REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
51
Gražiausios metų šventės (nuotr. 123rf.com)

Remiantis Gyventojų registro duomenimis, beveik pusšimtis Lietuvos gyventojų per didžiąsias metų šventes jaučiasi išties ypatingai. Šiuo metu Lietuvoje savo gyvenamąją vietą yra registravę 223 vyrai, turintys pavardę Kalėda. Moterų su pavardėmis Kalėda, Kalėdienė ar Kalėdaitė yra 260.

51

Remiantis Gyventojų registro duomenimis, beveik pusšimtis Lietuvos gyventojų per didžiąsias metų šventes jaučiasi išties ypatingai. Šiuo metu Lietuvoje savo gyvenamąją vietą yra registravę 223 vyrai, turintys pavardę Kalėda. Moterų su pavardėmis Kalėda, Kalėdienė ar Kalėdaitė yra 260.

REKLAMA

Lietuvių kalbos išteklių informacinė sistema nurodo, kad ši pavardė gali būti sietina su Kalėdų dovana, samdiniui, atitarnavusiam metus (paprastai po Kalėdų) ir vykstančiam namo, duodama dovana ar kunigui ir bažnyčios tarnams, apsilankantiems apie Kalėdas, duodama duokle.

Naujienų portalas tv3.lt pasidomėjo, kuo ypatingos gražiausios metų šventės žmonėms, kurie turi tokias išskirtines pavardes. Tad skubėkime susipažinti su jais ir pasidalinti geromis emocijomis.

Netradiciniai pokštai

Linas Kalėda teigia, kad dauguma žmonių lengviau įsimena jo pavardę nei vardą, nors ir koks paprastas jis bebūtų.

REKLAMA
REKLAMA

„Esu girdėjęs, kad neretai mano įmonės klientai bendraudami tarpusavy užsimena, kad darbus atliko Kalėda, nevartoja net įmonės pavadinimo. O praeito amžiaus pabaigoje, per Kalėdų ryto policijos reidus sulaukdavau klausimų ar Kalėda nepakalėdojęs, tiesa, tas pats klausimas būdavo užduodamas ir Velykų rytą. O iš draugų ir kolegų sveikinimai: Kalėda – su Kalėdom, jau seniai tapo norma“, – juokiasi Linas.

REKLAMA

Anot jo, Kalėdos yra ypatinga šventė: „Kalėdos – tai brangiausi žmonės šalia, viskas truputį lėčiau ir didžiulis džiaugsmas dovanoti. Svarbiausia šventiniu laikotarpiu, kad optimizmas ir gerumas, kurį skleidžia dauguma žmonių, nesibaigtų su antru Kalėdų rytu.“

Dėmesys per šventes

Savo įspūdžiais su tv3.lt sutiko pasidalyti ir Eglė Kalėdaitė, kurios vardas puikiai priderintas prie pavardės.

„Pavardė tikrai labai graži, tačiau išskirtine tampa tik šventiniu laikotarpiu. Kai pastebi ir pakomentuoja pavardę ir dar vardą, tai tiesiog būna labai malonu.

REKLAMA
REKLAMA

Bet tas dėmesys, kaip jau minėjau, būna tik šventiniu laikotarpiu. Pavyzdžiui per Velykas mano vardu ir pavarde niekas nesižavi“, – šypsosi Eglė.

Mergina teigia, kad dažnai išgirsta komentarų, kaip gražiai suderinta, kaip šventiškai skamba. Jai užduoda klausimą, ar gimtadienis taip pat per Kalėdas? Taip pat siūlo ištekėjus nekeisti pavardės.

„Pamenu vieną istoriją, kurią prisiminusios su kursioke juokiamės iki šiol, nes kai ji pamatė mane studentų sąraše, tai pagalvojo, kas galėjo taip savo vaiką pavadinti. Draugaujam dar ir dabar su ja“, – teigia E. Kalėdaitė.

Anot jo, Kalėdos emociškai yra kažkas magiško, jaukaus, be pykčio ir pavydo: „Turime tradicija būti visi kartu su šeima, kartu valgyti baltą mišrainę ir keptą vištieną visą dieną. O šventiniu laikotarpiu yra svarbu pozityvus požiūris į viską, kas aplink. Stengiamės suprasti, palaikyti vieni kitus ir pasimėgauti tuo stebuklu, kurį sukuria Kalėdos.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ypatingas įvykis

Savo gyvenimo istorijos ypatingu prisiminimu pasidalijo ir Laima Kalėdaitė: „Mano pavardė tikrai yra ypatinga. Visą mano gyvenimą pavardės dėka sulaukiu išskirtinio dėmesio, žmonės ją lengvai įsidėmi.

Prieš 11 metų laukiausi ir mano sūnaus gimimas buvo suplanuotas gruodžio 23-25 dienomis. Tačiau sūnelis dėl mano sveikatos gimė anksčiau laiko – gruodžio 11-ąją. Šiandien sūnus kalba apie tai, kad nori turėti būtent Kalėdos pavardę ir ketina ją užaugęs pasikeisti.“

Anot Laimos, šventiniu laikotarpiu pasakius jos pavardę žmonės galvoja, kad juokauju. „Kalėdinis laikotarpis yra ypatingas, verčia pergalvoti, kaip galėjo tokia pavardė atsirasti. Įsigilinus apima magiškas, ypatingas jausmas. Mes visa šeima didžiuojamės šia pavarde“, – apibendrino L. Kalėdaitė.

REKLAMA

Kiti išskirtiniai pavyzdžiai

Reikia atkreipti dėmesį, kad artėjančių švenčių nuotaikos juk jaučiamos visą gruodžio mėnesį. Tad jei smalsu, kiek Lietuvoje gyvena šio mėnesio bendrapavardžių, – jų suskaičiuotumėte kone tūkstantį. Šalyje šiuo metu gyvena 939 Gruodžiai, Gruodienės ar Gruodytės.

Tiksliai nesutariama ir dėl šios pavardės kilmės. Lietuvių kalbos išteklių informacinė sistema pateikia du paaiškinimus. Ši pavardė gali būti sietina su dvyliktuoju metų mėnesiu, tačiau ji gali būti kilusi ir iš lietuviško žodžio gruodas, reiškiančio sušalusį purvą ar žemę, stiprią šalną.

Ir galiausiai, turbūt nė vienas Kalėdų senelis šventėse džiugindamas dovanomis neišsiverčia be snieguolių pagalbos. O jų Lietuvoje tikrai netrūksta. Gyventojų registre šiuo metu yra net 1 334 moterys, kurios atsigrįžtų, jei šūktelėtumėte Snieguolės vardą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų