REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nors darbuotojai žino apie jiems priklausančias ne trumpesnes nei 20 darbo dienų kasmetines atostogas, ne visi yra girdėję, kad turi teisę ir į nemokamas atostogas. Šių trukmę lemia daug niuansų, tačiau prieš eidami ilsėtis nemokamai turėtumėte žinoti, kad toks poilsis gali užtraukti ir nemalonumų.

Nors darbuotojai žino apie jiems priklausančias ne trumpesnes nei 20 darbo dienų kasmetines atostogas, ne visi yra girdėję, kad turi teisę ir į nemokamas atostogas. Šių trukmę lemia daug niuansų, tačiau prieš eidami ilsėtis nemokamai turėtumėte žinoti, kad toks poilsis gali užtraukti ir nemalonumų.

REKLAMA

Darbo kodeksas numato galimybę darbuotojams gauti iki dešimties darbo dienų trukmės nemokamas atostogas, kurios suteikiamos darbuotojo prašymu ir su darbdavio sutikimu. Taip pat Darbo kodeksas numato aplinkybes, kuriomis darbdavys privalo darbuotojui suteikti nemokamas atostogas.

Nemokamos atostogos priklauso daugeliui

Iki 14 metų vaiką auginantis darbuotojas turi teisę gauti nemokamas atostogas iki 14 kalendorinių dienų. Neįgalus darbuotojas bei darbuotojas, auginantis neįgalų vaiką iki 18 metų ar slaugantis neįgalų asmenį, kuriam nustatytas nuolatinės slaugos būtinumas, gali gauti nemokamas atostogas iki 18 kalendorinių dienų.

Taip pat teisę į nemokamas atostogas turi vaiko motinos nėštumo ir gimdymo atostogų metu ir vaiko priežiūros atostogų metu tėvas jo pageidavimu (motina – tėvo atostogų vaikui prižiūrėti metu); šių atostogų bendra trukmė negali viršyti trijų mėnesių.

REKLAMA
REKLAMA

Nemokamos atostogos taip pat numatomos šeimos narį slaugantiems darbuotojams (tiek, kiek rekomenduoja sveikatos priežiūros įstaiga), santuoką sudaryti norinčiam darbuotojui (iki 3 kalendorinių dienų), mirusio šeimos nario laidotuvėse dalyvaujančiam darbuotojui (iki 5 kalendorinių dienų). 

REKLAMA

Taip pat nemokamos atostogos teikiamos kolektyvinėje sutartyje nustatytais atvejais ir tvarka. Visais minėtais atvejais darbdavys privalo tenkinti darbuotojo prašymą suteikti ne trumpesnes nei pažymėta atostogas.

Teks patiems mokėti mokesčius

Vis dėlto „Sodros“ specialistai atkreipia dėmesį, kad nemokamų atostogų laikotarpis nėra laikomas draudiminiu, o socialinio draudimo praradimas gali turėti įvairių pasekmių.

Kai nemokamos atostogos trunka ilgiau nei mėnesį, neapmokamos valstybinio socialinio draudimo (VSD) ir privalomojo sveikatos draudimo (PSD) įmokos, todėl darbuotojai jas turi apmokėti patys.

REKLAMA
REKLAMA

Jei nemokate VSD įmokų, nekaupiamas stažas ligos, motinystės, vaiko priežiūros išmokoms, taip pat negalite gauti ligos išmokos ar slaugos išmokos, jei slaugote šeimos narį. Be to, nesikaupia nedarbo draudimo stažas, todėl išmokos Užimtumo tarnyboje gali būti mažesnės arba jų apskritai negalėsite gauti (reikalingas stažas gauti nedarbo išmoką – 12 mėnesių per paskutinius 30 mėnesių).

Jei nemokamos atostogos trunka 30 dienų arba ilgiau ir per tą laikotarpį neturite su darbo santykiais ar savarankiška susijusių pajamų, nuo kurių būtų skaičiuojamos PSD įmokos, jei nepatenkate į valstybės lėšomis draudžiamų žmonių kategoriją, PSD įmokas turite susimokėti patys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tiesa, „Sodra“ pažymi, kad tuo laikotarpiu draustumas privalomuoju sveikatos draudimu nenutrūksta, todėl jo garantuojamomis medicininėmis paslaugomis naudotis galima įprastai.

„Sodra“ nurodo, kad nemokamų atostogų metu savarankiškai draustis nereikia tais atvejais, kai žmogus yra draudžiamas valstybės lėšomis – yra neįgalus, gauna pensiją, turi sukaupęs būtinąjį stažą pensijai ir pan. arba moka PSD įmokas nuo pajamų gaunamų pagal autorinę sutartį, individualios veiklos pažymą ir kt.

Nuo 2019 m. sausio 1 d. PSD įmokos dydis yra 38,74 eurai (MMA 555 eurai x 6,98 proc.).

„Sodros“ duomenimis, kiekvienais metais ilgesniam nei vieno mėnesio laikotarpiui (bet ne ilgiau nei 1 metus) nemokamų atostogų išeina daugiau nei 15 tūkst. žmonių, o ilgesnį nei vieno mėnesio (bet ne ilgiau nei 1 metų) nedraudiminių laikotarpių dėl įvairių priežasčių turi daugiau nei 31,5 tūkst. žmonių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų