REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Artėjant Virginijaus Sinkevičiaus „egzamino“ valandai Europos Parlamento komitetuose, įtakingi Briuselio politikai sako, kad V. Sinkevičiui, kuris siekia gauti aplinkosaugos, jūrų reikalų ir žvejybos komisaro postą, didžiausias pavojus kyla ne dėl jo jauno amžiaus ar nepatyrimo, o dėl galimybės būti suspaustam Briuselio biurokratijos ir Europos Komisijos (EK) vicepirmininko, charizmatiškojo už klimato kaitą atsakingo Franco Timmermanso. 

Artėjant Virginijaus Sinkevičiaus „egzamino“ valandai Europos Parlamento komitetuose, įtakingi Briuselio politikai sako, kad V. Sinkevičiui, kuris siekia gauti aplinkosaugos, jūrų reikalų ir žvejybos komisaro postą, didžiausias pavojus kyla ne dėl jo jauno amžiaus ar nepatyrimo, o dėl galimybės būti suspaustam Briuselio biurokratijos ir Europos Komisijos (EK) vicepirmininko, charizmatiškojo už klimato kaitą atsakingo Franco Timmermanso. 

REKLAMA

Aplinkos, visuomenės sveikatos ir maisto saugos komiteto pirmininkas Pascalis Canfin jau šį ketvirtadienį klausinės V. Sinkevičiaus, ką šis mano apie vandenynus, biologinę įvairovę ir kaip sieks bendradarbiauti su už žemės ūkį ir transportą atsakingais komisarais. Šis komitetas, kartu su Žuvininkystės komitetu, bus tie, kurie spręs – tinkamas ar netinkamas V. Sinkevičius gauti komisaro postą. 

„Asmeniškai mes sutariame gana gerai. Jam šiuo metu aš matau vieną riziką, tai rizika būti suspaustam tarp EK mechanizmo ir F. Timmermanso. Jam svarbu parodyti, kad nebus suspaustas tarp šių dviejų grupuočių“, – sakė komiteto, kuriame yra 78 nariai, vadovas P. Canfin. Jis tikino, kad V. Sinkevičiui itin svarbu bus parodyti „nuosavą politinę erdvę“. 

REKLAMA
REKLAMA

„Aš tai jam asmeniškai pasakiau. Tai svarbu ir kitiems komisarams, tai nėra specifiškai skirta jam. V. Sinkevičius turės rasti savo vietą greta F. Timmermanso“, – sakė P. Canfin, patikinęs, kad V. Sinkevičiui klius didelė atsakomybė, nes aplinkos apsaugos, klimato kaitos klausimai šiuo metu yra itin svarbūs.

REKLAMA

Nesvarbu, ar bus kalbama apie biologinę įvairovę, klimato kaitą, aplinkos apsaugą. Visos šios temos šiuo metu yra „degančios“, todėl klausimuose politikas iš Lietuvos sulauks itin specifinių, tikslių ir apgalvotų klausimų į kuriuos negalės atsakyti abstrakčiai ar keliais žodžiais. 

„Šiuo metu yra tinkamas laikas jam (V. Sinkevičiui) pademonstruoti, kad jis turi gebėjimų ir jėgos padaryti tam tikrus darbus. Tai būtų pagrindiniai dalykai, kuriuos aš pastebiu“, – sakė P. Canfin, kalbėdamas apie tai, kas laukia V. Sinkevičiaus artimiausiu metu. 

REKLAMA
REKLAMA

Kalbant apie būsimus komitetų klausymus, kurių „egzaminas“ laukia V. Sinkevičiaus, P. Canfin pabrėžė, kad ten privalu parodyti savo sugebėjimus ir tai, kad išties suvoki apie ką kalbi. Taip pat, pasak politiko, svarbu būti tiksliu, nepasimesti techninėse detalėse. 

„Viena didžiausių rizikų, kad kandidatas prisiriš prieš atsakymų raštu. Mes jau turime atsakymus raštu. Mes jau galime matyti, kad, pavyzdžiui, F. Timmermanso atsakymai yra labai asmeniški. Galima susidaryti nuomonę, kad jis įsišaknijęs čia. O dėl kitų kandidatų susidaro toks įspūdis, kad į klausimus atsakė „biurokratinė mašina“, nėra jokių asmeniškumų, tik techniniai dalykai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Aš pasakyčiau, kad pas V. Sinkevičių atsakymai yra kažkur per vidurį. Kartais atsakymai atrodo gana asmeniški, o kartais – nukopijuoti sakiniai iš EK dokumentų. Taigi, norima, kad pirmiausia pademonstruotų, kad yra kompetentingas, žino, apie ką kalba. O antra, kad turi lyderio savybių, geba padaryti darbą. Taigi, tai ne apie turinį, o apie elgesį ir lyderio savybes. Tokius dalykus, kuriuos gali jausti tik šios diskusijos metu“, – sakė P. Canfin, patikinęs, kad  lietuvio politiko gebėjimas parodyti savo politinę erdvę greta arba „po“ F. Timmermansu lems, kaip atrodys V. Sinkevičius komitetų klausymuose. 

Aplinkos, visuomenės sveikatos ir maisto saugos komiteto pirmininkas P. Canfin patikino, kad V. Sinkevičius nėra iš tų kandidatų, apie kuriuos sklando gandai, esą jis gali turėti problemų klausymuose. 

REKLAMA

„Aš spėju, kad viskas bus gerai, bet jis turi pademonstruoti savo galimybes. Jei jis tik perskaitys atsakymus, nebus gerai, mes patys galime skaityti. Reikės jo asmeninio potėpio“, – sakė politikas. 

Anot jo, svarbu, kad V. Sinkevičius, kurio įtakos sferos apims žvejybą, aplinkos apsaugą ir kitus itin jautrius klausimu, bus iš Rytų Europos. Jis mano, kad tai gali padėti išvengti „skirstymosi“ tarp Rytų ir Vakarų, galimos trinties su tokiomis Europos Sąjungos narėmis, kaip Lenkija. 

„Jo rolė Europos Komisijoje bus svarbi dar ir dėl to, kad jis turės kalbėti su kolegomis iš tokių valstybių kaip Lenkija, kuriems pasiūlytas žemės ūkio portfelis. Kaip lietuvis jis galės juos įtikinti kalbėti apie tam tikrus svarbius dalykus. Jis nėra atsakingas už klimato kaitos klausimus, bet daugelis atsakomybių, kurias jis turės savo portfelyje, yra susiję su klimato kaita, aplinkosauga. O tai reiškia, kad bus kalbama ir apie žemės ūkį. Jis bus atsakingas už biologinę įvairovę, todėl turės kalbėtis su komisaru, kuris atsakingas už žemės ūkį, nes žemės ūkis vienas pagrindinių biologinės įvairovės nykimo priežasčių. Taigi, gerai, kad šioje pozicijoje mes neturime prancūzo ar italo“, – sakė P. Canfin.

REKLAMA

Anot šio Briuselio politiko, V. Sinkevičiaus laukia nelengvas darbas kalbėti ir susikalbėti su tais, kurie veikia, tarkime, biologinę įvairovę Europoje, bet nėra jam pavaldūs. Taip pat laukia nemenki iššūkiai derybose su Kinija dėl biologinės įvairovės apsaugos klausimų. Pasak, P. Canfin, V. Sinkevičiui gali tekti daug keliauti ir siekti susitarimų su kinais, o tai nebus lengva. 

Žuvininkystė – sritis, kuri gali supriešinti

Žuvininkystės komiteto, dar vieno, kuris ketvirtadienį egzaminuos V. Sinkevičių, vadovas Chris Davies sakė, kad laukia naujo komisaro, kuris bus atsakingas už žuvininkystę, nes tai – didelė problema. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Mes pasaulyje žvejojame per daug, žuvys nyksta, todėl žuvininkystės ateitis yra miglota, nebent mes pakeistume nemažai dalykų“, – aiškino C. Davies. 

Jis tikino, kad Europos Sąjungoje yra numatyta nemažai lėšų, o tiksliau, beveik 6 milijardai kitiems 6 metams, veiksmams susijusiems su žuvininkyste, bet kai kurios šalys už tuos pinigus norėtų pirkti naujus laivus. Tai, pasak C. Davies, pasibaisėtina, nes tokie dalykai, žinoma, padės sugauti daugiau žuvies, bet ir padės išnaikinti žuvį, kuri, tarkime, dar yra likusi Baltijos jūroje.

Pasak jo, siekis išnaikinti gamtai žalingas subsidijas turėtų būti pats svarbiausias, deja tokių subsidijų dar yra. Politikas tikino, kad ES žuvininkystės srityje dažnai daro tai, ko liepia kitoms šalims nedaryti. 

REKLAMA

„Sutikau jį (V. Sinkevičių) du kartus. Tai bus komisaras, kuris privalės tvarkytis su daugybe sudėtingų ir kompleksinių klausimų. Jis galės dalyvauti tarptautinėse ir svarbiose diskusijose, tarkime, dėl pernelyg didelio žvejojimo. Nebent jis visiškai susimautų, jis turi didelį potencialą padaryti gerą karjerą ateityje, kai baigsis jo kadencija Briuselyje. <..> Šis politikas turėjo laiko sužinoti ir išmokti tai, ko anksčiau nežinojo. Šalia to, kad jis ėjo į nesibaigiančias paskaitas ir diskusijas, jis taip pat susitikinėjo su žmonėmis aplinkosaugos ir žuvininkystės komitetuose. Tais pačiais, kurie bus jo klausymuose ketvirtadienį. Jį spaudė laikas. Sutikau jį du kartus, antrą kartą sutikus jis žinojo daug daugiau, net kalbėjo specifiniu žargonu, naudojo tam tikrus žuvininkystei būdingus žodžius“, – sakė politikas. 

REKLAMA

Anot jo, didelis iššūkis lietuvio komisaro laukia, jei Didžioji Britanija iš Europos Sąjungos trauksis be susitarimo. Tada visi britų vandenys europiečiams gali tapti sunkiai pasiekiamai, gali kilti ne viena politinė dilema ar net nesusikalbėjimas. Tiesa, jis tikėjosi, kad to nenutiks. 

V. Sinkevičius ketvirtadienį bus klausinėjamas apie tris valandas, jam bus užduoti 25 specifiniai, tikslūs ir gana siauri klausimai. Šių klausimų kandidatas į komisarus nežino, tiesa į kelis klausimus, pateiktus iš anksto, jis jau yra atsakęs raštu. Visgi dar 25 nežinomi klausimai jo laukia jau netrukus.

Europarlamentaras Liudas Mažylis, priklausantis aplinkos, visuomenės sveikatos ir maisto saugos komitetui bus vienintelis europarlamentaras iš Lietuvos, kuris užduos vieną klausimą V. Sinkevičiui. Politikas negalėjo atskleisti, koks tai bus klausimas, bet patikino, kad dėl jo bus susitarta tiek komitete, tiek Europos liaudies partijos frakcijoje, kurioje yra ir L. Mažylis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kitas Lietuvos europarlamentaras Andrius Kubilius tikino, kad Briuselyje esantys europarlamentarai iš Lietuvos, priklausantys opozicijai Lietuvoje, apie V. Sinkevičių blogai nekalba, kitaip, pasak A. Kubiliaus, nei kitų šalių opozicijos politikai apie savo kandidatus į eurokomisarų postus.

Jis tikino, kad V. Sinkevičius turi būti pasiruošęs viskam, nes Briuselyje dažnai vyksta „sostų karai“, kurių aukos gali būti ir atsitiktiniai politikai. Tiesa, A. Kubilius manymu, V. Sinkevičius turi gebėjimų ir ambicijų nebūti pastumdėliu, jei bus patvirtintas į eurokomisaro postą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų