REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vyriausybėje sėkmingai kelią prasiskynė laukinės gyvūnijos įstatymo pakeitimo projektas, kuris uždraus cirko gyvūnų, dramblių, tigrų, liūtų, lokių ir kitų žvėrių pasirodymus. Aplinkos ministerija aiškina, kad tokia veikla – gyvūnų išnaudojimas ir kankinimas. Ir tai nėra vienintelis bręstantis naujas draudimas, taip pat norima uždrausti gyventojams lesinti laukinius paukščius.

Vyriausybėje sėkmingai kelią prasiskynė laukinės gyvūnijos įstatymo pakeitimo projektas, kuris uždraus cirko gyvūnų, dramblių, tigrų, liūtų, lokių ir kitų žvėrių pasirodymus. Aplinkos ministerija aiškina, kad tokia veikla – gyvūnų išnaudojimas ir kankinimas. Ir tai nėra vienintelis bręstantis naujas draudimas, taip pat norima uždrausti gyventojams lesinti laukinius paukščius.

REKLAMA

Lietuviški cirkai šiuo metu laukinių gyvūnų savo pasirodymų metu nenaudoja, tačiau kiekvienais metais šalyje svečiuojasi dresiruotojai ir tramdytojai iš užsienio, kurie su savimi atsiveža įvairiausių laukinių gyvūnų.

Tiesa, išvysti cirko žvėris Lietuvoje greitai bus neįmanoma. Vyriausybėje siūlo drausti laukinių žinduolių, paukščių, roplių ir varliagyvių pasirodymus cirke.

REKLAMA
REKLAMA

„Einama tuo keliu, kad laukiniai gyvūnai negali būti išnaudojami. Tiek aš, tiek nemaža dalis parlamentarų tam pritaria. Nebus didelių sunkumų, kad pagaliau užbaigtumėme, tą laukinių gyvūnų išnaudojimo laikotarpį“, – sako ministras Kęstutis Mažeika.

REKLAMA

Cirke galės likti tik žmonės ir naminiai, prijaukinti gyvūnai. Išimtys galios tik tokioms vietoms, kur laukiniai žvėrys gyvena nuolat. Toliau tęsti veiklą galės delfinariumai, zoologijos sodai. Cirkuose galės būti demonstruojami smulkūs gyvūnai.

„Kalbame apie smulkiuosius gyvūnus, tai vorai, kas yra važinėjančios pažintinės ekskursijos mokyklose, kur vaikai yra supažindinami, ta pati zoologijos sodo grupė“, – pasakoja K. Mažeika.

Aplinkos ministerija kartu su gyvūnų teisių gynėjais aiškina, kad gyvūnų naudojimas cirke nesuderinamas su jų gerovės standartais. Prieš juos naudojamas smurtas, gyvūnai vežami iš vienos valstybės į kitą tūkstančius kilometrų, laikomi uždaryti vilkikų priekabose.

REKLAMA
REKLAMA

„Tai yra atgyvena. Jeigu žiūrėti iš pramoginio dalyko. Cirkas su žvėrimi, kai žvėrys turi gyventi savo natūralioje aplinkoje, mes juos įdedame į tokią aplinką, kur yra žiaurūs dresūros elementai, maisto stoka, tūkstančiai kilometrų vilkike ir gyvenime vilkike, kas yra gyvūnui kančia“, – teigia gyvūnų teisių gynėja Brigita Kymantaitė.

Jei Seimas pritars aplinkos ministerijos siūlymams, nauja tvarka įsigalios nuo kitų metų lapkričio. Cirko gyvūnus būtų leidžiama laikyti iki natūralios jų mirties, neleidžiant jiems daugintis.

Štai, ką apie tai mano gyventojai:

„Nereikia. Pramoga. Kiekvienas nori pasižiūrėti jų sugebėjimus žvėrių, į dresiruotojų profesionalumą. Aišku žvėrims nepatogu. Čia viskas daroma prieš jų valią. Ir nieko laukinio pas juos nebelieka, bet žmonėms pramoga.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Naminiai gyvūnai gali būti cirke, tik laukinių gal nereikėtų, šitie turi būti laisvėje.“

„Dabartinė tvarka prieštarauja gyvūnų teisėms. Gyvūnai neturi gyventi cirke. Cirkas manęs niekada nežavėjo, mačiau daug dokumentinių filmų, manau, kad gyvūnai ten kenčia.“

„Aš tai galvoju apie vaikučius. Kaip kitaip jiems parodyti, kad yra tie gyvūnėliai. Ne visada kiti gali pamatyti.“

Valdžios norą saugoti laukinius žvėris palaiko ir vietos cirkai, kurie pabrėžia, kad Lietuvoje pasirodymus organizuojantys užsieniečiai ne visada rūpinasi savo žvėrių gerove.

„Kada vežiojami gyvūnai, kaip dramblys. 4 metrų „palapinytė“ ir dar jie buvo čia susiruošę žiemoti čia Lietuvoje, tai Jūs įsivaizduokit. Dramblys – 4-i metrai, jis turi stovėti. Nėra galimybių tomis sąlygomis, kuriomis mes dabar dirbame. Nei pas čekus, nei lietuviškuose cirkuose laikyti normaliomis sąlygomis laukinių ir egzotinių gyvūnų“, – sako Baltijos cirko direktorius Petras Variakojis.

REKLAMA

Čia naujovės nesibaigia. Aplinkos ministerija taip pat nori uždrausti šiltuoju metų laiku gyventojams lesinti laukinius paukščius. Taigi maitinti antis tokiuose vandens telkiniuose bus nelegalu:

„Paukščiai, kurie pratinami tiek ir vasaros metu, ištisus metus praktiškai šeriami vienose ar kitose vietose. Jie linkę yra pasilikti, neišskirsti į šiltus kraštus. Toliau kitais metais atsiveda jauniklius, kurie taip pat seka tėvų pavydžiu. Matome, kad tokių žiemoti pasiliekančiu paukščių tik daugėja.“

Populiariose paukščių šėryklose dažnai besilankstys vilniečiai skirtingai vertina šį draudimą:

„Vaikai labai džiaugiasi tuo. Jie tiesiog jaučia malonumą gamtoje būdami. Aš bendrai nemėgstu draudimų, iš principo. Žmogus pats turi apsispręsti.“

REKLAMA

„Aš galvoju, tai blogai. Paukščiams reikia savarankiškai mokytis išgyventi kitoje situacijoje. Kai žmonės nemaitins, ir jie patys nesusiras maisto. Aš taip galvoju, tai gamta. Paukščiai turi gyventi pagal gamtos įstatymus. Paukščiai ir visi gyvūnai.“

Baudos už laukinių paukščių lesinimą kol kas nenumatytos. Jei Seimas priims šį draudimą, o vietos gyventojai jį ignoruos, bus skiriami įspėjimai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų