REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ir vėl keičiami teisės aktai greituoju būdu, pažeidžiant teisėkūrą. Valdžia kalba apie tai, kad gyventojai turi mokėti mokesčius pagal teisės aktus, tačiau pati nesilaiko nustatytos tvarkos dėl įstatymo keitimo.

Ir vėl keičiami teisės aktai greituoju būdu, pažeidžiant teisėkūrą. Valdžia kalba apie tai, kad gyventojai turi mokėti mokesčius pagal teisės aktus, tačiau pati nesilaiko nustatytos tvarkos dėl įstatymo keitimo.

REKLAMA

Manau, šešėlis tikrai sumažėtų be jokių bauginimo akcijų, jei mes matytume Seime skaidrumo ir atsakingo profesionalumo pavyzdį.

Kiek dar yra pamiršta pakeisti teisės aktų dėl 2019 m. mokesčių reformos? Kiek dar bus pakeista teisės aktų greituoju būdu ir be jokių paaiškinimų?

Kur atsakomybė tų, kurie pradėjo mokesčių reformą be privalomųjų namų darbų?

Ar jūs norėtumėte, kad operuotų chirurgas, kuris nežino kad operacijai reikia kruopščiai pasiruošti?

Ar žinote, kad prezidento žmona turi teisę gauti valstybinę pensiją, kuri yra 11,64 proc. LR Prezidento darbo užmokesčio dydžio?

REKLAMA
REKLAMA

Dabartinė Prezidento alga yra 9,5 tūkst. eurų. Tai prezidento sutuoktinio valstybinė pensija nuo 2019-07-24 būtų 1,1 tūkst. eurų. Iki 2019-07-24 šios pensijos dydis yra 1,4 tūkst. eurų.

REKLAMA

Įstatymo pakeitimą teikė Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitetas. Pakeitimas taikomas nuo 2019-07-24.

Iki 2019-07-24 buvo nustatyta 15 proc. dydžio pensija (1,4 tūkst. eur).

Nors prie įstatymo keičiančio valstybinę pensiją aiškinamojo rašto nebuvo (o privalėjo būti), tai mes pabandysime atspėti, kas čia įvyko ir paaiškinti kas čia buvo keičiama skubos būdu ir ar tikrai Prezidentas sumažino valstybinę pensiją prezidentienėms.

2019 m. buvo indeksuojamas darbo užmokestis taikant 1,289 koef.

Kadangi 2019 m. buvusių prezidentų ir jų sutuoktinių valstybinės pensijos yra skaičiuojamos nuo prezidento indeksuoto darbo užmokesčio, šiems asmenims valstybinės pensijos turėjo padidėti 28,9 proc., nes nebuvo laiku pakeistas procentas Valstybinių pensijų įstatyme.

REKLAMA
REKLAMA

Seimo Socialių reikalų ir darbo komitetas teikdamas mokesčių reformos paketą indeksavo visas išmokas gyventojams (sumažino procentą), bet pamiršo valstybines pensijas.

Taigi naujasis Prezidentas neturėjo ką daryti ir turėjo patvirtinti indeksuotą pocentą (15%*1.289=11.64%). Po šio pakeitimo bus pavėluotai įvertinta indeksacijos įtaka, o valstybinė pensija bus panašaus dydžio kokia buvo 2018 m.

Šis valstybinės pensijos sumažinimas palies buvusių LR prezidentų sutuoktinius. Dabartinio prezidento sutuoktinė kol kas neatitinka Valstybinių pensijų įstatymo reikalavimų dėl pensijos gavimo.

Valstybinės pensijos yra skiriamos ir kitiems nusipelniusiems šaliai asmenims: mokslininkams, pareigūnams, teisėjams, Seimo pirmininkui, olimpinių, paralimpinių čempionams, žaidynių čempionams, nukentėjusiems asmenims dėl 1940-1990, 1991m. įvykių, kurie nurodyti VPĮ įstatyme ir kitiems asmenims. Jiems pensijos buvo indeksuotos nuo 2019-01-01.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų