti efektyvius ir skaidrius procesus, be kurių iš esmės ši idėja nepateisins pati savęs ir gali būti diskredituota“ – tvirtina D. Bakša. 

REKLAMA

Respublikinės Vilniaus psichiatrijos ligoninės vadovo patarėjo teigimu, sveikatos priežiūros įstaigos yra skatinamos atlikti konsoliduotus viešuosius pirkimus. Bent vieną per metus. 

„Mūsų ligoninė per metus dalyvauja keliuose konsoliduotuose viešuosiuose pirkimuose. Džiaugiamės tokia galimybe, nes kai perki didesnį kiekį prekių, paprastai perki už mažesnę kainą. Apskritai noriu pabrėžti, kad kiekvienas pirkimas, kurį už mus įgaliota atlikti CPO LT, jei įmanoma, atliekamas tik konsoliduotai. Raginu šia galimybe naudotis ir kitas gydymo įstaigas. Tai tikrai apsimoka“, – tvirtina D. Bakša. 

Informacija parengta bendradarbiaujant su LR sveikatos apsaugos ministerija, kuri įgyvendina Europos socialinio fondo ir Lietuvos Respublikos valstybės lėšomis finansuojamą projektą „Korupcijos prevencijos didinimas sveikatos apsaugos sektoriuje“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų