REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pratybos, kaip elgtis įvykus avarijai Astrave, tęsiasi. Pietryčių Lietuvoje įvyko net 3 rajonų gyventojų evakuacijos mokymai. Imituojant gelbėjimo operaciją, statistais tapo moksleiviai. Paaugliams buvo duodamos ne tik imitacinės jodo tabletės – jie autobusais buvo išvežti į saugias teritorijas, kur jų laukė radiaciją matuojančiais aparatais ginkluoti kariškiai.

Pratybos, kaip elgtis įvykus avarijai Astrave, tęsiasi. Pietryčių Lietuvoje įvyko net 3 rajonų gyventojų evakuacijos mokymai. Imituojant gelbėjimo operaciją, statistais tapo moksleiviai. Paaugliams buvo duodamos ne tik imitacinės jodo tabletės – jie autobusais buvo išvežti į saugias teritorijas, kur jų laukė radiaciją matuojančiais aparatais ginkluoti kariškiai.

REKLAMA

Magūnų kaimelyje, Švenčionių raj., policijos pareigūnai ir savivaldybės darbuotojai, imituodami Astravo avarija, rengėsi specialius apsauginius kostiumus. 

Iš gyvybei pavojingos teritorijos planuojama išvežti paauglius. Prieš persikeliant į saugesnę vietą, statistais pratybose tapusiems moksleiviams buvo išdalijamos kalio jodido tabletės. Tiesa, šįkart jas atstoja saldainiai. Toks šių pratybų scenarijus.  Moksleiviai juokauja, kad pratybose kur kas smagiau nei pamokose, visgi, tikru pavojumi iš Astravo vaikai netiki.

„Nepasakyčiau, kad išvis kalbame apie tai, nes dabar yra pažangios technologijos ir nemanau, kad toks sprogimas įvyktų“, – sako mokinys Edvinas.

REKLAMA
REKLAMA

Po imitacinio jodo profilaktikos keliasdešimt moksleivių buvo susodinami į autobusą.

Atvykus į Švenčionis, tiek patys žmonės, tiek jų daiktai specialiais prietaisais apžiūrimi, matuojamas radiacijos lygmuo.

REKLAMA

Radiacinės saugos centro ir ugniagesių specialistai nustato, kad dalies evakuotų žmonių drabužiai yra pavojingi, tad moksleiviai siunčiami pas kariškius. Šie surenka vaikų aprangą ir batus, viską neva valo.

Vaikai yra aprengiami švariais drabužiais, mat senieji buvo radioaktyvūs. Vos išėjus iš kariškių palapinės su geigerio skaitikliu, pareigūnai pasitinka ne tik pratybų savanorius.

Pratybų pabaigoje nuplaunamas ir pats vaikus gabenęs autobusas. Tiesa, šįkart purškiamas tiesiog muiluotas vanduo. Koks skystis būtų naudojamas per tikrą operaciją, paslaptis.

REKLAMA
REKLAMA

„Yra specialios medžiagos, kurios absorbuoja radiacijos daleles arba dulkes, apriša į apvalkalą, kad būtų lengviau nuplauti. Žinome, kad radiacijos neutralizuoti negalime, yra tik įpusėjimo periodas, įmanoma tik nuplauti vietovę ir pažymėti nelankoma zona keletui metų“, – pasakoja kariuomenės atstovas Martynas Žukovas.

Pasak laikinojo priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento vadovo Mindaugo Kanapicko šis skubaus evakavimo ciklas įvyko sėkmingai. Pagal scenarijų po 50 savanorių evakuoti iš Švenčionių į Zarasų raj., iš Vilniaus raj. – į Kalvarijos savivaldybę.

Dar 50 laikinai perkeliami iš Šalčininkų į Varėnos raj.

Iš viso mokymuose darbavosi apie 300 pareigūnų. Vilniaus miestas dalyvauti atsisakė. Visgi, įvykus tikrai nelaimei, operacijos mastai būtų kur kas didesni, mat 30 kilometrų spinduliu nuo Astravo esančiose teritorijose gyvena net apie 150 tūkstančių tautiečių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Vertiname ir imituojame veiksmus esant pačiam baisiausiam, blogiausiam scenarijaus atvejui – tai reiškia, kad įvyksta incidentas, branduolinė avarija ir klimato sąlygos, jeigu vyrauja rytų vėjai ir debesis slenka išimtinai per Lietuvos teritoriją“, – teigia laikinasis PAGD vadovas Mindaugas Kanapickas.

Operacijų vadu paskirtas sveikatos apsaugos ministras sako, kad, įvykus nelaimei, jodo tabletes gyventojai turėtų vartoti ne vėliau kaip po 6 valandų. Viceministras žada, kad 4 mln. tablečių gyventojams bus dalijamos nemokamai.

Algirdas Šešelgis taip pat primena, ką reiktų daryti pirmosiomis valandomis po branduolinės avarijos.

„Iš karto nebūti lauke, o tiesiog eiti į uždaras patalpas, izoliuoti tas patalpas, pasirūpinti reikiamu maisto, vandens kiekiu. Ir poveikis gali būti pilnai eliminuotas ir ateityje dėl to žmonės sveikatos sutrikimų gali ir neturėti“, – kalbėjo operacijų vadas Algirdas Šešelgis.

REKLAMA

Tiek Švenčionių, tiek Magūnų gyventojai pratybų metu nebuvo labai kalbūs, o štai vienas vyras, stebėdamas mokymus, net prisipažino, kad Astravo elektrinė gali atnešti naudos.

Jei tokių klaidų neišvengtų ir baltarusiai, Švenčionių raj. savivaldybė esą yra pasiruošusi.

„Esame pasiruošę ir nusimatę tam tikras priemones, kiek jų reikėtų aprūpinant gyventojus. Be abejo, be Vidaus reikalų ministerijos ar aukštesnės valdžios paramos gal ir sunkiau apsieitumėme, bet išteklių tikrai rastumėme“, – mano administracijos direktorė Jovita Rudėnienė.

Pratybos tęsis ir ketvirtadienį – numatoma radiacinė žvalgyba iš oro.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų