REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Išrinktoji Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen antradienį paskelbė, kokios pareigos bus siūlomos Lietuvos deleguotam eurokomisarui Virginijui Sinkevičiui.

Išrinktoji Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen antradienį paskelbė, kokios pareigos bus siūlomos Lietuvos deleguotam eurokomisarui Virginijui Sinkevičiui.

REKLAMA

V. Sinkevičius bus siūlomas į aplinkos apsaugos ir vandenynų klausimų eurokomisaro postą. U. von der Leyen sakė, kad V. Sinkevičiaus pavyzdys rodo, kad Europa yra pasirengusi perduoti atsakomybę jaunajai kartai.

Lietuvos atstovui turbūt teks daug dirbti su komisijos vicepirmininku olandu Fransu Timmermansu. Pastarajam patikėta rengti vadinamąją Europos Sąjungos „žaliąją sutartį“, siekiant iki 2050 metų pereiti prie klimatui neutralios ekonomikos ir užtikrinti anglies dvideginio pusiausvyrą.

V. Sinkevičiaus politinis svoris gali priklausyti nuo to, kiek Europos žalieji jį pripažins savo politinės jėgos atstovu. Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga nėra Europos žaliųjų partijos narė, bet valstiečių atstovai dirba Europos Parlamento žaliųjų frakcijoje.

REKLAMA
REKLAMA

„Aš nesu žaliasis ir mes nesame žaliųjų nariai, o esame tik partneriai. Mes susitiksime, susipažinsime ir tada turbūt frakcija priims vienokius ar kitokius sprendimus“, – kalbėjo V. Sinkevičius.

REKLAMA

V. Sinkevičius sako, kad tarp jo veiklos prioritetų bus vystyti žiedinę ekonomiką, mažinti plastiko naudojimą ir vandenynų užterštumą. Jis sakė turėsiantis įnešti savo indėlį į Europos Sąjungos tikslus stabdyti klimato kaitą.

„Bus, be jokios abejonės, žiedinė ekonomika, plastiko naudojimas, vandenynų užterštumas, daug klausimų“, – sakė V. Sinkevičius.

„Neskubėkime dar apie darbus kalbėti. Komisija susitiks, išsidėlios prioritetus, bet akivaizdu, kad klimato kaita bus numeris vienas prioritetas ir mano portfelis turės atsakingai įnešti indėlį“, – kalbėjo jis.

REKLAMA
REKLAMA

Jei bus patvirtintas, 28 metų V. Sinkevičius taps jauniausiu eurokomisaru Europos Sąjungos istorijoje. Naujoji Europos Komisija darbą turėtų pradėti lapkričio 1 d.

Premjeras džiaugiasi

Ministras pirmininkas Saulius Skvernelis džiaugėsi, kad V. Sinkevičiui buvo pasiūlytas aplinkos apsaugos komisaro portfelis, nes tai, pasak S. Skvernelio, reikšmingas ir svarbus postas, kurio siekė ir Bendrijos senbuvės.

„Mano žiniomis, užkulisiuose buvo ilgai kalbėta, kad su klimato kaita ir aplinkosauga susijusį portfelį norėtų gauti Europos Sąjungos senbuvė Prancūzija. Tai dar vienas įrodymas, kokia iš tikrųjų svari bei didelė yra jo vertė“, – komentavo premjeras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

S. Skvernelio teigimu, nors iš dalies tai nauja sritis, jis neabejoja, kad V. Sinkevičius su šiuo iššūkiu susidoros.

„Juolab, kad jis ir pats norėjo portfelio, kuris nebūtų toks suvaržytas kaip, tarkime, finansų ar biudžeto komisaro portfelis. Šis portfelis suteiks laisvę siūlyti iniciatyvas, sprendimus ir prisidėti prie ateities Europos perspektyvų“ – sakė S. Skvernelis.

Sudėtinga eurokomisarų skyrimo tvarka

Portalas tv3.lt primena, kad Europos Vadovų Taryba, susitarusi su išrinktuoju Komisijos pirmininku, šiuo atveju, U. von der Leyen, patvirtina kandidatų į Komisijos narius sąrašą.

Šie paskirtieji nariai išklausomi Europos Parlamento komitetuose, atsakinguose už būsimas jų kompetencijos sritis.

REKLAMA

Tuomet kiekvienas komitetas renkasi į posėdį, kad įvertintų kandidato ekspertines žinias ir jų klausymo rezultatus, o šis įvertinimas išsiunčiamas Europos Parlamento pirmininkui.

Klausymai privalomi tik komitetuose, tačiau kiekviena Europos Parlamento frakcija gali pasikviesti kandidatą į Europos Komisiją pasikalbėti, ypač, jei europarlamentarams kyla abejonių dėl politiko tinkamumo.

Tada, balsuodamas vieną kartą, Europos Parlamentas turi pritarti visos sudėties Komisijai, įskaitant Komisijos pirmininką ir Europos Sąjungos vyriausiąjį įgaliotinį užsienio reikalams ir saugumo politikai.

Parlamentui patvirtinus Komisijos pirmininką ir Komisijos narius, Europos Vadovų Taryba juos oficialiai paskiria kvalifikuota balsų dauguma.

REKLAMA

Iki šiol Lietuvai Europos Komisijoje yra atstovavę Dalia Grybauskaitė, Algirdas Šemeta ir Vytenis Povilas Andriukaitis.

Siūlomo portfelio reikšmę palankiai vertina ir šalies Prezidentas

Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda palankiai įvertino Europos Komisijos Pirmininkės Ursulos von der Leyen sprendimą pasiūlyti Virginijui Sinkevičiui eurokomisaro, atsakingo už aplinką ir vandenynus, portfelį.

„Lietuvos remiamam kandidatui į eurokomisarus pasiūlyta viena iš prioritetinių naujosios Europos Komisijos veiklos sričių. Tokiu būdu jaunam politikui parodytas didelis pasitikėjimas, kurio reikės nenuvilti“, – sakė šalies vadovas.

Pasak Prezidento, V. Sinkevičiui siūlomas eurokomisaro portfelis taip pat yra svarbus ligšiolinių Lietuvos pastangų aplinkosaugos srityje įvertinimas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Europos Komisijos Pirmininkė U. von der Leyen kovą su klimato kaita yra paskelbusi vienu svarbiausių uždavinių. Su tuo bus glaudžiai susijęs ir aplinkosaugos bei vandenynų eurokomisaro portfelis. Šiam eurokomisarui teks koordinuoti dviejų Europos Komisijos generalinių direktoratų veiklą ir teikti teisėkūros pasiūlymus politiškai svarbiose srityse.

Sprendimą dėl V. Sinkevičiaus tinkamumo eiti siūlomas eurokomisaro pareigas priims Europos Parlamentas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų