REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pasijutusi silpnai ir nusprendusi pasidaryti kraujo tyrimus poliklinikoje portalo tv3.lt skaitytoja Irma (tikrasis vardas ir pavardė redakcijai žinomi, – aut. past.) liko nieko nepešusi. Moteris buvo šokiruota sužinojusi, kad nemokami tyrimai jai nepriklauso, mat jau tyrėsi kraują balandžio mėnesį.

Pasijutusi silpnai ir nusprendusi pasidaryti kraujo tyrimus poliklinikoje portalo tv3.lt skaitytoja Irma (tikrasis vardas ir pavardė redakcijai žinomi, – aut. past.) liko nieko nepešusi. Moteris buvo šokiruota sužinojusi, kad nemokami tyrimai jai nepriklauso, mat jau tyrėsi kraują balandžio mėnesį.

REKLAMA

„Nieko nenutuokdama rugpjūčio 22 d. užsiregistravau pas savo šeimos gydytoją, tačiau ji atsidarė monitoriuje mano istoriją ir pareiškė, kad nemokami tyrimai nebepriklauso – juos aš dariausi balandžio mėnesį ir jie priklauso tik kartą per metus. Pasiūlė išsamių tyrimų paketą už 80–90 eurų, tuo metu vyko akcija. Deja, aš tiek mokėti šiuo metu negaliu, tad likau be tyrimu. Žinoma, likau dėl to šokiruota“, – pasakojo Kaune gyvenanti moteris.

Kadangi, kaip sako pati Irma, likimo sveikata nėra apdovanota, dažnai tenka atlikti įvairius tyrimus. Tačiau tvarka čia irgi stebina: per vieną mėnesį echoskopu galima išsitirti tik vieną organą: „Taip jau nutiko, kad negaliu pasigirti sveikata ir turiu dažnai tikrintis sveikatą. Anksčiau atlikdavo vieną tyrimą echoskopu: skydliaukė, krūtinė, pilvo organai, kepenys, inkstai.

REKLAMA
REKLAMA

Ne kartą esu anksčiau dariusis, kadangi turiu ir skydliaukes problemų, cistą krūtyje jau daug metų, kurią reikia nuolat sekti. Tačiau dabar jau visko kartu pasidaryti neįmanoma. Tokiu atveju gaunasi, kad reikia kas mėnesį tikrintis po skirtingą organą. Taigi realiai pacientas su savo negalavimais yra nulio vertės“.

REKLAMA

Dėl tyrimų gali spręsti tik gydytojas

Nors privalomasis sveikatos draudimas apdraustiesiems užtikrina galimybę gauti įvairias gydymo paslaugas, apmokamas iš Privalomojo sveikatos draudimo biudžeto (PSDF), tačiau, pabrėžia Valstybinė ligonių kasa, ar pacientui reikalingas vienoks ar kitoks tyrimas, sprendžia gydantis gydytojas.

„Jeigu tyrimą atlikti skiria gydantis gydytojas, o ne pats pacientas jo pageidauja, tuomet šių paslaugų išlaidos kompensuojamos iš PSDF. Susirūpinę savo sveikata pacientai neretai patys nori priimti sprendimus, kaip gydytis, prašo gydytojų, kad jiems būtų atlikti vienokie ar kitokie tyrimai, juos apžiūrėtų gydytojas specialistas, todėl šeimos gydytojo kartais prašoma tik siuntimo pas konkretų gydytoją.

REKLAMA
REKLAMA

Susirgus pirmiausia reikia kreiptis į savo šeimos gydytoją, kuris, įvertinęs paciento sveikatos būklę, sprendžia, kokie tyrimai turi būti jam atlikti“, – sakė VLK vyriausioji specialistė Oksana Burokienė.

Ji priminė, kad šeimos gydytojas gali paskirti labai daug tyrimų. Tačiau jei pacientai, turintys teisę į iš PSDF apmokamas sveikatos priežiūros paslaugas, tyrimus pasirenka savo iniciatyva, jų faktinę kainą apmoka patys.

„Tiesa, jei pacientas jaučiasi blogai, o šeimos gydytojas, įvertinęs paciento būklę, mato, kad konkretaus tyrimo tikrai reikia, jis turi būti atliktas, nesvarbu, kad neseniai toks tyrimas jau buvo atliktas. Tas pats galioja ir gydytojo konsultacijai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Turint siuntimą gydytojo specialisto konsultacijai, jos metu pacientui atliekami visi būtini tyrimai, kurie reikalingi diagnozei nustatyti, skirti ar koreguoti gydymą. Tuo atveju, jeigu per konsultaciją gydytojas specialistas tyrimų neskiria, o tyrimus pasirenka pats pacientas, jis turi už juos mokėti“, – aiškino VLK specialistė.

Jei atliekami profilaktiniai tyrimai

Tačiau O. Burokienė atkreipė dėmesį, kad kita kalba, jei pacientui atliekami profilaktiniai tyrimai ar pagal prevencines programas.

„Pavyzdžiui, atėjus pasitikrinti profilaktiškai suaugusiajam šeimos gydytojas turi skirti visą kompleksą paslaugų – pamatuoti kraujo spaudimą, svorį, ūgį, paskirti elektrokardiogramą, ištirti cholesterolio kiekį kraujyje ir kt. Bendras kraujo tyrimas profilaktiškai suaugusiesiems atliekamas kartą per 2 metus, taip pat ir regėjimo aštrumo patikra, gliukozės kiekio kraujyje, bendras šlapimo tyrimas, išskyrus vyresnius kaip 65 metų asmenis, kuriems pastarieji trys tyrimai profilaktiškai gali būti atliekami kasmet“, – vardijo pašnekovė.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų