REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
47
Visą Lietuvą ir toliau drebina istorija apie galimai pagrobtą mergaitę Karoliniškių rajone (tv3.lt fotomontažas)

Visą Lietuvą ir toliau drebina istorija apie galimai pagrobtą mergaitę Karoliniškių mikrorajone. Kol policija imdamasi visų priemonių, siekia surasti bent menkiausias užuominas, patvirtinančias trijų berniukų pasakojimą, viešoje erdvėje žmonės garsiai diskutuoja, ar tai iš tiesų gali būti tikra istorija.

47

Visą Lietuvą ir toliau drebina istorija apie galimai pagrobtą mergaitę Karoliniškių mikrorajone. Kol policija imdamasi visų priemonių, siekia surasti bent menkiausias užuominas, patvirtinančias trijų berniukų pasakojimą, viešoje erdvėje žmonės garsiai diskutuoja, ar tai iš tiesų gali būti tikra istorija.

REKLAMA

Bene didžiausią patirtį dingusių žmonių paieškoje yra sukaupusi Dingusių žmonių šeimos paramos centro direktorė Natalja Kurčinskaja. Praeityje pati išgyvenusi savo sūnaus dingimą, šiandien moteris stengiasi padėti šeimoms, kurios nežino, kur galėjo pradingti jų artimasis.

Tačiau ar tikrai Lietuvoje daugėja dingusių vaikų, kaip apsaugoti savo mažamečius nuo tokios tragiškos lemties ir kaip pati N. Kurčinskaja vertina pastarųjų dienų įvykius? Visi atsakymai į šiuos klausimus ir dar daugiau – šiame interviu.

Natalja, kiek Lietuvoje dingsta vaikų per metus?

Dingimai gali būti įvairūs, pavyzdžiui, paaugliai dažnai bėga iš namų, vėliau patys sugrįžta ar juos suranda. 2019 metais  buvo užregistruota tikrai nemažai dingimų, tačiau čia sumuojasi bendras skaičius. Vadinasi, jeigu tas pats žmogus buvo dingęs dešimt kartų, tai dešimt dingimų ir prisideda.

REKLAMA
REKLAMA

Pernai metais iš viso buvo užregistruotos 4624 asmenų paieškos, kitaip sakant, jie buvo dingę be žinios, iš jų – 3612 vaikai. Per 2019 metus iš viso buvo vykdomos 1062 asmenų paieškos, iš jų 413 vaikų, kurie negrįžta arba nesurandami yra ilgesnį laiką.

REKLAMA

Kokio amžiaus vaikams dažniausiai yra būdinga dingti?

Na, jeigu dvylikos metų dar nelabai, tai sulaukus 13–16 metų prasideda dingimai, kurie tęsiasi iki aštuoniolikos.

Dėl kokių priežasčių vaikai nusprendžia patys pabėgti iš savo namų?

Vaikai bėga iš namų, nes jie ieško nuotykių. Galbūt patiria patyčias mokykloje, nesutaria su vaikais ar tėvais. Vaikai bėga nuo kažko, o ne kažkur. Visada bus kažkas – gal smurtas, gal baimė grįžti namo, griežtas auklėjimas – visokių yra „gal“.

Tikriausiai didžioji dalis dingusių vaikų būna iš įvairių globos įstaigų, kur vaikai auga be tėvų?

REKLAMA
REKLAMA

Būna tikrai įvairiai. Vaikai bėga ir iš pasiturinčių šeimų, nors žinoma, daugiausiai vaikai dingsta iš globos įstaigų ir socialinės rizikos šeimų. Tokiems vaikams dažniausiai trūksta dėmesio, supratimo, kad ir koks gražus bebūtų žodis „šeima“ vis tiek tokie vaikai patiria dėmesio stoką.

Jūs teikiate paramą bei psichologinę pagalbą dingusių žmonių artimiesiems. Ką tokiais momentais išgyvena patys tėvai, ar jiems pavyksta bent blaiviai mąstyti?

Tokie pokalbiai su tėvais būna be galo sunkūs, mes turime tarptautinę paramos skambučių liniją, kuri veikia visą parą 28 Europos sąjungos šalyse, taip pat Ukrainoje, Norvegijoje, Bulgarijoje, Serbijoje ir Albanijoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

2019 metais sulaukėme iš viso 191 paramos skambučio iš žmonių, kurie artimieji dingo. Su mamomis, kurių vaikai dingo, galime kartais kalbėtis net ir visą naktį, joms reikia emocinės psichologinės pagalbos. Ir būna, kad jos išsipasakoja, kad vienos augina vaiką, o šis išėjo iš namų.

Taip pat labai sudėtinga tėvams įrodyti, kad ant sugrįžusio vaiko negalima pykti ir rėkti, negalima jo barti, o tuo labiau naudoti smurto. Geras auklėjimas yra geras ir širdingas pokalbis.

Kaip atskirti, kada tai galimas pagrobimas, o kada – pabėgimas iš namų?

Kas yra pagrobimas? Lietuvoje, kaip ir visoje Europoje, tai dažniausiai būna nesutarimas tarp tėvų skyrybų atveju: vienas tėvas yra vienoje pusėje, kitas – kitoje, o štai vaikas tampomas tarp abiejų. Tokiais atvejais vienas iš tėvų ima ir išveža vaiką ir tai jau vadinama pagrobimu.

REKLAMA

Dar būna pagrobimas trečiųjų asmenų, tačiau toks atvejis itin retas, Lietuvoje dar taip nebuvo, kad kažkas svetimas pagrobtų vaiką ir jį išvežtų.

Taip, būna, kad vaikai išeina į gatvę, ieško paguodos kieme su draugais. Jis gali būti įviliotas į vagystes, nusikaltimus, įkalbintas vogti prekybos centruose – tokių atvejų yra buvę, bet kad būtų pagrobtas, tai tokie atvejai būna tarp nesutariančių tėvų ir tokius klausimus aiškinasi vaikų teisių specialistai.

Būna, kad pradingti nori ir suaugę žmonės...

Taip, būna ir tokių atvejų, kai pavyzdžiui, vyrui 35-eri, skambina jam mama, o ji negali su juo susisiekti. Būna, kad ieškom net per ambasadą, o sūnus pasako – „Nenoriu aš su ja kalbėtis“.

REKLAMA

Žmonės bėga ir nuo skolų, nusikaltimų arba susipyksta ir išvažiuoja. Taip pat jeigu žmogus yra sulaikytas, jis turi teisę pasakyti, kad jis nenori, jog kažkas žinotų apie jo sulaikymą užsienyje. Tokiu atveju nepraneš nei jo šalies policijai, nei šeimai, tik pasakys, kad tam žmogui viskas gerai.

Turėjome vieną moterį, kuri dešimt metų taip savo sūnaus ieškojo, mes visur rašėme, prašėme įkalinimo įstaigos bent patvirtinti faktą. Ir atsirado jis, o taip būtų atsiradęs, tik jau tada, kai būtų paleistas.

Kiekvienas vaikas turi teisę neatsiliepti į tėvų skambučius ir išeiti, galbūt mes esame įpratę kitaip, bet jaunimas šiais laikais jau yra kitoks.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kokie yra žingsniai, ką reikia daryti, kai yra įtariamas pagrobimas?

Pagrobimas yra žmogaus dingimas, vadinasi, nedelsiant reikia kreiptis į policiją. Paskui jau galima galvoti apie psichologinę pagalbą, tačiau laukti tikrai nėra ko.

Jeigu matote, kad jūsų vaikas yra pareigingas, visada grįžta laiku ir vieną dieną jis negrįžta jau pora valandų, delsti nėra ko.

Tikriausiai, labai svarbu yra laiku pasikalbėti su savo mažamečiais vaikais. Kokio amžiaus reikia pradėti kalbėti su vaikais apie jų saugumą, ką reiktų akcentuoti?

Pradėti kalbėti apie saugumą reikia jau su darželinukais vaikais – iš ko imti saldainį, su kuo galima bendrauti ir su kuo ne. Svarbiausia su vaikais kalbėti draugiškai, nes pirmokai, antrokai tikrai turi žinoti daug informacijos.

REKLAMA

Nereikia šnekant gąsdinti vaikų, reikia juos ugdyti, auklėti ir pradėti tai daryti reikia jau nuo darželinukų amžiaus. Kai jiems sukanka penkiolika, jau būna per vėlu.

Kiekvienam iš tėvų yra ypač svarbus vaikų saugumas. Ar yra kažkokios saugos priemonės vaikui – į kišenę įdėti kortelę su adresu ir telefonu ar duoti kokią kitą apsaugos priemonę?

Šiandien yra labai daug mobilių programėlių, kurios padeda sekti vaikų buvimo vietą, tačiau vaikai lengvai tokias programėles gali išjungti. Jeigu vaikas norės išeiti ir pabėgti, tėvai tikrai nieko nematys.

Apsaugoti vaikus labiausiai padeda tėvų auklėjimas ir kalbėjimas su savo vaikais – tai yra pirmoji apsauga. Vaikas turi būti per daug įtarus, per daug atsargus, tai geriausia apsisaugojimo priemonė.

REKLAMA

Žmonėms nereikia būti abejingiems, pavyzdžiui, kodėl labai lengvai galima nustatyti, ar kažkuris iš tėvų savo vaiką išvežė į užsienį? Užsienio šalyse labai greitai yra pranešama apie ieškomus žmones, skambina ir iš viešbučių, ir iš oro uostų. Pas mus Lietuvoje šio dalyko nėra, žmonės abejingi ir nekreipia dėmesio.

Jeigu pamatote vaiką, kuris yra ieškomas, surinkite 112, pasakykite, kad matėte vaiką, kuris galimai pabėgęs ar ieškomas be žinios. Juk tai padaryti nesunku, o mes tam laiko neturime.

Ar Lietuvoje buvę atvejų, kai prašoma išpirkos? Ar tokiais atvejais tėvai kreipiasi į policiją?

Na, tokių garsių atvejų šalyje tikrai nebuvo. Buvo tokie įvykiai, kai vaikai patys suorganizuoja kažką, bet kad išpirkos grobikai prašytų – tikrai ne. Bet kokiu atveju reikia kreiptis į policiją. Pareigūnai žino savo darbą ir tikrai neviešins duomenų, kurių nereikia.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ar yra žinoma, kiek dingusių vaikų pernai metais taip ir neatsirado?

Šiuo metu Lietuvoje yra ieškomas 21 vaikas. Kol kalbu, gal jau ieškoma tik penkiolika iš jų, o gal ir dar daugiau. Rezonansinių atvejų, kad vaikas užmuštas ar dar kažkur – tikrai neturime.

Ar vaikų dingimai yra auganti problema Lietuvoje, jų dingimų skaičius didėja?

Taip, jų dingimų skaičius didėja. Tai yra didėjanti problema, nes šiuolaikiniai vaikai visur brenda patys. Jie yra laisvesni, nebijo to, ko, pavyzdžiui buvo bijoma prieš penkerius metus. Svarbiausia yra šeimoje meilė ir atviras pokalbis, vienas iš tėvų privalo vaikui būti kaip draugas, patarti, vaikas turi jaustis saugus, pasakojantis savo paslaptis. Draudimai niekada neduoda nieko gero.

REKLAMA

Kalbant apie šių dienų įvykius ir galimą mergaitės pagrobimą. Jūs turite tikrai nemažai praktikos dingimų klausimu, ar turite nuojautą, kas galėjo įvykti vakar vakarą?

Deja, bet mes nieko nežinome, niekas nepasitvirtina. Vaikai yra vaikai, gal jiems kažkas pasirodė, gal tiesiog įsodino mergaitę kažkur į automobilį. Tačiau internete žmonės rašo tiek daug ir kelia didžiulį sujudimą.

Manau, kad reikia duoti ir leisti dirbti policijai, mes nežinome, kur yra tiesa.

Kaip suprantu, jūs nesate linkusi manyti, kad tai galėtų būti kriminalinis pagrobimas?

Negaliu nei paneigti, nei patvirtinti. Bet jeigu tikrai yra taip, kad užklijavo, įkišo į bagažinę... na, čia man kažkaip iš fantastikos skyriaus atrodo.

REKLAMA

Stiprumo istorijai neprideda ir tai, kad liudininkai yra vaikai...

Tie vaikai nepažįsta mergaitės ir jos nepažinojo, ją sakė įsodino į automobilį, paskui jau moteris tvirtino, kad užklijavo burną. Žinote, gal jie viską iš tolo matė, gal stipriau pasielgė, gal ten savo vaiko atvažiavo pasiimti, bet kaip pamatė, taip ir pranešė vaikai.

Ir ačiū jiems už tai, nes tokie turėtų būti visi žmonės – skambinti ir pranešti.

Ar Lietuvoje yra buvę atvejų, kai atrodytų yra įvykęs tariamas pagrobimas, bet niekas iš tėvų dėl dingusio vaiko nesikreipia?

Nebuvo, ypač tokių. Man čia priminė kažkokius senus laikus: įsodinti, užklijuoti burną. Nebuvo tokių atvejų, kad vaikas pagrobtas, o niekas nesikreipė.

REKLAMA
REKLAMA

Tiksli įvykių seka 

Primename, kad policijos pareigūnai toliau vykdo aktyvią Vilniuje galimai pagrobtos 11-12 metų mergaitės paiešką. Nors prabėgo jau daugiau kaip 12 val. nuo pranešimo apie įvykdytą nusikaltimą, bet iki pat šios akimirkos neatsiliepė nė vieni tėvai, kurių vaikas praėjusį vakarą nesugrįžo namo. 

Nežinomybė apsunkina paieškas, tačiau policijos pareigūnai toliau ragina žmones būti aktyviais – pranešti pastebėjus kažką neįprasto, o vairuotojai, kurie sausio 15 d. nuo 18 iki 20 val. važiavo Karoliniškių ir Lazdynų mikrorajonais (ypatingai Laisvės prospektu ir Sausio 13-osios gatve), raginami pasidalinti vaizdo registratorių įrašais.

Policijos atstovai pripažįsta, kad šiuo metu informacijos yra labai daug, tad tikrinamos visos įmanomos versijos – nuo pagrobimo iki melagingo pranešimo apie nusikaltimą. Pateikiame įvykių chronologiją pagal šiuo metu turimą viešai prieinamą informaciją.

Apie 19 val. prie vyriškio einančio Sausio 13-sios gatve prisiartina du apie 11 metų berniukai, kurie pareiškia, kad iš šalia televizijos bokšto esančios žaidimų aikštelės buvo pagrobta ir prievarta į automobilį įsodinta mergaitė, kuriai gali būti apie 11-12 metų.

19.14 val. policijos pareigūnai sulaukia, tikėtina, to paties vyriškio skambučio, kuris praneša, kad Vilniuje, Sausio 13-osios g., į nenustatytos markės automobilį (sidabrinės arba auksinės spalvos), užsienietiškais numeriais, galimai buvo įsodinta 11-12 metų nepilnametė.

REKLAMA

Kelios minutės po gauto pranešimo, įvykio vietoje jau dirba gausios policijos pareigūnų pajėgos. Ieškoma galimai įvykdyto nusikaltimo pėdsakų, įvykio liudininkų. Apklausiami netoli įvykio vietos gyvenantys ar pro šalį einantys žmonės.

Imamasi ir kitų aktyvių veiksmų. Tikrinamos iš Vilniaus miesto išvažiuojančios transporto priemonės.

Pirminiais duomenimis, įvykį matė trys liudininkai.

21.13 val. policijos atstovai paviešina tokią informaciją: „Pastebėję sidabrinės ar auksinės spalvos automobilį su užsienietiškais numeriais arba įtartinus asmenis, prašome nedelsiant apie tai pranešti tel. 112. Tėvai, kurie neturi duomenų, kur yra jų vaikai, prašome kuo skubiau paskambinti 112. Socialiniuose tinkluose pastebėję bet kokią, galimai su įvykiu susijusią informaciją, pasidalinkite su mumis.“

22.56 val. pareigūnai dėkoja visiems, kurie dalijasi informacija ir toliau ragina pranešti bet kokią, su įvykiu susijusią, informaciją. Pareigūnai pabrėžia, kad vos tik mergaitė bus rasta, visuomenė bus nedelsiant apie tai informuota. Policijos atstovų teigimu, socialiniuose tinkluose sklando labai daug netikrų gandų, kurie susiję su šiuo įvykiu.

Apie 23 val. socialiniame tinkle „Facebook“ pasirodo informacija, jog Vilniuje, prie vieno prekybos centro, rasta mergaitės piniginė. Patikrinus šią versiją paaiškėjo, kad piniginės savininkė yra saugi savo namuose. Naujienų portalui tv3.lt Vilniaus VPK Komunikacijos poskyriaus vedėja Julija Samorokovskaja patvirtina, kad netoli įvykio vietos rastas angliškų cigarečių pakelis – pareigūnų akiratyje. Tikrinamos visos įmanomos versijos.

REKLAMA

23.42 val. policijos pareigūnai dar kartą prašo visų tėvų, kurių vaikai negrįžo namo ir jie neturi informacijos apie jų buvimo vietą, paskambinti 112.

00.12 val. Policija kreipiasi į visuomenę ir prašo atsiliepti vairuotojus, kurie sausio 15 d. nuo 18 iki 20 val. važiavo Karoliniškių ir Lazdynų mikrorajonais (ypatingai Laisvės prospektu ir Sausio 13-osios gatve), kurių automobiliuose įrengti vaizdo registratoriai. Prašome vaizdo registratorių medžiagą išsaugoti ir susisiekti su policijos kontaktiniu asmeniu. Pareigūnai susisieks su pranešėjais.

Kontaktinis policijos asmuo: Eglė Šut, tel. Vilniuje 271 5060, arba el. paštu: [email protected]. Jūsų suteikta informacija gali labai pagelbėti tiriant šį rezonansinį atvejį. Iš anksto dėkojama už pagalbą.

6.56 val. pareigūnai patvirtina, kad visą naktį intensyviai vykdyta paieška kol kas nedavė užčiuopiamų rezultatų. Maža to, į policiją iki šiol nesikreipė tėvai, kurie pasigestų savo vaiko, policija taip pat nėra gavusi oficialios informacijos apie Lietuvoje dingusį vaiką. Tyrimo metu iškelta daug versijų, visos jos nuodugniai tikrinamos.

Policija gavo šimtus piliečių pranešimų, informacijos, visa gaunama informacija stropiai tikrinama, pareigūnai dėkoja žmonėms už pilietiškumą.

Taip pat informuojama, kad Vilniaus apskr. policija pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl vaiko pagrobimo. Už tokį nusikaltimą įstatymas numato iki 8 metų laisvės atėmimo bausmę.

REKLAMA

Į pagalbą pasitelkti ir Lietuvos kriminalinės policijos biuro pareigūnai, bendradarbiaujama su kitomis institucijomis. Peržiūrėta daugybė įvairiose vietose įrengtų vaizdo kamerų, medžiaga analizuojama ir bendrinama su turimais duomenimis.

Policijos pareigūnai taip pat prašo Sausio 13-osios g. gyvenančių asmenų, kurie turi bet kokios su įvykiu galimai susijusios informacijos, kurie sausio 15 d. nuo 18:50 iki 19:15 val. buvo toje vietoje kreiptis į policiją. Svarbi bet kokia informacija.

8.23 val. pareigūnai dėkoja už pagalbą, tačiau labai prašo visų, kurie siunčia jiems privačias žinutes, neklausinėti, kaip sekasi, ar yra naujienų, ar atliko tam tikrus veiksmus, ar peržiūrėjo visas kameras, ar apklausė visus liudytojus:

„Ačiū už aktyvumą, bet tokiame dideliame pranešimų sraute gali pasimesti tikrai naudinga ir svarbi informacija. Todėl praneškite, tik jei kažką pastebėjote ar pamatėte. Kai tik turėsime naujienų, būtinai informuosime. Ačiū už supratingumą ir informaciją.“

10.15 val. Policijos departamento atstovas Ramūnas Matonis tv3.lt patvirtina, kad yra tikrinamos visos versijos: nuo vaiko pagrobimo iki melagingo pranešimo. 

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų