REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
4
Neįtikėtina, kad tai vyksta Lietuvoje: pražydo bananas

Vytauto Didžiojo universiteto Botanikos sodo oranžerijoje verta pakelti akis aukštyn – palubėje pražydo ir vaisius augina tikrasis bananas (Musa x paradisiaca L.).

4

Vytauto Didžiojo universiteto Botanikos sodo oranžerijoje verta pakelti akis aukštyn – palubėje pražydo ir vaisius augina tikrasis bananas (Musa x paradisiaca L.).

REKLAMA

„Tikrasis bananas – daugiametis žolinis augalas, kuris dar vadinamas „atogrąžų duona“. Kultivuoti pradėtas pietryčių Azijoje. Kai kurių rūšių bananai užauga net iki 15 m aukščio, o štai VDU Botanikos sodo oranžerijoje augantis tikrasis bananas – iki maždaug 8–10 metrų“, – sakė VDU Botanikos sodo vyr. specialistė Renata Čanovienė. Šis pražydęs augalas į VDU Botanikos sodo oranžeriją atkeliavo 1969 m. iš Vokietijos. 

Tikrasis bananas yra Musa acuminata ir Musa balbisiana hibridas. Daug maistui vartojamų bananų yra būtent šio hibrido triploidinės (3 chromosomų rinkiniai) veislės, kurios paprastai yra sterilios, be sėklų. Daugumos tokių bananų veislių vaisiai yra labai krakmolingi, turi mažai cukraus, ne desertiniai, dažniausiai vartojami kepti ar virti. 

REKLAMA
REKLAMA

Bananų trumpas, storas ir tvirtas stiebas (šakniastiebis) yra po žeme. Iš jo į paviršių iškyla dideli lapai, kurių  vienas kitą apgaubdami lapamakščiai suformuoja vamzdelio formos netikrą stiebą – pseudostiebą. Jo viršūnėje po 1,5–3 m susiformuoja kekės formos žiedynas ir užsimezga vaisiai (botanikų vadinami uogomis). Žydėjimas ir derėjimas trunka apie 5 mėnesius. Nukirtus bananų kekę, pseudostiebas pamažu apmiršta, bet iš požeminių stiebų išauga nauji ūgliai.

REKLAMA

Bananai yra jautrūs skersvėjams, nemėgsta užpavėsinimo. Gerai auga drėgnoje, gerai drenuotoje dirvoje. Optimali temperatūra – 27℃, naktį – apie 18℃.  

Bananų vaisiai turi ne itin daug vitaminų ir mikroelementų, bet pasižymi nemažu vitamino B6 ir kalio kiekiu.

Be tikrojo banano VDU Botanikos sodo oranžerijoje dar auga ir raudonlapis mažasis bananas (Musa acuminata var. sumatrana (Becc.) Nasution 'Rubra'), pūkuotasis bananas (Musa velutina H.Wendl. & Drude).

 

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų