REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vilniuje rytą neutralizuota galinga aviacinė bombą. Dėl šimtą kilogramų sveriančio sprogmens teko evakuoti aplinkinius namus, buvo uždarytos gatvės.

Vilniuje rytą neutralizuota galinga aviacinė bombą. Dėl šimtą kilogramų sveriančio sprogmens teko evakuoti aplinkinius namus, buvo uždarytos gatvės.

REKLAMA

Bombą Vilniuje Prūsų gatvėje iškasė statybininkai. Tai maždaug metro ilgio aviacinė bomba. Grėsmingą daiktą giliai žemėje statybvietėje aptikę darbininkai ne iš karto suprato, kad tai sprogmuo – laimė visgi jie suprato, kad grąžtas atsitrenkė ne į akmenį:

„Tai vyko statybos darbai ir pamatų įrengimo metu pamatė kažkokį kietą daiktą, nelabai buvo aišku kas, pamatėm, kad tai kažkas tai metalinio ir pagalvojom, kad turbūt sprogmuo. Iškvietėm iš karto tarnybas, greitai sureagavo tarnybos.“

Didelį sprogmenį darbininkai iškasė dar vakare. Tačiau artėjo naktis,  todėl darbus buvo nuspręsta atidėti. Ryte prasidėjo visuotinė evakuacija:

REKLAMA
REKLAMA

„Du du, dešimt nulis penki, čia irgi taip pat iki apačios einat, visus išvarot ir patys liekate prie laiptinės, kad daugiau niekas neįeitų ir stebit aplinką, kol duosime kitus nurodymus.“

REKLAMA

Jau aštuntą ryto į Naujininkus atvažiuoja gausios policijos ir kariškių pajėgos. Išminuotojai pareigūnams rodo, kokiu spinduliu reikia visus atitraukti nuo statybvietės.

„Nu ką, darželis, mokykla, keturi devynaukščiai – nei daug, nei mažai. Bus ką veikti“, – sako komisaras Rolandas Šepetys.

Policija visai uždaro Kapsų ir Kaminkelio gatves. Įvedamas planas „Skydas“.

„Evakuaciją manau mes įvykdysim valandos laikotarpyje, o išminuotojai – tai jau jų specifikacija, jie žiūrės, kokios galimybės, kaip seksis atsukt sprogdiklį ir kaip toliau. Neaišku, ar bandys išvežti sprogmenį, ar teks neutralizuoti vietoje. Ko mes labai nenorėtume“, –teigia R. Šepetys.

REKLAMA
REKLAMA

Iš daugiaaukščio išėjusios moterys – daug žmonių jau yra išėję į darbus, todėl minios kiemuose nėra – o ir tie, kurie buvo priversti išeiti laukan sako eisiantys tvarkyti reikalų:

„Darbo biržoj stoviu, tai man kaip tik dabar vienuoliktai valandai.“

Kariškiai sako, kad bomba itin pavojinga, todėl evakuacija būtina. Tokių didelių sprogmenų išminavimas kartais užtrunka parą ir daugiau. Sprogimo banga viską sugriautų ir  žudytų net kelių šimtų metrų spinduliu. Išminuotojai visgi tikisi, kad bombą pavyks greitai nukenksminti.

„Tai yra karinis sprogmuo, iš lėktuvo mėtoma amunicija, aviacinė bomba. Jos pagrindinė paskirtis griauti infrastruktūrą, žaloti tiek techniką, tiek gyvąją jėgą. Tai iš esmės galime pasakyti, kad tai tikrai pavojingas daiktas“, – pasakoja kapitonas Nerijus Alekna.

Bomba buvo su sprogdikliu, jos iš karto nebuvo galima išvežti. Sprogdinti vietoje tokią didelę bombą irgi nebuvo galima. Todėl išminuotojams teko neutralizuoti sprogdiklį. Išminuotojams pavyko tai padaryti, todėl dar prieš vidurdienį bomba buvo išvežta sunaikinti į poligoną, „Skydas“ Naujininkuose atšauktas ir žmonėms leista grįžti į namus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų