REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Klausos negalią turintis 35-erių kaunietis Artūras atsidūrė išties nepavydėtinoje situacijoje – iki šiol pas motiną gyvenęs, bet dėl pasikeitusių gyvenimo sąlygų to būsto netekęs vyras priverstas laikinai glaustis pas pažįstamą, mat nepavyksta gauti socialinio būsto. 

Klausos negalią turintis 35-erių kaunietis Artūras atsidūrė išties nepavydėtinoje situacijoje – iki šiol pas motiną gyvenęs, bet dėl pasikeitusių gyvenimo sąlygų to būsto netekęs vyras priverstas laikinai glaustis pas pažįstamą, mat nepavyksta gauti socialinio būsto. 

REKLAMA

Kauno miesto savivaldybėje registruotas Artūras pasakoja, kad jaučiasi stumdomas „kaip šuniukas“, mat seniūnijoje išgirdo, kad socialinį būstą gautų tik po dešimtmečio, o savivaldybė būsto nuomai jam siūlo itin mažą paramą – beveik 34 eurus.

Tenka dirbti nelegaliai

„Kai paklausiau [savivaldybėje] dėl nuomos, man sako taip – tu išsinuomok būstą, padaryk sutartį ir gausi 35 eurus. Nu palauk, už beveik 34 eurus kur tu išsinuomosi būstą? Aš gaunu 120,12 eurų invalidumo tiktai, man neįmanoma būsto išsinuomoti, neturiu, kur dėtis“, – tv3.lt guodėsi Artūras.

Jis teigia bandęs ieškoti nuomojamo būsto, tačiau išgirdęs priekaištus dėl per mažų pajamų.

„Man vienas žmogus pasakė, žmogau, tu nejuokink pasaulio, kas tau nuomos? Pinigų neturi ir aš nuomosiu tau, su protu susipykai?“ – pasakojo Artūras.

REKLAMA
REKLAMA

Vyrui ne tik paskirtas invalidumas dėl klausos negalios, jis skundžiasi silpna sveikata, sakosi esąs lėtas. Artūrui nustatytas 35 proc. darbingumas. Norėdamas prisidurti prie pašalpos, jis pripažįsta vasaromis padirbantis nelegaliai pas pažįstamą žmogų.

REKLAMA

„Nueinu padirbti vasarą, pavyzdžiui, gyvatvorę pakarpyti, žolę nupjauti. Tai nelegalu. Bet man trūksta pinigų, kitos išeities nėra“, – pasakojo kaunietis.

Artūras piktinasi, kad, net jei ir tektų laukti socialinio būsto dešimtmetį, jis neturi kur priglausti iki tol.

„Aš normalus žmogus noriu būti, kaip visi civilizuoti žmonės. Noriu gyvendamas ir skanesnį maistą nusipirkti, ir drabužį, ir reikiamą daiktą. Aš juk irgi žmogus, o ne šuniukas, kad mane stumdytų“, – sakė vyras.

Išimtys taikomos ne visiems

2019 metais Kauno miesto socialinio būsto eilėje laukia 719 asmenų (šeimų), informuoja Kauno miesto savivaldybė. Socialinis būstas nuomojamas laikantis eiliškumo, įvertinus, kiek laiko sąrašuose laukia asmenys ir šeimos, turinčios teisę į paramą būstui išsinuomoti.

REKLAMA
REKLAMA

„Šiuo metu vidutinė socialinio būsto laukimo trukmė 7–10 metų“, – portalui tv3.lt patvirtino Kauno savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vedėja Ana Sudžiuvienė.

Taip pat savivaldybės būstas socialinio būsto nuomos sąlygomis gali būti išnuomojamas ir asmenims, neįrašytiems į atitinkamus sąrašus, tačiau tokia išimties tvarka taikoma tik tuomet, kai asmenims arba šeimoms nustatomas 0–25 procentų darbingumo lygis.

„Asmenims, sudariusiems būsto nuomos ar išperkamosios būsto nuomos sutartį, sudarytą ne trumpiau kaip vieniems metams, įregistruotą Lietuvos Respublikos nekilnojamojo turto registre Kauno mieste, šiais metais mokama 33,54 eurų būsto nuomos ar išperkamosios būsto nuomos mokesčių dalies kompensacija per mėnesį (vienam asmeniui)“, – pridūrė A. Sudžiuvienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jei asmuo nori gauti socialines paslaugas, jis turėtų kreiptis į savo gyvenamosios vietos seniūnijos socialinį darbuotoją, kuris įvertins socialinių paslaugų poreikį.

„Jeigu asmuo neturi gyvenamosios vietos ar dėl tam tikrų priežasčių negali naudotis savo gyvenamuoju būstu, jis gali gauti apgyvendinimo nakvynės namuose ir krizių centruose paslaugą“, – teigė A. Sudžiuvienė.

Pastaruoju atveju taip pat reikia kreiptis į seniūnijos socialinį darbuotoją, kuris detaliau įvertins poreikius ir nukreips į konkrečią įstaigą, kuri teikia pagalbą, paslaugas ar paramą.

Gali gauti papildomą paramą

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM) primena, kad nuo šių metų rugsėjo 1 dienos įsigalioja nauja socialinio būsto fondo plėtros forma.

REKLAMA

„Tai reiškia, savivaldybės galės nuomoti būstą rinkoje ir jį pernuomoti socialinio būsto laukiantiems asmenims ir šeimoms. Tikėtina, kad ši priemonė stipriai sumažins socialinio būsto nuomos laukimo laikotarpį“, – rašoma SADM tv3.lt atsiųstame atsakyme.

Ministerija taip pat primena, kad savo istorija pasidalinęs Artūras gali kreiptis į „Sodrą“ dėl netekto darbingumo pensijos.

„Reali socialinė parama ir pagalba asmeniui gali būti suteikta tik savivaldybėje, kurioje jis gyvena, nes tik gyvenamojoje vietoje galima realiai įvertinti socialinės paramos ir kitus poreikius ir kartu nuspręsti, kokių veiksmų ar kokios pagalbos reikia žmogui.

REKLAMA

Todėl, esant sunkiai materialinei padėčiai ar kitoms socialinėms problemoms, dėl finansinės ar kitokios socialinės paramos siūlytina žmogui kreiptis į gyvenamosios vietos savivaldybės administracijos Socialinės paramos skyrių ir pateikti prašymą-paraišką ir kitą reikalingą informaciją minėtai piniginei socialinei paramai ar kitai socialinei paramai gauti“, – atsakyme rašė SADM.

Kokią paramą galite gauti?

Piniginė socialinė parama (socialinė pašalpa, būsto šildymo, geriamojo ir karšto vandens išlaidų kompensacijos) teikiama nepasiturinčioms šeimoms arba vieniems gyvenantiems asmenims, neturintiems pakankamai lėšų pragyvenimui. Ši parama teikiama įvertinus jų turimą turtą ir pajamas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Socialinę pašalpą turi teisę gauti asmenys, kurių pajamos per mėnesį yra mažesnės už valstybės remiamas pajamas (122 eurai vienam asmeniui, 2 šeimos nariams – 244 eurai).

Tačiau, jeigu šeimos (asmens) vidutinės pajamos per mėnesį ne daugiau kaip 50 proc. viršija valstybės remiamų pajamų dydį (61 eurą), savivaldybės administracija, patikrinusi gyvenimo sąlygas ir surašius buities ir gyvenimo sąlygų patikrinimo aktą, turi teisę skirti socialinę pašalpą išimties tvarka

Be to, jeigu parama pagal nustatytą teisinį reguliavimą nepriklauso arba yra nepakankama, tačiau, atsiradus sudėtingoms situacijoms, yra būtina, atsižvelgiant į realią asmens padėtį ir konkrečias aplinkybes, savivaldybės turi teisę savivaldybės tarybos nustatyta tvarka teikti socialinę paramą ir kitais nenumatytais atvejais (pavyzdžiui, skirti vienkartinę, tikslinę, periodinę, sąlyginę pašalpą ir kt.). 

REKLAMA

TURI NUOTRAUKŲ AR VIDEO MEDŽIAGOS ŠIA TEMA?
Atsiųsk mums!
SIŲSTI

Dėkojame! Medžiaga sėkmingai išsiųsta redaktoriui.

Peržiūrėjus, ji bus patalpinta į straipsnį.

SIŲSTI
arba
PRIDĖTI
Klaida: nuotrauka, kurią bandote įkelti, užima per daug vietos ... (kažkas panašaus)
Įkelkite savo turimas nuotraukas ar video medžiagą ir nurodykite savo kontaktinius duomenis, kad prireikus galėtume su jumis susisiekti.
PUBLIKUOTI
PUBLIKUOTI

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų