REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Daugiausiai korupcijos rizikų savivaldybių įmonėse keliančios sritys yra tinkamas viešųjų pirkimų vykdymas bei interesų derinimas, ketvirtadienį pranešė Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT).

Daugiausiai korupcijos rizikų savivaldybių įmonėse keliančios sritys yra tinkamas viešųjų pirkimų vykdymas bei interesų derinimas, ketvirtadienį pranešė Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT).

REKLAMA

Pagrindinių korupcijos rizikų savivaldybių valdomų įmonių veikloje apžvalga parengta apibendrinus 13 STT atliktų analizių.

Nustatyta, kad įmonės nepakankamai reglamentuoja viešųjų pirkimų inicijavimą ir planavimą, dėl ko netinkamai apskaičiuojama pirkimo vertė, o pasirinktas pirkimo būdas neužtikrina konkurencijos.

STT nustatė, kad savivaldybių įmonėse dėl panašių prekių įsigijimo inicijuoti atskiri pirkimai, ne visais atvejais užtikrinama tiekėjų konkurencija ir procedūrų skaidrumas, nepakankamai efektyvus interesų konfliktų valdymas ir prevencija.

Nustatyta, kad prekės, paslaugos arba darbai įsigyjami apklausus tik vieną tiekėją arba kai kreipiamasi į tris tiekėjus, tačiau tik vienas iš jų vykdo reikiamą veiklą ar veikia toje vietovėje.

REKLAMA
REKLAMA

Nagrinėjant valdybų sudėtis paaiškėjo, kad savivaldybių tarnautojai į bendrovių valdybas paskirti pagal neaiškius kriterijus, nebuvo užtikrintas skaidrus vadovaujančių asmenų atrankos procesas.

REKLAMA

„Be konkurso skiriant asmenis į pareigas pirmenybė galimai teikta susiformavusioms pažintims ar kitokiems asmeniniams ryšiams – tai sudarė korupcijos riziką“, – rašo STT.

Be to, dažnai nesilaikyta Korupcijos prevencijos įstatymo ir nesikreipta į STT dėl informacijos apie asmenis, siekiančius eiti bendrovių vadovų pareigas.

Kai kuriais atvejais įmonėse nustatyta nepotizmo rizikos požymių: vienoje iš savivaldybės valdomų įmonių dirbo daugiau nei 20 proc. darbuotojų, kurie buvo susiję giminystės ryšiais.

Nustatyti atvejai, kai, pavyzdžiui, savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojo tėvai buvo vienos privataus kapitalo įmonės akcininkai ir valdybos nariai, o ši įmonė vienu metu buvo didžiausia savivaldybės valdomos įmonės biokuro tiekėja.

REKLAMA
REKLAMA

Ne visada užtikrinamos skaidrios vadovų atlyginimo, priedų skyrimo procedūros, nereglamentuotas laikinai įmonių vadovų pareigas einančių asmenų darbo apmokėjimas, todėl įmonių valdybos skirtingai sprendė laikinai vadovų pareigas einančių asmenų darbo apmokėjimo klausimus.

Šia apžvalga siekiama paskatinti įmones ir jas kontroliuojančias savivaldybes gerinti antikorupcinę aplinką bei didinti skaidrumą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų