REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nuo kitų metų Vilniaus gyventojai už šiukšlių išvežimą mokės brangiau. Tokį sprendimą trečiadienį priėmė Vilniaus miesto savivaldybės taryba.

Nuo kitų metų Vilniaus gyventojai už šiukšlių išvežimą mokės brangiau. Tokį sprendimą trečiadienį priėmė Vilniaus miesto savivaldybės taryba.

REKLAMA

Atliekų tvarkymo bendrovės „Ekonovus“ ir „Ecoservice“ iki 2026 metų lapkričio užsitikrino 71,2 mln. eurų vertės užsakymą – jos Vilniuje tvarkys komunalines atliekas. Įmonių paslaugos nuo šiol dukart brangesnės nei iki šiol, bet miesto gyventojams šiukšlių išvežimas turėtų kiek brangti nuo kitų metų.

Rinkliavos didėja nuo 117 eurų iki 160 eurų už toną, taip bus atsižvelgiama į principą, kad mokama už šiukšlių svorį. Naujus mokestinius pranešimus gyventojai gaus kitų metų pradžioje.

Kritika dėl sprendimo

Ragindamas tarybos narius balsuoti prieš pasiūlymą, tarybos narys Lukas Savickas prisiminė pernykščius pažadus šiukšlių nebranginti.

REKLAMA
REKLAMA

„2018 metais antraštės skelbė, kad šiukšlės pigs. 2019 metais šiukšlės brangs dvigubai. Kas pasikeitė? Vienas svarbiausių elementų – pripažįstama, kad 2018 metais nustatant tvarką buvo apsiskaičiuota tokia suma, kurią mes norime šiandien, tvirtindami tvarką, įdėti į mūsų vilniečių sąskaitas ateinančius trejus metus. Manau, tai pagrindinė nuostata, kodėl negalima to palaikyti“, – posėdyje kalbėjo L. Savickas.

REKLAMA

Tarybos narys Žilvinas Šilgalis posėdyje piktinosi, kad lėšos atliekų tvarkymui naudojamos neracionaliai, todėl gyventojai yra priversti permokėti.

„Ta našta atsirado, nes mes padėjome susidaryti sąlygoms 6,4 mln. eurų nuostoliams, dėl kurių 2018–2019 metais susidarė gyventojų nepriemoka. <...> Siūlau prisiimti atsakomybę už ne laiku priimtus, neteisingus savivaldybės ir tvarkytojų sprendimus ir kompensuoti nuostolius iš savivaldybės biudžeto, neužkraunant papildomos naštos gyventojams“, – kainų didinimu piktinosi ir tarybos narė Ieva Kačinskaitė-Urbonienė.

REKLAMA
REKLAMA

Taryba I. Kačinskaitės-Urbonienės pasiūlymui nepritarė.

Surengė naują konkursą

Naujame savivaldybės konkurse visi atliekų vežėjai pasiūlė didesnes kainas nei prieš dvejus metus.

Savivaldybė 2017 metų spalį buvo pasirašiusi 5 metų trukmės sutartis su konkursą laimėjusiomis įmonėmis „Ekonovus“, „Ecoservice“ ir „VSA Vilnius“, tačiau pernai liepą „Ecoservice“ ir „VSA Vilnius“ pareiškė, kad jų veikla yra nuostolinga ir jos nebenori tokiomis kainomis tvarkyti atliekų. Tuomet miesto valdžia ėmėsi iš naujo ieškoti atliekų tvarkytojų.

Nuo 2020-ųjų atliekų Vilniuje nebevežios „VSA Vilnius“, aptarnavusi centrinę miesto dalį. Savivaldybės sutartis su šia bendrove baigėsi liepos pabaigoje. „Ekonovus“ šiaurinėje miesto dalyje taip pat pakeis iki šiol čia dirbusią „Ecoservice“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Naująjį konkursą sudarė keturios dalys: „Ekonovus“ laimėjo dvi 37,153 mln. eurų vertės dalis – ji atliekas tvarkys šiaurinėje (Verkių, Fabijoniškių, šiaurinėje Žirmūnų ir Šnipiškių) bei centrinėje (Senamiesčio, Naujamiesčio, Žvėryno seniūnijos, pietinėje Šnipiškių, Žirmūnų ir šiaurinėje Vilkpėdės) miesto dalyse.

„Ecoservice“ už 34,034 mln. eurų atliekas rinks ir tvarkys vakarinėje (Pašilaičių, Justiniškių, Šeškinės, Viršuliškių, Karoliniškių, Pilaitės, Lazdynų) ir rytinėje (Antakalnio, Naujosios Vilnios ir šiaurinėje Rasų) miesto dalyse.

Sutartys su įmonėmis pasirašytos balandžio ir birželio mėnesiais. Pietinėje (Naujininkų, Panerių, Grigiškių seniūnijos, pietinė Rasų seniūnijos dalis, pietinė Vilkpėdės seniūnijos dalis) miesto dalyje nuo 2017 metų atliekas tvarkanti „Ekonovus“ jas tvarkys ir toliau.

REKLAMA

Pernai gegužę pertvarkius atliekų sistemą – pasikeitus įmonių aptarnaujamoms teritorijoms, atliekų vežimo grafikams – kai kur strigo atliekų išvežimas, jos nebuvo tvarkomos daugiau nei savaitę. Iki pertvarkos Vilniaus daugiabučių ir privačių namų gyventojai bei įmonės tiesiogiai pasirašydavo sutartis su „Ecoservice“, „Ekonovus“, „VSA Vilnius“ ir Atliekų tvarkymo tarnyba. Dabar sistemą valdo savivaldybės įmonė „Vilniaus atliekų sistemos administratorius“.

Žadėjo, kad šiukšlės nebrangs

Pernai Vilniaus miesto savivaldybė pranešė, kad atliekų tvarkymo bendrovės „Ecoservice“ ir „VSA Vilnius“ ketina trauktis iš sostinės, nes jų veikla po įgyvendintos atliekų tvarkymo reformos tapo nuostolinga.

REKLAMA

Tačiau Vilniaus miesto meras R. Šimašius užtikrino, kad didžiųjų rinkos žaidėjų pasitraukimas iš atliekų tvarkymo Vilniuje gyventojams rūpesčių nesukels. Meras žadėjo, kad ir kaina, kurią vilniečiai mokės už šiukšlių išvežimą, keistis neturėtų.

„Esu tikras, kad galutinė kaina miestiečiams nesikeis. Pirmiausia, dėl ko kaina apskritai sumažėjo, nes vežėjų įtaka ir dalis sumažėjo. Jei anksčiau vežėjai kontroliavo viską ir dar per neskaidrius santykius su daugiabučių namų administratoriais apskritai sudarydavo neaiškius sandorius, tai dabar jų dalis bendroje sistemoje yra kiek didesnė nei ketvirtadalis, galbūt trečdalis. Nematau, kad kainos keisis drastiškai ar kažkaip. Aš tikrai matau galimybę, kad kainos liks tokios pačios“, – prieš metus tv3.lt kalbėjo R. Šimašius.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų