REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Į naujienų portalą tv3.lt kreipėsi avariją Turkijoje išgyvenę turistai iš Lietuvos. Žmonės pasakoja, kad autobusas, kuriuo jie vyko į oro uostą, lėkdamas milžinišku greičiu rėžėsi į sunkvežimį, vežusį pavojingas chemines medžiagas. Tragišką įvykį sukėlė vairuotojas, užmigęs prie vairo. Nors aukų pavyko išvengti, keliautojai įsiutę – kelionę organizavusi agentūra atsitvėrė tylos siena.

Į naujienų portalą tv3.lt kreipėsi avariją Turkijoje išgyvenę turistai iš Lietuvos. Žmonės pasakoja, kad autobusas, kuriuo jie vyko į oro uostą, lėkdamas milžinišku greičiu rėžėsi į sunkvežimį, vežusį pavojingas chemines medžiagas. Tragišką įvykį sukėlė vairuotojas, užmigęs prie vairo. Nors aukų pavyko išvengti, keliautojai įsiutę – kelionę organizavusi agentūra atsitvėrė tylos siena.

REKLAMA

Avarija Turkijoje įvyko rugsėjo 7 d., apie 5 val. ryto vietos laiku.

Vairuotojas miegojo prie vairo

Autobusas lietuvius gabeno iš Alanijos į Antalijoje esantį oro uostą. Juo važiavusi Skaistė pasakojo, kad įtarimą sukėlė vairuotojo elgesys: vyras sustojo degalinėje nusipirkti kavos, važiavo atidarytais langais, nors autobuse buvo įjungtas kondicionierius, vairuodamas naudojosi mobiliuoju telefonu.

Kitas autobuso keleivis Albert portalui tv3.lt pasakojo, kad matė, kaip šalia vairuotojo sėdėjęs gidas įsidėjo ausines, įsijungė muziką ir pradėjo snūduriuoti.

REKLAMA
REKLAMA

Skaistė kelionės metu nemiegojo, nes prižiūrėjo šalia miegančią trejų metukų dukrelę.

„Įtarimų sukėlė tai, kad mes tuščiame kelyje, tai lėtėjam, tai greitėjam“, – prisiminimais dalijosi moteris.

REKLAMA

Skaistė pro langą pamatė, kad prieš autobusą tolumoje yra kažkoks baltas daiktas, prie kurio turistus vežanti transporto priemonė labai greitai artėja.

Albert sėdėjo priekyje, už vairuotojo, ir pats snūduriavo. Vieną akimirką atsimerkęs vaikinas pamatė tolumoje esantį baltą sunkvežimį.

„Vėl atsimerkiau, ir sunkvežimis jau buvo labai arti. Kokie du metrai“, – sakė Albert.

Vaikinas pradėjo iš baimės šaukti, trenkė per galvą vairuotojui ir jį pažadino.

„Vairuotojo galva buvo nusvirusi. Aišku, mes jo akių nematėm, bet vairuotojas visiškai nestabdė“, – teigė Skaistė.

REKLAMA
REKLAMA

Albert tvirtina, kad vairuotojas dar spėjo šiek tiek patraukti vairą, tačiau nuo susidūrimo tai neišgelbėjo – autobusas trenkėsi į sunkvežimio cisterną.

Pašnekovai pasakoja, kad smūgis sumaitojo autobuso priekį, išdužo šoniniai langai. Iš sunkvežimio išsiliejo cheminė medžiaga, kuri, kaip spėja Skaistė, buvo chloras. Medžiaga ėmė garuoti nuo įkaitusio autobuso variklio, pradėjo rūkti dūmai. Išsigandę keleiviai vadavosi iš autobuso pro išdužusius langus.

Neturėjo, kuo dezinfekuoti žaizdų

Į įvykio vietą atvyko turkų medikai. Skaistė pasakoja, kad atvykusi pagalba nepriėjo apžiūrėti jos ir jos mažametės dukros, o moters vyras gestais vos išsireikalavo, kad medikai duotų kaukę dukrai, kad ši neapsinuodytų dūmais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Medikų darbu sužavėtas neliko ir Albert.

„Aš paprašiau, kad jie man dezinfekuotų žaizdas. Tačiau jie net neturėjo kuo. Tik davė maišelį ledo ir pasakė prisidėti prie kelio“, – sakė vaikinas.

Pašnekovų tvirtinimu, sunkiausiai sužalotus nukentėjusiuosius medikai išvežė į ligoninę. Daugelis turistų patyrė sumušimus, nubrozdinimus, kai kurie patyrė ir lūžius. Autobusu keliavusi Svetlana portalui tv3.lt pasakojo, kad jai buvo sužalota burna. Moteriai prireikė net 17 siūlių – 10 burnoje, dar 7 siūlių prireikė susiūti lūpą.

Autobuso keleivių rūbai ir daiktai buvo apdegę nuo cheminės medžiagos, daugelis ja apsinuodijo.

Turistus, kurių medikai neišvežė į gydymo įstaigą, surinko atsiųstas autobusas ir nuvežė į oro uostą. Jame keliautojų laukė agentūros atstovai.

REKLAMA

„Mes papasakojome, kad įvyko avarija, yra sužeistų. Agentūros atstovė man į akis pasakė, kad negali būti, kad vairuotojas užmigo. Ji vos ne su šypsena pasakė, kad mes išsigalvojome“, – pasakojo Albert.

Avariją išgyvenę keliautojai, pasak Skaistės, atrodė, kaip ištrūkę iš karo zonos – nusėti žaizdomis, kruvini, su apdegusiais ir apiplyšusiais drabužiais. Dalis keliautojų apie avarijoje patirtus sužeidimus susivokė tik atvykę į oro uostą.

„Kai esi afekto būsenoje, nejauti to skausmo. Buvau tiek išsigandusi. Pas mane lūpa buvo viduje išplyšusi, aš visiškai to nejaučiau. Tuo metu tik nori greitai ir saugiai pargabenti savo vaiką namo“, – teigė Skaistė, skausmus pajutusi jau atvykusi į oro uostą.

REKLAMA

Moteris stebėjosi, kad oro uosto darbuotojai be jokių trikdžių praleido ir į lėktuvą įsodino sužeistus turistus, kurių bagažas buvo sugadintas cheminės medžiagos.

Lietuvoje niekas nepasitiko

Skrydžio metu dviem keleiviams, patekusiems į avariją, pasidarė bloga. Albert teigia, kad vienas iš jų prarado sąmonę. Tačiau nusileidus Lietuvoje, prie oro uosto medikų pajėgų nebuvo.

„Oro uoste Lietuvoje niekas mūsų nepasitiko“, – sakė Skaistė.

Keliautojai patys savo jėgomis turėjo vykti į gydymo įstaigas. Albert sako, kad avarijos metu susitrenkė kelį, jo kūnas buvo nusėtas mėlynėmis ir žaizdomis, kurias paliko stiklo šukės. Ligoninėje medikai apžiūrėjo vaikiną ir išleido namo. Tačiau vėliau Albert vėl pasidarė bloga, pradėjo pykinti. Vaikinas atsidūrė ligoninėje – jam plyšo apendicitas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Sako, kad gali būti nuo smūgio arba nuo to, kad padėjau žmonėms ištrūkti iš autobuso ir persistengiau šiek tiek“, – sakė dabar ligoninėje gulintis vaikinas.

Jokios pagalbos nesulaukė

Skaistė pasakoja, kad kelionę organizavusi „TUI“ kelionių agentūra nesuteikė jokios pagalbos avariją patyrusiems keliautojams. Moteris tik sulaukė trumposios žinutės iš gidės su klausimu, ar visi autobuso keleiviai liko gyvi. Tačiau tai, pasak moters, ir buvo paskutinis kontaktas su kelionių agentūra.

„Nesulaukėm nei skambučio, nei žinučių, nieko iš jų. Jie patys nekelia ragelio, telefonai išjungti“, – tvirtino Skaistė.

Pašnekovės teigimu, nuo avarijos nukentėję lietuviai jau kreipėsi į teisininkus dėl tokio kelionių agentūros elgesio.

REKLAMA

„Nemoku žodžiais paaiškinti, kaip taip galima nepaskambinti, nepasidomėti žmonėmis. Tai nėra force majeure (liet. nenugalimos jėgos poveikis)“, – stebėjosi Skaistė.

Į ambasadą nesikreipė

Užsienio reikalų ministerijos Informacijos stebėjimo ir žiniasklaidos skyriaus atsiųstame atsakyme portale tv3.lt rašoma, kad Antalijos provincijos Manavgat teritorinis policijos padalinys rugsėjo 9 d. informavo Lietuvos ambasadą Turkijoje apie rugsėjo 7 d. 4:40 val. įvykusį eismo įvykį kelyje Manavgat-Serik, kurio metu nukentėjo autobusu važiavę 4 Lietuvos Respublikos piliečiai. Visi buvo pilnamečiai, žuvusiųjų nėra.

„Nukentėję Lietuvos piliečiai buvo nuvežti į ligoninę, kur jiems suteikta medicininė pagalba. Ambasados Turkijoje duomenimis, šiuo metu visi Lietuvos piliečiai iš gydymo įstaigos išleisti, nukentėjusieji į Lietuvos ambasadą Turkijoje nesikreipė“, – teigiama ministerijos atsakyme.

REKLAMA

Tikina, kad pagalbą suteikė

Portalas tv3.lt susisiekė su kelionę organizavusios kelionių agentūros „TUI Baltics“ atstovai. Įmonės marketingo projektų vadovė Simona Belaglovaitė sakė, kad apie avariją agentūros skyrius Antalijoje sužinojo iškart jam įvykus ir ėmėsi visų veiksmų, reikalingų padariniams pašalinti.

S. Belaglovaitė tvirtino, kad agentūros atstovai nuolatos lydėjo nukentėjusius turistus, suteikė visokeriopą pagalbą ligoninėje, taip pat policijos poskyryje. Pašnekovė pasakojo, kad turkų medikų į ligoninę išvežti keleiviai neišskrido numatytu laiku.

„Šiems asmenims kelionių organizatoriaus savo sąskaita nupirko skrydžio bilietus Antalija – Vilnius kryptimi sekančiai dienai, o papildomai nakvynei turistai nemokamai buvo apgyvendinti penkių žvaigždučių viešbutyje Beleko regione, bei jiems buvo suorganizuotas pervežimas į viešbutį bei iš viešbučio į oro uostą. Lietuviškai kalbantys „TUI“ gidai nuolat palaikė ryšį su nukentėjusiais“, – sakė S. Belaglovaitė.

Įmonės atstovės teigimu, keliautojai kreipėsi į agentūrą, jie turi teisę pateikti raštišką pretenziją ir kiekvienas jų atvejis bus peržiūrėtas individualiai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų