REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
9
Dėl įgimtų ligų Laurynos svoris nesiekia nė dvidešimties kilogramų (nuotr. asm. archyvo)

Laurynai vos 15 metų, tačiau, kaip bebūtų gaila, jauna mergina yra prikaustyta prie lovos, o jei atsiranda poreikis vykti automobiliu, tai gali padaryti vienu būdu – gulomis ant galinės automobilio sėdynės. Vis dėlto, mergaitės mama Virginija prisipažįsta: nors sunkumai prasidėjo dar nėštumo metu, ji nežada pasiduoti ir dėl savo dukrelės gerovės žada pakovoti. 

9

Laurynai vos 15 metų, tačiau, kaip bebūtų gaila, jauna mergina yra prikaustyta prie lovos, o jei atsiranda poreikis vykti automobiliu, tai gali padaryti vienu būdu – gulomis ant galinės automobilio sėdynės. Vis dėlto, mergaitės mama Virginija prisipažįsta: nors sunkumai prasidėjo dar nėštumo metu, ji nežada pasiduoti ir dėl savo dukrelės gerovės žada pakovoti. 

REKLAMA

Lauryna gimė 28 savaičių. Mergaitė svėrė vos 1 kilogramą 130 gramų, o jos ūgis buvo 31 centimetras. Pusantro mėnesio ji gulėjo inkubatoriuje, kuriame jai buvo prijungti kvėpavimą palaikantys aparatai ir auginamas svoris.

Negana to, jai buvo nustatyta neišnešiotų kūdikių retinopatija – tinklainės kraujagyslių vystymosi sutrikimas, kuris gali sukelti regėjimo sutrikimus ar net aklumą. Tad pirmieji du mergaitės gyvenimo mėnesiai prabėgo sterilioje ligoninės aplinkoje.

REKLAMA
REKLAMA

Negandos tęsėsi toliau

Tai, kad dukrai cerebrinis paralyžius, šeima sužinojo, kai Laurynai buvo maždaug 4 mėnesiai. Tėvai pastebėjo, kad būdama tokio amžiaus dukra nedaro to, kas įprasta visiems kūdikiams: nebando verstis ant šono arba imti žaisliukus.

REKLAMA

Po šios žinios, vizitai ligoninėje tapo dar dažnesni – patikrinimams vykti tekdavo kas du mėnesius.

Kai jai suėjo 8 mėnesiai, prasidėjo epilepsijos priepuoliai, kuriuos iššaukė galvos smegenyse esančios trys cistos, tad ligoninėje tekdavo praleisti dar daugiau laiko.

Laurynai atšventus trečiąjį gimtadienį vėl teko grįžti į ligoninę. Šį kartą buvo operuoti klubai dėl išnirimo, kurį sukėlė raumenų spastika. Maža ji dažnai sirgdavo plaučių uždegimu, bronchitu, imdavo dusulys. Tai tęsėsi tol, kol Lauryna lankė darželį.

REKLAMA
REKLAMA

Nebegali net sėdėti

2016 metais Laurynai buvo atlikta dešinio klubo operacija, kurios metu buvo įdėtas implantas. Vėliau implantas pradėjo dirginti – prasidėjo infekcijos, kildavo aukšta temperatūra, tad jį teko pašalinti. Iki šios operacijos mergina svėrė 19 kilogramų, o dabar svoris sumažėjo iki 17 kilogramų.

Negana to, merginai išsivystė ir stuburo skoliozė. Kadangi ji pati negali sėdėti, operacija šįkart negali padėti. Merginai reikalinga stuburo stabulo sėdynė, be kurios ir toliau kryps krūtinės bei dubens kaulai.

„Ji labai noriai dalyvauja visose veiklose, mankštinasi. Dabar jau mėnesį laiko nebegalime jos sodinti. Šiuo metu yra išimtas klubo implantas. Sėdėti ji galės tik po reabilitacijos Druskininkų sanatorijoje „Saulutė“, – pasakojo jos mama Virginija ir pridūrė, kad iki sanatorijos jie turi važiuoti beveik 600 km, o šiuos kilometrus šeima įveiks ant galinės sėdynės paguldę Lauryną.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anksčiau tėvai stengėsi, kad mergaitė kuo daugiau laiko praleistų lauke, veždavosi ją pamatyti įvairių Lietuvos kampelių, tačiau dabar jos nebegalima net įsodinti į neįgaliųjų vežimėlį.

Specialus vežimėlis

 „Ši sėdynė kainuoja apie 1000 eurų, o valstybė jos nekompensuoja. Man pasakė, kad laiko klausimas, kada turėsime. Mes nebegalime laukti. Be tos sėdynės nei vežimėlyje gali sėdėti, nei kėdutėje. Manau, kad ji pagelbėtų mums su skolioze – užpildys tarpą stubure, o taip visokias pagalvėles kaišiojame“, – pasakojo Laurynos mama.

Virginija pasakoja, kad jie turi darbo kėdutę, bet ji yra skirta tik naudojimui namuose. Be to, paaiškėjo, kad Laurynai reikės ne tik specialios sėdynės, bet ir specialiai jai pritaikyto neįgaliojo vežimėlio, kurio įsigijimas šeimai – iššūkis.

REKLAMA

„Vakar buvau nuvažiavusi į Panevėžį dėl Laurai skiriamo neįgaliojo vežimėlio, tačiau mums buvo pasakyta, kad su tokia diagnoze reikės specialaus vežimėlio. Pagal tokį amžių vežimėlio neturi ir jį gaminti reikėtų metus. Jo kaina apie 4000 eurų“, – sako ji.

Tiesa, Virginija priduria, kad jie gaus kompensaciją, tačiau ji sieks tik 836 eurus. Likusi suma šeimai vis tiek yra sunkiai įkandama, nes dirba tik tėtis. Mama ištisas dienas praleidžia kartu su dukra.

Laurynos diagnozės:

Spazminis kvadipleginis cerebrinis paralyžius

Židininė simptominė epilepsija su generalizacija

Madžendi ir Luškos angų atrezija

Dandy-walker sindromas

Daugybinės sąnarių kontraktūros

Jaunatvinė idiopatinė skoliozė

Neišnešiotų naujagimių retinopatija

Norintys prisidėti, tai gali padaryti šiais būdais:

Gavėjas: Lauryna Kanišauskaitė

Banko sąskaita: Nr: LT 477182900481724089

Mokėjimo paskirtis: parama Laurynai

PAYPAL: [email protected]

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų