REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
81
Vilniuje griaunami Profsąjungų rūmai (nuotr. TV3)

Vilniaus miesto savivaldybė trečiadienį pradėjo griauti Profsąjungų rūmus, tačiau žinia džiugina ne visus, nes dar spalio pabaigoje dabar griaunamuose rūmuose buvo planuojami renginiai, dėl kurių su Vilniaus miesto savivaldybe pasirašytos sutartys.

81

Vilniaus miesto savivaldybė trečiadienį pradėjo griauti Profsąjungų rūmus, tačiau žinia džiugina ne visus, nes dar spalio pabaigoje dabar griaunamuose rūmuose buvo planuojami renginiai, dėl kurių su Vilniaus miesto savivaldybe pasirašytos sutartys.

REKLAMA

Vienas jų – Helovino karnavalas „Grand Halloween Carnival“, kuris šokių muzikos gerbėjus kasmet suburia spalio 31 dieną.

Apie griovimą nežinojo 

Renginio organizatorius Vitalij Litvinenko sako, kad apie tai, kad Profsąjungų rūmai bus griaunami spalio 9 dieną, sužinojo atsitiktinai, iš draugų.

„Penktadienį pažįstami žmonės man pranešė, kad iš Vilniaus miesto savivaldybės gavo pranešimą apie tai, kad trečiadienį bus pradėti Profsąjungų rūmų pastato griovimo darbai. Iš pradžių buvo lengvas šokas, todėl iškart kreipiausi į savivaldybės atstovus – jie tai patvirtino ir pasakė, kad pasistengs renginiui rasti naują vietą. Naujienai pasklidus po žiniasklaidą, sulaukiau daug skambučių, renginio dalyviai pradėjo jaudintis, išreiškė nepasitenkinimą, kodėl pastatas griaunamas tokia skubos tvarka“, – pasakoja organizatorius.

V. Litvinenko sako, kad Vilniuje nėra daug vietų, kur galėtų įvykti tokio dydžio renginys. 

REKLAMA
REKLAMA

„Labai tikiuosi, kad su savivaldybe rasime geriausią įmanomą alternatyvą – planuojame 5 scenas ir 3 tūkst. žmonių, tad po savo stogu talpinti tokio masto renginį gali ne kiekvienas. Kadangi tradiciškai dieną organizuojame ir Helovino karnavalą jaunimui, mums svarbu, kad patalpos būtų saugioje lokacijoje ir tėvai galėtų drąsiai išleisti vaikus į renginį“, – savo lūkesčius įvardija jis. 

REKLAMA

Renginio organizatorius sako, kad nors Helovino vakarėlio vieta nėra aiški, planavimas nesustoja – atlikėjai planuoja atvykti, parduota daugiau nei pusė bilietų, paruoštos dekoracijos. 

„Belieka laukti Vilniaus miesto savivaldybės pasiūlymų ir renginio dalyvių paprašyti kantrybės. Vos tik sužinoję pirmąsias naujienas, apie jas informuosime ir juos“, – situaciją apibendrina V. Litvinenko.

Įspėjo iš anksto

Tuo metu Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktorius Povilas Poderskis teigia, kad visi pastato nuomininkai apie Profsąjungų rūmų griovimą buvo įspėti iš anksto.

REKLAMA
REKLAMA

„Paskutiniai [nuomininkai] išėjo šį rytą. Buvo, kaip sakyti, kovų, muštynių pačia tikriausia prasme, bandant palikti šitą pastatą. Kai jau perėmėme pastatą iš Vyriausybės, tai nuomininkai buvo informuoti, kad tai yra laikinas jų buvimas čia ir, kai tik griovimo darbai prasidės, reikės išsikraustyti. Tai jie maždaug jau pusę metų gyveno tokiomis išsikraustymo nuotaikomis. 

Kai kurie iškart apleido patalpas, kai kurie truputį vėliau. Na, su visais jais yra kalbamasi, padėjome ir išsikelti kai kuriems. Kai kurie persikėlė į Vitebsko gatvę, kur yra naujas kultūros centras kuriamas. Iš tikrųjų radome labai daug pačių įvairiausių nuomininkų – ir muzikantų, ir įmonių. Su visais jais dialogas buvo ir galų gale rezultatą pasiekėme. Na, nė vieno tenai dabar nėra“, – žurnalistams trečiadienį kalbėjo P. Poderskis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ketina baigti iki metų pabaigos

Visą sovietmečiu iškilusį statinį žadama nugriauti iki šių metų pabaigos, tam Vyriausybė skyrė 1,8 mln. eurų. 

Vėliau planuojama tvarkyti ir būsimosios salės prieigas, greta esančią Liuteronų sodų teritoriją – Vilniaus evangelikų senųjų kapinių kompleksą. Šiems darbams su Europos Sąjungos parama planuojama skirti 14 mln. eurų.

Salė ant Tauro kalno statoma pagal tarptautinį konkursą laimėjusių ispanų architektų „Arquivio architects“ pasiūlytą idėją. Čia numatyta įrengti iki 1,7 tūkst. vietų didžiąją ir 500 vietų mažąją salės, taip pat erdvės barams, vestibiulį su vaizdu į miesto panoramą ir patalpas įvairiai kitai kultūrinei veiklai.

REKLAMA

Numatomas koncertų salės projektavimo paslaugų ir statybos darbų biudžetas siekia 52 mln. eurų. Į šią sumą įtrauktos visos su objekto projektavimu, statyba ir įrengimu bei sklypo tvarkymu susijusios išlaidos.

Socialistinio istorizmo stiliaus Respublikiniai profsąjungų kultūros rūmai duris atvėrė 1963 metų gruodį. Rūmų griovimui Vilniaus savivaldybės taryba pritarė šių metų gegužę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų