REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Elektroninių cigarečių mėgėjų, kitaip vadinamų „veiperiais“, laukia neramūs laikai. Jei Seimas pritartų, nuo kitų metų liepos 1 d. būtų uždrausta rinkai tiekti elektronines cigaretes ir elektroninių cigarečių pildykles, jeigu nikotino turinčiame skystyje yra kvapiųjų medžiagų, išskyrus tabako skonį. Kitaip tariant, baigtųsi dabar itin populiarių vaisių ir kitais maloniais aromatais pagardintų elektroninių cigarečių era. Gydytojai taip pat turi, ką pasakyti apie vaisiais ir uogomis kvepiančias el. cigaretes.

Elektroninių cigarečių mėgėjų, kitaip vadinamų „veiperiais“, laukia neramūs laikai. Jei Seimas pritartų, nuo kitų metų liepos 1 d. būtų uždrausta rinkai tiekti elektronines cigaretes ir elektroninių cigarečių pildykles, jeigu nikotino turinčiame skystyje yra kvapiųjų medžiagų, išskyrus tabako skonį. Kitaip tariant, baigtųsi dabar itin populiarių vaisių ir kitais maloniais aromatais pagardintų elektroninių cigarečių era. Gydytojai taip pat turi, ką pasakyti apie vaisiais ir uogomis kvepiančias el. cigaretes.

REKLAMA

Tokias Tabako, tabako gaminių ir su jais susijusių gaminių kontrolės įstatymo pataisas įregistravę Seimo nariai konservatoriai Mykolas Majauskas ir Vytautas Kernagis tvirtina, kad tokiu būdu elektroninės cigaretės taptų mažiau paklausios būtent tarp nepilnamečių, kuriems įvairūs aromatizuoti rūkymo produktai yra itin patrauklūs.

Įstatymo projekte teigiama, kad Lietuvoje sparčiai populiarėja tradicinių tabako produktų, tokių, kaip cigaretės, pakaitalai, ypač elektroninės cigaretės.

REKLAMA
REKLAMA

Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) duomenimis, kaitinamojo ir kito rūkomojo tabako pirmąjį šių metų pusmetį parduota beveik penkis kartus (376 proc.) daugiau nei tuo pačiu metu pernai.

REKLAMA

Anot projekto iniciatorių, elektroninių tabako alternatyvų patrauklumas gali būti aiškinamas keliais aspektais.

Pirma, manoma, jog garinamo ar kaitinamo tabako priemonės yra mažiau kenksmingos sveikatai negu deginamų tabako produktų vartojimas.

Antra, elektroninės priemonės leidžia išvengti kai kurių neigiamų, su deginamu tabaku susijusių nepageidaujamų poveikių, tokių kaip nemalonus tabako kvapas rūkant ar baigus rūkyti.

Trečia, elektroninės cigaretės rūkančiuosius įgalina vartoti itin platų spektrą produktų su kvapiosiomis medžiagomis, kurios rūkymo procesą daro malonesniu ir potencialiai įvairesniu, nei cigaretės.

REKLAMA
REKLAMA

„Dėl šių priežasčių, elektroninės cigaretės yra populiari alternatyva norintiems ilgainiui mesti rūkyti ar ieškantiems galimai mažiau už tradicinius deginamo tabako produktus žalingo rūkymo būdo. Tačiau būtina turėti omenyje, jog tos pačios priežastys elektronines cigaretes daro itin patraukliu pasirinkimu ir nepilnamečiams“, – teigiama įstatymo pakeitimo aiškinamajame rašte.

Pabrėžiama, kad siekdamos kovoti su rūkymo plitimu, tokius ribojimus jau įvedė Suomija (2016 m.), Estija, Mičigano ir Niujorko valstijos JAV (2019 m.), taip pat diskutuojama dėl aromatizuotų nikotino skysčių uždraudimo JAV federaliniu lygiu.

„Kabliukas“ nepilnamečiams?

Mokinių sveikos gyvensenos ir sveikatos tyrimo (HBSC) pateikiami duomenys išties kelia nerimą. Elektronines cigaretes 2018 m. rūkė 38,5 proc. penktų, septintų ir devintų klasių mokinių. 2014 m. – 24 proc. tyrimo metu, per pastarąsias 30 dienų elektronines cigaretes nurodė rūkę 17,9 proc. tyrimo dalyvių (5 proc. penktokų, 18 proc. septintokų, 31 proc. devintokų).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės Toksikologijos centro vadovas dr. gydytojas toksikologas Robertas Badaras patvirtino, kad įvairūs rūkalų aromatai paskatina jaunuolius pradėti rūkyti.

„Įrodyta, kad įvairūs malonūs skoniai yra priežastis, kodėl jaunimas yra labiau linkęs į šituos produktus, o ne tradicines cigaretes. Neatsitiktinai nuo kitų metų Europa uždraudžia mėtinio skonio cigaretes, nes jų metabolizmas veikia per tuos pačius „vartelius“ kaip ir nikotinas ir, jeigu imti atskirą dozę, galimos labai nemalonios komplikacijos. Iš esmės įvairių skonių skysčio užpildus turinčios elektroninės cigaretės veikia kaip „kabliukas“, kad jaunas žmogus pradėtų rūkyti, o toliau įsijungia jau kiti priklausomybę sukeliantys mechanizmai“, – kalbėjo gydytojas.

REKLAMA

Jis pridūrė, kad dar prieš kelis metus paskelbti duomenys, kad elektroninių cigarečių užpildas kartais yra naudojamas ir psichoaktyvioms medžiagoms vartoti.

R. Badaras atkreipė dėmesį, kad elektroninės cigaretės dar yra gana naujas produktas rinkoje ir jų komplikacijos nebuvo žinomos.

„Tačiau šį mėnesį Amerikos ligų kontrolės ir prevencijos centras gavo labai rimtus duomenis, kad dėl to yra fiksuota 380 plaučių pakenkimų ir net 6 mirtys. Tai – labai rimtas signalas medikų bendruomenei”, – įspėjo toksikologas.

Stokojama dėmesio priklausomybės gydymui

Šeimos gydytoja, psichoterapeutė ir pagalbos metantiesiems rūkyti specialistė Viktorija Andrejevaitė atkreipė dėmesį, kad elektroninės cigaretės yra pripažintos kaip turinčios mažesnę žalą nei įprasti rūkalai, jei mesti rūkyti nesiseka taikant klasikinius būdus.

REKLAMA

„O maisto papildai, kurie yra dedami į e.cigaretes, yra tie patys, kuriuos naudojame ir maisto pramonėje, produktuose, kuriuos įsigyjame parduotuvėse. Tad kvapiosios medžiagos sukelia daug mažesnę riziką, nei kitos medžiagos, esančios cigaretėse, – smalkės ir dervos“, – sakė medikė.

Jos manymu, tai nėra ta vieta, kur reikėtų ieškoti draudimų.

„Taip, viso pasaulio gydytojai ir mokslininkai svarsto dėl dilemos: suaugusiems, kurie nesugeba mesti rūkyti, būtų prasminga pamąstyti apie cigarečių garinimą, bet vaikams ir paaugliams tai yra pavojingas dalykas, nes taip jie gali lengvai priprasti prie nikotino, kuris keičia tam tikras smegenų molekules, ir tapti priklausomi nuo rūkymo“, – aiškino V. Andrejevaitė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau ji pridūrė, kad esama mokslinės medžiagos, kuri rodo, kad tie paaugliai ir vaikai, kurie eksperimentuoja su el. cigaretėmis, nebūtinai pereina prie įprasto rūkymo.

„Tai šiek tiek guodžia, tačiau nemažina tos problemos, kad rūkalai vartojami ieškant saviraiškos būdų, mažinant nerimą ir sprendžiant kitas šio tarpsnio problemas“, – sakė psichoterapeutė.

Pašnekovė atkreipė dėmesį, kad daug didesnė problema, kad šalyje apskritai stokojama gydymo nuo priklausomybės rūkymui strategijos.

„Šeimos gydytojai, psichologai neturi žinių, kaip dirbti saugiai nutraukiant vaistus, nėra tinklo, kur nukreipti pacientus, yra tik vienas pagalbos metantiems rūkyti kabinetas. Pastangos turėtų būti, kad kompensuotų vaistus, kurie reikalingi gydantis priklausomybę nuo tabako, taip pat nors 6 grupines ar individualios veiklos terapijas“, – akcentavo V. Andrejevaitė.

Portalas tv3.lt jau rašė, kad paauglių „veipinimas“ tampa didele problema, tačiau ją suvaldyti trūksta teisinių svertų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų