REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuva nėra pigiausia šalis, planuojantiems vaikus. Čia porai, norinčiai užauginti du vaikus, tenka atriekti nemažą dalį savo atlyginimo. Nors lietuviams priklauso daug įvairių išmokų už jų atžalas, tėvai pasigenda didesnio valdžios dėmesio ne patiems mažiausiems, o jau kiek paūgėjusiems vaikams.

Lietuva nėra pigiausia šalis, planuojantiems vaikus. Čia porai, norinčiai užauginti du vaikus, tenka atriekti nemažą dalį savo atlyginimo. Nors lietuviams priklauso daug įvairių išmokų už jų atžalas, tėvai pasigenda didesnio valdžios dėmesio ne patiems mažiausiems, o jau kiek paūgėjusiems vaikams.

REKLAMA

Jei vienas iš tėvų šeimoje uždirba minimalų atlyginimą (MMA), Lietuva – dešimta pagal brangumą šalis auginti vaiką, o jei vieno iš tėvų uždarbis vidutinis (VDU), Lietuva šiame reitinge krinta į 14 vietą, rodo Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos (EBPO) duomenys.

Lietuva – tarp brangesnių

Organizacijos duomenimis, dviejų asmenų šeimai, kur vienas iš tėvų uždirba minimumą, du mažamečius vaikus brangiausia auginti JAV, o pigiausia – Kroatijoje. Lietuva pagal savo brangumą šioje kategorijoje tik trimis pozicijomis lenkia EBPO narių vidurį, o ES narių vidurkį – šešiomis. Latvijoje du vaikus tokiai šeimai auginti tik vos pigiau, o Estijoje – net 9 procentiniais punktais pigiau.

Dviejų asmenų šeimai, kur vienas iš tėvų uždirba visą VDU atlyginimą, du mažamečius auginti brangiausia Naujojoje Zelandijoje, o pigiausia – Čekijoje. Lietuva pagal savo duomenis šioje kategorijoje lygiuojasi į EBPO narių vidurkį, bet yra net septyniomis pozicijomis aukščiau nei ES narių vidurkis. Latvijoje tokiai šeimai vaikus auginti tik šiek tiek pigiau, o Estijoje – vėlgi 9 procentiniais punktais pigiau.

REKLAMA
REKLAMA

Skaičiavimai atlikti remiantis 2018 metų duomenimis. Lentelėje rodoma, kiek dviejų (2 ir 3 metų) vaikų, kurie lanko darželį, išlaikymas kainuoja sutuoktinių porai, kai vienas iš jų uždirba 67 proc. VDU, o kitas – MMA arba visą VDU. Lentelėje matomas procentas skaičiuojamas nuo VDU.

REKLAMA

Vaiko pinigų neužtenka

Vertinti, ar Lietuva brangi, ar pigi šalis auginti vaiką, sunku, mano asociacijos „Nacionalinis aktyvių mamų sambūris“ atstovė Rasa Žemaitė, tačiau čia pat priduria vis dar pasigendanti daugiau pagalbos vaikus auginančioms šeimoms.

„Kadangi yra panaikintas papildomas neapmokestinamasis pajamų dydis, mūsų atlyginimai nereaguoja į išlaikomų asmenų skaičių. Kitaip sakant, mokesčius mes mokame nuo minimalaus atlyginimo, nepaisant to, ar iš to atlyginimo gyvena vienas žmogus, ar keturi. Tai šiuo atveju, manau, vaikų gerovė užtikrinama labai sudėtingai“, – tv3.lt sakė R. Žemaitė.

REKLAMA
REKLAMA

Ji pripažįsta, kad vadinamieji vaiko pinigai – didelė pagalba šeimoms, tačiau dauguma tėvų priversti šią paramą išleisti vaikų pratyboms ar kitoms ugdymo priemonėms, todėl paramos neužtenka kitiems atžalų poreikiams.

„Ar Lietuva brangi šalis, priklauso nuo šeimos įpročių, nes visų šeimų poreikiai yra skirtingi. Vaikams, tikėtina, didžioji dalis tėvų negaili savo pajamų ir stengiasi maksimaliai padėti. Bet, kadangi Lietuvoje yra labai didelė atskirtis tarp paslaugų prieinamumo ir kokybės, įskaitant švietimą, sveikatos paslaugas, tai tie kaštai tikrai yra ganėtinai reikšmingi, dideli ir sunkiai pakeliami. Labai norėtųsi didesnės pagalbos šeimoms su vaikais“, – kalbėjo R. Žemaitė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jai antrina ir Lietuvos tėvų forumo tarybos pirmininkas Darius Trečiakauskas, pabrėžiantis, kad rūpestis vaikais tėvams atsieina didžiules sumas.

„Tėvus kamuoja klausimas apie labai daug per brangių dalykų: vaikų uniformas, kuprines. Apskritai pragyvenimo lygis, norint vaiką išleisti ne tik į mokyklą, bet ir į darželį, šiandien daugeliui tėvų yra protu nesuvokiamas“, – tv3.lt kalbėjo D. Trečiakauskas.

Jo teigimu, net ir metus kaupdami vaiko pinigus ne visi tėvai pajėgus įgyvendinti savo vaikų poreikius.

„Žinote, tėvai pas mus išradingi, jie visaip bando tuos klausimus spręsti – tariasi, skolinasi pinigus, ieško, kur ką pigiau įsigyti“, – sakė D. Trečiakauskas.

REKLAMA

Kūdikį auginti pigiau

EBPO skaičiuoja išlaidas tėvams, kurie augina du 2 ir 3 metų vaikus. Tačiau R. Žemaitė pastebi, kad mažylius, ypač kūdikius ir jei tai ne pirmas vaikas, kur kas pigiau auginti nei moksleivius.

„Poreikiai, kurie atsiranda su darželiu, mokykla ir paskui jau universitetu, iš tikrųjų kainuoja gerokai daugiau nei kūdikio poreikiai ir iššūkiai tuo laikotarpiu yra gerokai didesni, ypač, jeigu šeimoje ne vienas vaikų, o keli. Tada atitinkamai yra keli būreliai, transporto išlaidos, reikalingos priemonės mokyklai. Žodžiu, krepšelis tikrai yra didelis, augantis kartu su vaiku“, – teigė pašnekovė.

Ji džiaugiasi, kad gimę vaikai Lietuvoje sulaukia daug pagalbos, tačiau pasigenda didesnio dėmesio vyresniems vaikams.

REKLAMA

„Bet, skirdami dėmesį kūdikystei, kažkaip visiškai šeimos politikoje pametame tuos paskesnius laikotarpius ir juos pradedame tenkinti vis mažiau ir mažiau“, – sakė R. Žemaitė.

Siūlo finansinę pagalbą

Tėvams Lietuvoje priklauso įvairių rūšių socialinė parama, kurią sudaro dvi pagrindinės dalys: nepriklausomai nuo šeimos turto ir pajamų mokamos išmokos bei nepasiturintiems gyventojams teikiama parama įvertinus jų turtą ir pajamas.

Be jau minėtų vaiko pinigų, kurie siekia 50 eurų per mėnesį visiems vaikams iki 18 metų, skiriamos išmokos neįgaliems vaikams, vaikams, augantiems gausiose ar nepasiturinčiose šeimose.

Kiekviena motina gauna 418 eurų vienkartinę išmoką gimus vaikui arba įsivaikinus, jei gimsta daugiau nei vienas vaikas, vienas iš tėvų kiekvieną mėnesį gauna papildomas išmokas už kiekvieną atžalą.

Taip pat išmokas gauna kario prievolininko vaikai, vaikai, kurių tėvai studijuoja ar mokosi.

Portalas tv3.lt siūlo susipažinti su jūsų teisėmis į nemokamas atostogas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų