REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prieš mėnesį gautos pomirtinės žuvusio modelio Dovilės Didžiūnaitytės psichologinės psichiatrinės ekspertizės išvados padėjo daugiau kaip 1,5 metų atliekamam ikiteisminiam tyrimui įgauti antrąjį kvėpavimą.

Prieš mėnesį gautos pomirtinės žuvusio modelio Dovilės Didžiūnaitytės psichologinės psichiatrinės ekspertizės išvados padėjo daugiau kaip 1,5 metų atliekamam ikiteisminiam tyrimui įgauti antrąjį kvėpavimą.

REKLAMA

Nuo kruvino 2017 metų lapkričio 20-sios vakaro Klaipėdoje, kai iš viešbučio 14 aukšto iškrito ir žuvo garsi 22 metų lietuvių manekenė D. Didžiūnaitytė prabėgo pusantrų metų, tačiau bylos niekaip nepavyko perduoti į teismą.

Į teismą – du asmenys

Per pirmadienį surengtą spaudos konferenciją daugiau detalių apie šį tyrimą atskleidė Klaipėdos apygardos prokuratūros vyriausiojo prokuroro pavaduotojas Aurelijus Stanislovaitis.

Tyrimas jau atliekamas 20 mėnesių. Jo metu surinkti duomenys, kuriais siekta atkurti, kas nutiko tą lemtingą vakarą. Iš viso surinkta 18 tomų dokumentų. Per tyrimą apklausta daugiau kaip 60 liudininkų.

REKLAMA
REKLAMA

Buvo gauti 24 specialių žinių reikalaujantys dokumentai. Daugiau kaip pusmetį užtruko žuvusiosios pomirtinė psichiatrinė ekspertizė“, – pasakojo prokuroras A. Stanislovaitis.

REKLAMA

Prokuroras patvirtino, kad nuo praėjusio penktadienio byloje įtarimai pareikšti dar vienam asmeniui. Dėl išžaginimo šiame tyrime įtarimai pareikšti medikui Aivarui Milteniui.

Tuo tarpu pramogų pasaulyje gerai žinomam Ričardui Pinikui pareikšti kaltinimai dėl merginos mušimo, dėl narkotinių bei psichotropinių medžiagų platinimo perduodant juos žuvusiajai bei dėl poveikio liudininkui.

„Buvo nutrauktas tyrimas dėl prekybos žmonėmis, dėl merginos nužudymo bei dėl privedimo prie savižudybės. Tai reiškia, kad tiesiogiai prie D. Didžiūnaitytės žūties neprisidėjo nė vienas iš įtariamųjų.

REKLAMA
REKLAMA

Šiandien prasidėjo sprendimo teisėtumo patikrinimas. Priimti sprendimai yra motyvuojami surinktais įrodymais. Byloje nenustatytas nė vienas asmuo, kuris matė pačią nelaimę“, – teigė A. Stanislovaitis.

Abiem įtariamiesiems paskirtos su laisvės atėmimu nesusijusios kardomosios priemonės – rašytiniai pasižadėjimai neišvykti ir dokumentų paėmimas.

Prokuroras patvirtino, kad R. Pinikas savo kaltės nepripažįsta, o A. Milteniui įtarimai buvo pareikšti tik praėjusį penktadienį, todėl jis savo pozicijos šiuo klausimu dar neišsakė.

Įtarimų pareiškimas

Naujienų portalas tv3.lt primena, kad apie pusantrų metų šiame tyrime įtarimai buvo pareikšti tik pramogų pasaulyje gerai žinomam Ričardui Pinikui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Vos po kelių savaičių (nuo merginos žūties – aut. past.) šiam asmeniui buvo pareikšti įtarimai dėl privedimo prie savižudybės. Vėliau jis tapo įtariamuoju dėl nežymaus sveikatos sutrikdymo, narkotikų platinimo bei poveikio liudytojui“, – anksčiau kalbėjo šį ikiteisminį tyrimą kontroliuojantis Klaipėdos apygardos prokuratūros 1-ojo baudžiamojo persekiojimo skyriaus prokuroras Arūnas Saunorius.

Dar iki bylos perdavimo į teismą prokuroras buvo užsiminęs, kad šiame tyrime galimai yra įsipainioję ir daugiau asmenų.

Išvados daug ką patvirtina

Jau prieš kurį laiką su ekspertų pateiktais duomenimis susipažinęs D. Didžiūnaitytės artimuosius atstovaujantis advokatas G. Černiauskas patvirtino, kad šios išvados sudėlios visus taškus ant „i“.

REKLAMA

„Esu susipažinęs su gautomis išvadomis. Iš principo ekspertų išvados mums yra palankios. Jos turėtų padaryti esminį postūmį šioje byloje. Prokuroras turėtų pateikti kaltinimus ir dėl nužudymo, ir dėl išžaginimo, ir dėl prekybos žmonėmis“, – trumpai situaciją prieš kurį laiką reziumavo G. Černiauskas.

Anot advokato, išvados patvirtino tai, ką jis buvo viešai kalbėjęs ir anksčiau: „Tik aš rėmiausiai bylos medžiaga, surinktais įrodymais, kurie buvo prieinami dar iki išvadų pateikimo.

Maža to, ekspertai patvirtino, kad D. Didžiūnaitytė neturėjo polinkio žudytis. O tai, kad tą naktį ji buvo apsvaigusi, kad ja buvo galima seksualiai pasinaudoti, jau buvo aišku ir iš ikiteisminio tyrimo metu surinktų įrodymų.“

REKLAMA

Paneigė kaltinimus

Šiame tyrime minimas gydytojas A. Miltenis šių metų vasario pradžioje buvo atsidūręs dėmesio centre dėl skandalingų kaltinimų. Anonimas apkaltino jį darbo vietoje dirbus apsvaigus nuo alkoholio ir narkotinių medžiagų.

Dėl šių kaltinimų vidinį tyrimą atlikto Kretingos ligoninės vadovų sudaryta speciali komisija. Pateikiame oficialias komisijos išvadas:

„Kretingos ligoninė (toliau – Ligoninė) 2019 vasario 4 d. elektroniniu paštu gavo anoniminį laišką „Skalpelis nuo narkotikų apsvaigusio gydytojo rankose: realybė galinti virsti tragedija“, kuriame gydytojas chirurgas Aivaras Miltenis kaltinimas šiurkščiais darbo pareigų pažeidimais ir nusikalstamų veikų padarymais darbo vietose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Išanalizavus anoniminiame laiške pateiktus kaltinimus ir nurodytas aplinkybes, siekiant patvirtinti arba paneigti pateiktus gydytojui A. Milteniui kaltinimus darbo pareigų pažeidimų padarymu, Ligoninės vyriausioji gydytoja 2019 vasario 5 d. įsakymu sudarė komisiją (toliau – Komisija), kuriai pavedė atlikti tyrimą dėl A.Miltenio galimai padarytų darbo pareigų pažeidimų, nurodytų gautame anoniminiame laiške.

2019 vasario 6 d. Ligoninės Vyriausioji gydytoja A. Milteniui, jo darbo metu ir jam esant darbo vietoje, pasiūlė pasitikrinti dėl alkoholio ir narkotinių medžiagų vartojimo. Gydytojas šį pasiūlymą priėmė ir savo noru paprašė atlikti Medicininę apžiūrą neblaivumui, girtumui ar kitokiam galimam apsvaigimui nustatyti.

REKLAMA

Atlikus patikrinimą nustatyta, kad jis yra blaivus ir atliktame šlapimo mėginio tyrime – narkotinių medžiagų nerasta. Buvo paimtas A.Miltenio kraujo mėginys alkoholio ir narkotinių medžiagų nustatymui, kuris išvežtas į Valstybinės Teismo medicinos tarnybos toksikologijos laboratoriją. 2019 kovo 25 d. iš minėtos laboratorijos gauta Specialisto išvada, kad A.Miltenio kraujyje amfetaminų, benzodiazepinų, kokaino, kokaino metabolitų, opiatų, tetrahidrokanabinolio, tetrahidrokabinolio metabolitų, etilo alkoholio nerasta.

Komisija galimo darbo pareigų pažeidimo tyrimą atliko savo kompetencijos ir įstatymų ribose, vadovaudamasi LR Darbo kodekso nuostatomis, t. y. tyrė tik tuos laiške nurodytus kaltinimus gydytojui A. Milteniui, kurie turi darbo pareigų pažeidimų požymius. Informacijos iš teisėsaugos institucijų, apie atliekamą ikiteisminį ar kitą tyrimą dėl A. Miltenio veiklos Ligoninė nėra gavusi.

Komisija, atlikusi tyrimą ir įvertinusi surinktus įrodymus bei faktines aplinkybes, nenustatė, kad gydytojas A. Miltenis savo veiksmais būtų padaręs darbo pareigų pažeidimus, įskaitant ir tuos, kurie buvo aprašyti atsiųstame anoniminiame laiške.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų