REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kas nutiks, jei nėštumo metu išgersi bent taurę svaigiojo gėrimo? Ar gali būti, kad alkoholio vartojimas neturi įtakos besivystančiam vaikui ir kuo skiriasi naujagimis, gimęs su alkoholinio vaisiaus sindromu nuo to, kurio mama nėštumo metu nė kiek nevartojo? Apie tai tv3.lt papasakojo Vilniaus universiteto Neonatologijos centro vadovas, docentas Arūnas Liubšys.

Kas nutiks, jei nėštumo metu išgersi bent taurę svaigiojo gėrimo? Ar gali būti, kad alkoholio vartojimas neturi įtakos besivystančiam vaikui ir kuo skiriasi naujagimis, gimęs su alkoholinio vaisiaus sindromu nuo to, kurio mama nėštumo metu nė kiek nevartojo? Apie tai tv3.lt papasakojo Vilniaus universiteto Neonatologijos centro vadovas, docentas Arūnas Liubšys.

REKLAMA

Alkoholinis vaisiaus sindromas yra tai, kas paženklina naujagimį?

Deja, taip. Tas mažylis, kuris turėtų į šį pasaulį ateiti kaip švarus lapas, atsineša su savimi ženklus, jei jo tėvai, ypač mama, vartojo alkoholį. Tas sindromas gali būti labai aiškiai matomas, tačiau ir nematomas, gali būti pažeisti vidaus organai, apsigimimai, nulemti alkoholio vartojimo.

Tačiau yra keli bruožai, kurie vaikus išskiria iš kitų?

Taip, yra keli požymiai, pavyzdžiui, plokščia, balno formos nosis, siaura kakta, akių plyšių išsidėstymas, ausies kaušelių neprisitvirtinimas – nepriklausomai nuo kitų aplinkybių, visiems, sindromo paveiktiems naujagimiams, šie požymiai yra būdingi.

REKLAMA
REKLAMA

Profesoriau, statistika Lietuvoje yra šokiruojanti – kasmet apie 800 vaikelių gimsta pavojuje, besilaukdamos mamos vartojo alkoholį. Juk tai yra dideli skaičiai?

REKLAMA

Turint omeny, kad gimdymų Lietuvoje mažėja, tai taip, 800 yra labai didelis skaičius. Be to, 800 atvejų nereiškia to, kad kitos gimdžiusios mamos nevartojo alkoholio, nes tai yra toks dalykas, kur moteris gali prisipažinti, bet gali ir neprisipažinti, todėl, manau, jog ši statistika nėra visai tiksli ir išsami.

Tikėtina, kad dar daugiau moterų vartoja alkoholį?

Gali būti visaip, mes neturim tokios statistikos, todėl, kad tai yra konfidencialūs duomenys – moteris gali prisipažinti, gali ir ne. Be to, alkoholio vartojimo samprata yra labai skirtinga – viena moteris galėjo per dieną išgerti dvi stiklines vyno ir sakyti, kad vartojo, o kita, kad per mėnesį taurę išgėrė ir sakyti, kad gėrė nėštumo metu, bet čia yra du skirtingi dalykai.

REKLAMA
REKLAMA

Ar galit patvirtinti, kad nėra saugu vartoti alkoholį nėštumo metu?

Žinoma, net diskusijos negali būti. Bet koks alkoholio kiekis yra nesaugus naujagimiui, nes alkoholis lengvai praeina placentą ir sukelia kūdikio organizme pokyčius, pažeidžia ląsteles, trikdydamas DNR sintezę.

Ypač pavojingas alkoholio vartojimas pirmuoju nėštumo trimestru, kai formuojasi vaisiaus organai, pirmosios 10-12 savaičių, kada dar moteris gali nežinoti, jog yra nėščia.

Būtent tuo metu, alkoholis gali sukelti organų vystymosi defektų, mes tai vadiname apsigimimais.

Tos moterys, kurios nuolat vartoja alkoholį, ne tik tuo jautriausiu laikotarpiu, 30% naujagimių, turi įgimtą širdies ydą. Alkoholio vartojimas nėštumo metu nepraeina be pėdsakų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Niekas tiksliai nežino, koks tiksliai alkoholio kiekis yra pavojingas vaisiui, nes nėra net tokių klinikinių tyrimų atlikta, dėl to mes darome prielaidą, kad bet koks alkoholio kiekis yra pavojingas vaisiui, nes viso nėštumo metu formuojasi vaisiaus smegenys. Dabar yra žinoma, kad alkoholis ir vėlesnio nėštumo metu gali nepalankiai atsiliepti smegenų vystymuisi.

Ar nėštumo metu, medikai darydami echoskopiją, galėtų pasakyti, kad yra apsigimimų, kuriuos sąlygojo alkoholio vartojimas?

100% tikrai negalime pasakyti, bet apsigimimus tikrai galima pastebėti. Jeigu gydytojas, darantis ultragarsą, pastebi, kad vaisius gali turėti apsigimimų, visada užduodamas klausimas: ar nėštumo metu nevartojo alkoholio, neturėjo kitų žalingų įpročių, kurie galėjo sąlygoti tuos sutrikimus.

REKLAMA

Nes medikai tikrai ne visada gali paaiškinti, dėl ko vaikui atsirado tam tikras apsigimimas, bet alkoholis visada įtraukiamas į tų nepageidaujamų veiksnių sąrašą.

Kaip su rūkymu?

Rūkanti moteris pagimdo vidutiniškai 200 gramų mažesnį naujagimį, lyginant su nerūkančia moterimi.

Nikotinas irgi neigiamai atsiliepia vaisiaus vystymuisi – sutrikdoma placentos kraujotaka, todėl vaisius negauna kraujo, maisto medžiagų, deguonies tiek, kiek reikia, dėl šios priežasties sutrinka jo augimas.

Yra užkietėjusių rūkalių, kurios sako, kad mesti rūkyti yra didelis stresas, geriau palengva mesti, surūkant po vieną. Ar toks argumentas pateisinamas?

Ne. Mes matome tai iš naujagimių, kurie guli pas mus ligoninėje, nes kai kurios mamos, net gimus naujagimiui, nemeta rūkyti. Žinoma, kad nikotinas pereina į motinos pieną, tai reiškia, kad gerdamas motinos pieną, vaikas pasyviai rūko.

REKLAMA

Lygiai taip pat su alkoholiu, jei mama geria, tai ir vaisius geria. Neseniai nuskambėjo atvejis, kai mirė naujagimis, kurio kraujyje buvo rasta 3,2 promilės alkoholio, tai reiškia, jog jo kraujyje buvo tiek alkoholio, jog jam išlikti gyvam tiesiog nebuvo šansų.

Kokios yra pirmosios valandos tų naujagimių, kurių kraujyje randama promilių?

Jeigu motina nuolat vartojo alkoholį nėštumo metu ir tas naujagimis daugiau nebegauna jo, nes yra atitrūkęs nuo mamos, tai jam labai dažnai vystosi alkoholio abstinencijos sindromas – kūdikis būna neramus, nemiega, jam pučia pilvą, gali netoleruoti maisto ir t.t. Tas pats ir su moterimis, kurios vartoja narkotines medžiagas, mes turime narkotinės abstinencijos sindromą, kuris yra dar grėsmingesnis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ar moterys prisipažįsta vartojusios alkoholį ar narkotines medžiagas?

Toks klausimas yra labai sunkus. Tai, kad moteris sako, jog nevartojo, dar nieko nereiškia, nes žmogus visada nori atrodyti geresnis, nei iš tiesų yra, todėl suprasdamas, kad alkoholis galėjo paveikti kūdikio sveikatą, suprantama, kad daugeliu atveju stengsis nuslėpti tai, kad vartojo alkoholį.

O kaip alkoholis paveikia pačią nėščiąją? Kokią įtaką turi gimdymui?

Nėra atlikta daug tyrimų apie alkoholį vartojusias nėščiąsias, nes tai yra labai sudėtinga, organizuoti tokį dalyką, kuris galėtų palyginti alkoholį vartojančias ir nevartojančias moteris. Bet yra žinoma, kad etilo alkoholis paveikia nėščiosios smegenis, kepenis, tam tikrų vitaminų gamybą.

REKLAMA

Visi pokyčiai, vykstantys motinos organizme, sąlygoja ir vaisiaus vystymosi lėtėjimą, dėl to, kad vaisius negauna tam tikrų maistinių medžiagų arba vaikui atitenka medžiagos, kurios cirkuliuoja motinos kraujyje, tačiau kurių neturėtų būti. Tai bet kokiu atveju, moteris negali atskirti savo alkoholio vartojimo nuo vaisiaus.

Lygiai taip pat ir žindymo metu?

Taip. Jeigu moteris žindymo metu vartoja alkoholį, ji sukelia pavojų ir savo kūdikiui.

Jokios saugios dozės nėra?

Nėra. Kaip žinote, ir suaugę žmonės priima skirtingai alkoholį – vieniems mažiau, kitiems daugiau reikia. Tai yra labai individualu.

Kaip atrodo tie naujagimiai, paveikti sindromo, ar juos įmanoma atskirti?

Tie bruožai jau matosi ant naujagimio, bet prieš apibūdinant naujagimį, visada reikia iš pradžių pamatyti tėvus, nes kartais būna fenotipų arba genotipų ypatumų, kai tėvo arba mamos išvaizda labai panaši į naujagimio, todėl nebūtinai ta šeima yra vartojanti alkoholį.

REKLAMA

Prieš sakydami, kad vaikas turi alkoholinį vaisiaus sindromą, turime gauti patvirtinimą, kad motina tikrai vartojo alkoholį, nes kitų diagnostinių priemonių be vaizdo ir klinikos, mes neturime.

Tik tuo atveju, kai mama arba šeimos nariai pasako, kad nėštumo metu buvo vartotas alkoholis ir vizualus naujagimio vaizdas sutampa su anksčiau minėtais bruožais, mes galime diagnozuoti sindromą.

Kaip šis sindromas paveikia vaiką ilgainiui?

Mes žinome, kad tokių vaikų intelektualinis koeficientas yra žemesnis, sunkiau mokykloje sekasi, menkesni matematiniai sugebėjimai, jie būna agresyvesni, piktesni, turi polinkį alkoholinių, narkotinių medžiagų vartojimui, rūkymui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taigi, vartodama alkoholį, motina užprogramuoja sunkesnį gyvenimą vaikui, tačiau tai nėra to vaiko kaltė.

Didele dalimi vaikas yra užprogramuotas pats būti alkoholiku, narkotikų vartotoju.

Amerikiečiai yra daug tyrimų šia tema atlikę ir nustatę, kad nusikalstamumas tarp šių vaikų yra žymiai didesnis. Fizinė išvaizda – tai ne pats blogiausias dalykas, tai tik ledkalnio viršūnė, o viskas, kas slypi po apačia, išryškėja vyresniame amžiuje.

Ar tokiam vaikui įmanoma padėti?

Pirmas dalykas, tai vaikas turi patekti į tinkamą socialinę aplinką. Tokiam vaikui dažnai reikalinga psichologinė pagalba, specialusis ugdymas.

Manau, kad mūsų visuomenė neužtektinai skiria dėmesio tokiems vaikams, kita vertus, tokie vaikai, tam tikra prasme, yra našta visuomenei, nes jiems turėtų būti skiriama daugiau dėmesio vien dėl to, kad jie nekalti, jog atsidūrė tokioje situacijoje. O nepadedant jiems, irgi nereikėtų laukti gero rezultato.

REKLAMA

O ar įmanoma pačiai nėščiajai padėti mesti? Yra kažkokios programos?

Yra, tačiau tos programos, taikomi draudimai, vargu ar padeda. Esu draudimų atžvilgiu labai didelis skeptikas, nes niekada ir niekur draudimai nedavė nieko gero. Mano nuomone, reikia siūlyti kažkokius sprendimus.

Psichologinė pagalba ir reabilitacija nėščiajai būtų didelė paspirtis bandyti išeiti iš girtuokliavimo liūno, bet, mano žiniomis, tokių dalykų mūsų visuomenėje nėra. Aišku, dar daug ką lemia pačios mamos nusistatymas ir suvokimas, kad alkoholio vartojimas pakenks ne tik jai, bet ir kūdikiui.

Koks atvejis Jums labiausiai yra įstrigęs, kalbant apie kūdikius su alkoholinio vaisiaus sindromu?

REKLAMA

Specifinių kaip ir nėra. Yra keltas atvejų, kurie aprašyti mūsų žurnale, bet daug blogesni atvejai būna, kai pas mus patenka kūdikis, kurį pagimdė motina, vartojusi narkotines medžiagas. Tokių atvejų nėra labai daug, tačiau skaičiai nėra mažėjantys.

Kas susiję su narkotinėm medžiagom, tie atvejai yra dar baisesni?

Na, jie yra sunkesni, nes sukelia sunkesnę abstinenciją – kūdikiams kartais net būna traukuliai.

O gali šie sindromai pasibaigti mirtimi?

Gali, viskas priklauso nuo to, koks buvo alkoholio kiekis. Vaikas gali žūti ir motinos gimdoje, jei motina nors ir vieną kartą, tačiau išgėrė daug. Vaisius dar neturi tų fermentų, kurie nukenksmintų alkoholį, dėl to jam, net mažesnė alkoholio koncentracija, yra daug pavojingesnė negu suaugusiam žmogui.

REKLAMA
REKLAMA

Ar kūdikį, gimusį su šiuo sindromu, iš kitų išskiria tik bruožai, ar ir, pavyzdžiui, naujagimio verksmas? 

Taip, būna tokių dalykų, yra net tyrimai atlikti, kai registruojamas ir analizuojamas naugimio verksmas.

Naujagimio verksmas kiekvienu atveju yra skirtingas – vienaip verkia, kai nori valgyti, kitaip, kai nori dėmesio, dar kitaip verkia, kai reikia keisti sauskelnes. Tas vaikas, kuris yra pažeistas alkoholinio sindromo, verkia kitaip: jo verksmas yra šaižus, įkyrus, gana specifiškas. Todėl ir pagal verksmą galima nustatyti, kad su naujagimiu yra kažkas negerai.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų