REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
22
Šauktiniai (nuotr. TV3)

Vilniaus apygardos administraciniame teisme nagrinėjama byla, kurioje priešingose barikadų pusėse atsidūrė 26-erių šauktinis Povilas (tikrasis vardas ir pavardė redakcijai yra žinomi – aut. past.) ir Lietuvos kariuomenės Karo prievolės ir komplektavimo tarnyba.

22

Vilniaus apygardos administraciniame teisme nagrinėjama byla, kurioje priešingose barikadų pusėse atsidūrė 26-erių šauktinis Povilas (tikrasis vardas ir pavardė redakcijai yra žinomi – aut. past.) ir Lietuvos kariuomenės Karo prievolės ir komplektavimo tarnyba.

REKLAMA

Dar šių metų pavasarį tik ką 26-ąjį gimtadienį atšventęs Povilas sulaukė netikėtos žinios – jis buvo įtrauktas į 2019 m. sudarytą karo prievolininkų sąrašą. Karjeros laiptais lipančiam, šeimą sukūrusiam ir būsto paskolą paėmusiam vyrui gautas šaukimas buvo itin netikėtas.

Vyras pagal nustatytą tvarką iškart apskundė šį sprendimą, bet su karo prievole susijusiose institucijose Povilo skundai buvo atmesti. Nebeturėdamas kitos išeities, 26-erių Povilas kreipėsi į teismą, kur bylos nagrinėjimas tikėtina užsitęs, o laikas šioje istorijoje yra itin svarbus faktorius. Mat jau 2020-ųjų vasarį Povilui sukaks 27-eri ir jis nebegalės būti traukiamas į karo prievolininkų sąrašus.

Prarastų darbą

Paprašytas pakomentuoti situaciją, kurioje atsidūrė, Povilas tikino, kad jam nutikusios istorijos vyras per daug nesureikšmina, bet ji tikrai nėra iš pačių maloniausių:

REKLAMA
REKLAMA

„Mano istorija yra labai paprasta. Situacija tokia, kad man šiuo metu yra 26 metai. Baigęs mokyklą, aš iškart įstojau studijuoti į Mykolo Romerio universitetą, pradėjau bakalauro studijas. Kaip žinia, studijų laikotarpiu dėl karo prievolės reikalų niekas studentų neklibina. Kitas dalykas, tuo metu, kai aš pradėjau studijuoti ir mokiausi dar nebuvo pakeistas pats Karo prievolės įstatymas.

REKLAMA

Tad stodamas studijuoti apie jokią karo prievolę net negalvojau. Norėjau gauti tinkamą darbą, generuoti pajamas, įsigyti būstą. Ką sėkmingai per visą šį laikotarpį ir dariau. Įsidarbinau dar studijų metu. Dėl karjeros buvau sustabdęs studijas tam tikram laikui, tad visas mokymosi procesas išsitęsė iki 6 metų.“

Povilas teigia, kad toje pačioje įmonėje jis stabiliai dirba jau šešerius metus ir drąsiai kopia karjeros laiptais:

„Dirbu vietoje, kur organizuojama nepertraukiama gamyba, tad negaliu palikti darbovietės. Jeigu ją palikčiau, niekas manęs nelauktų. Atsirastų žmogus, kuris laikinai užimtų mano pareigas. O po devynių mėnesių jau nebebūčiau pranašesnis už naują žmogų.

REKLAMA
REKLAMA

Antras argumentas, kodėl prašau panaikinti sprendimą dėl šaukimo – tas, kad prieš pasirinkdamas studijas negalėjau nuspėti, jog pasikeis karo prievolės įstatymas. Jie sako, kad aš turėjau suvokti, nuspėti, kad kažkada mane gali pašaukti. Bet juk tai yra neįmanoma.“

Finansiniai įsipareigojimai

Povilas teigia, kad dėl karo prievolės jo pajamos kristų daugiau kaip 10 kartų, o tai skaudžiai atsilieptų šeimai, kuri turi paėmusi būsto paskolą ir moka lizingą už automobilį.

„Paskaičiuokime. Būsto paskola – 200 eurų per mėnesį. Komunalinės išlaidos sudaro dar apie 100 eurų per mėnesį. Už automobilio lizingą moku 150 eurų per mėnesį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Žmonos pajamos šiai dienai yra apie 600 eurų. Mano pajamos siekia 1650 eurų per mėnesį. Jei netenku savo pajamų ir gaunu tik apie 150 eurų iš karo prievolės centro, tai mano žmona išsilaikyti pati nebegali. O aš savo ruožtu neabejotinai netekčiau darbo“, – pabrėžia Povilas.

Naujienų portalo tv3.lt pašnekovas teigia, kad nesitiki, jog jam pavyks laimėti bylą teisme:

„Man skamba absurdiškai, kai gyveni sąžiningai, moki mokesčius, vadovaujiesi visomis valstybės rekomendacijomis (baigti mokyklą, studijuoti – aut. past.) ir staiga esi verčiamas viso to atsisakyti.

Iki šaukimo viskas atrodė tvarkingai – sukūriau šeimą, nusipirkau būstą, neprisidariau skolų. Bet ima mane, o ne kažką kitą, kuris galbūt net nestudijuoja. Jie argumentuoja, kad automatinė sistema atlieka skaičiavimus, todėl nieko pakeisti negalima.“

REKLAMA

Povilas viliasi, kad ši problema išsispręs pati savaime, nes jau po penkių mėnesių jam sueis 27-eri:

„Šiai dienai yra paduotas ieškinys, tikimės, kad jis bus išnagrinėtas tada, kai jau sulauksiu 27 metų. Prašau panaikinti šaukimą ne todėl, kad nemyliu Tėvynės ar bijau kažkokio fizinio krūvio. Tiesiog dėl tų 9 mėnesių prarasčiau per daug. Prarasčiau tai, ką daug metų taip sėkmingai kūriau.“

Pokalbio pabaigoje Povilas dar prisiminė savo draugo istoriją, kuris taip pat buvo patekęs į šauktinių sąrašą. „Jį pašaukė 2018 m. rudenį, bet tuo metu jis gyveno ir dirbo užsienyje. Jis parskrido į Lietuvą tik šią vasarą ir jį sulaikė oro uoste, muitinės pareigūnai. Galvojome, kad veš tiesiai į kokį karinį poligoną. Bet jam teko susimokėti 15 eurų baudą dėl to, kad nepasirodė komplektavimo tarnyboje. Jis net draugiškai juokėsi iš mano situacijos, kuri, vien todėl, kad gyvenu Lietuvoje, tapo gerokai labiau komplikuota“, – pokalbį užbaigė Povilas.

REKLAMA

Kas gresia?

Šaukimą atlikti privalomą karo tarnybą ignoruojantiems asmenims pirmą kartą skiriama minimali bauda – 30 eurų. Lietuvoje galioja tokia tvarka, kad jei baudą asmuo susimoka per dvi savaites, tai jam skiriama pusės dydžio bauda nei numatyta. Šiuo atveju – 15 eurų.

Antrąjį kartą bauda siekia apie 60 eurų. Ir ji nebėra mažinama per puse. Įprastai finansiškai esama numatyta bausti du kartus. Kai baudos nesuveikia, pasiliekama teisė kreiptis į policiją.

Įstatymas numato, kad tam tikrus šauktinių veiksmus galima traktuoti kaip sistemingą tarnybos vengimą. O tada jau pereinama prie baudžiamosios atsakomybės, kur gresia bauda, areštas arba laisvės atėmimas iki 3 metų. Tiesa, kol kas Lietuvoje dar nėra pasitaikę nė vieno atvejo, kur asmuo būtų patrauktas baudžiamojon atsakomybėn.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų