REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Medikai ir gamtininkai ragina nesnausti – dabar pats metas stiprinti imunitetą seniausiomis Lietuvos uogomis – spanguolėmis ir bruknėmis. Jų šiemet pilni miškai ir sodai. Specialistai sako tai bene vienintelės uogos, kurios turi priešuždegiminių savybių, tad jeigu neatsiginam gerklės skausmo, ar kamuoja žarnyno bėdos, kiekvieną dieną spanguolių ir bruknių turėtume suvalgyti maždaug po du šaukštus. Kam neskanu, šeimininkės dalija receptus, kaip uogas paversti maloniais desertais ar pagardais.

Medikai ir gamtininkai ragina nesnausti – dabar pats metas stiprinti imunitetą seniausiomis Lietuvos uogomis – spanguolėmis ir bruknėmis. Jų šiemet pilni miškai ir sodai. Specialistai sako tai bene vienintelės uogos, kurios turi priešuždegiminių savybių, tad jeigu neatsiginam gerklės skausmo, ar kamuoja žarnyno bėdos, kiekvieną dieną spanguolių ir bruknių turėtume suvalgyti maždaug po du šaukštus. Kam neskanu, šeimininkės dalija receptus, kaip uogas paversti maloniais desertais ar pagardais.

REKLAMA

Senjorė Rima plauna šviežiai surinktas miško bruknes. Moteris imasi ruošti namiškių itin mėgstamą bruknių pagardą:

„Įdedant džiovintų slyvų smulkintų. Aišku, visada dedam česnako, druskytės, mažumėlę cukraus dėl skonio. Galim dėti baziliko jeigu norim, galim dėti mairūno.“

REKLAMA
REKLAMA

Beliko tik sutrinti, įpilti alyvuogių aliejaus, kaip aiškina šeimininkė, ir pagardas bus paruoštas. Ir ne tik pagardas, bruknes pensininkė ruošia ir kitais būdais. O šiemet, kaip pastebi gamtininkės duoną visą gyvenimą valgiusi moteris, itin dėkingi metai, mat miškai pilni ir bruknių, ir spanguolių.

REKLAMA

Tam pritaria ir turgaus prekeiviai. Štai todėl sako ir vienų, ir kitų uogų šiemet nebranginę. Litras spanguolių kainuoja nuo 2,5-3,5 eurų.

O už litrą bruknių prašoma mažiau – 2-3 eurų: „Aš vakar surinkau dešimt litrų per dvi valandas.“

„Abu su žmona surinkom per dieną. Daug labai mašinų. Kokių dešimt penkiolika mašinų.“

Ir perka žmonės ne po litrą, kaip sako pardavėjai, uogos neįnoringos, tad galima ir ilgiau šaldytuve ar rūsyje išlaikyti:

„Uogienė, į šaldytuvą dėsiu irgi. Visą žiemą galima valgyti.“

Gamtininkė Rima paantrina. Spanguoles galima laikyti užpiltas tiesiog šaltinio vandeniu. Taip jų laikymo laikas dar labiau pailgės. Ir štai spanguolių receptas smaližiams:

REKLAMA
REKLAMA

„Spanguoles truputėlį pamirkyti sirupe, kad liptų, ir miltiniame cukruje, ar cukraus pudroje apvolioti, ir džiovinti, irgi greitam vartojimui.“

Tuoj senjorė skuba paaiškinti, nors uogų daug, bet jų sezonas jau netruks pasibaigti. Tad norintys uogomis apsirūpinti žiemai turėtų suskubti. Spanguolė, kaip sako gamtininkė – seniausia ir ypatinga Lietuvos uoga:

„Tai ypatinga uoga ir viena iš seniausių. Nes ji iš laikų kai ledynai slinko. Ir nepaprastai vertinga savo biochemine sudėtimi. Nors vaiki jų nemėgsta, nes rūgštu rūgštu, bet turi tiek daug veiklių, mineralinių medžiagų.“

Ir nors gamtininkė nei spanguolių nei bruknių nevadina vitamino c šaltiniu, dietologai skuba tai paneigti, esą gausu tyrimų, įrodančių, kad šiose uogose yra ne tik šio vitamino, bet ir kitų vertingų medžiagų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tai būtent vitamino C visa vaivorykštė. Gerojo poveikio. Tai yra antioksidantas kartu su vitaminu e, kurio taip pat turi šitos uogos. Tai tie galingieji antioksidantai kurie įsijungia į visus lėtinio, uždegiminio, tame tarpe ir vėžinio proceso stabdymus ir neutralizavimus“, – sako dietologė Jūratė Dobrovolskienė.

Medžiagos esančios spanguolėse, kaip aiškina medikė, mažina kraujospūdį, gerina žarnyno veiklą, bet kaip ir su viskuo, taip ir vartodami šias uogas, turime jausti saiką. per dieną patartina suvalgyti porą šaukštų spanguolių ar bruknių. Tiems kas bijo erkių, ir kojos į mišką nekelia, gamtininkai turi gerų žinių. Vis populiariau yra spanguoles ir bruknes auginti savo darže. Tiesa, iš sėklų šių uogienojų patys veikiausiai neišauginsim, bet ir spanguoles ir bruknes galim dauginti ūgliais:

„Va paimam tokį didesnį, 10-15 centimetrų ne ilgesnį. Va taip padarom… Paliekam tokius va tarp pirštų… ir dažniausiai sodinam po du ar tris į vieną duobutę.“

Ir tokiu sodinimu, kaip priduria gamtininkė geriau užsiimti ne rudenį, o pavasarį. Tuomet ūgliai tikrai prigis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų