REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
7
Prezidento Gitano Nausėdos spaudos konferencija (nuotr. Fotodiena/Matas Baranauskas)

Prezidentas Gitanas Nausėda antradienį apžvelgė pirmąsias 100 savo darbo šalies vadovo poste dienų. Kaip svarbiausius prezidentavimo aspektus jis išskyrė savo dėmesį vidaus politikai ir atskiroms visuomenės grupėms bei vizitus į kaimynines užsienio šalis.

7

Prezidentas Gitanas Nausėda antradienį apžvelgė pirmąsias 100 savo darbo šalies vadovo poste dienų. Kaip svarbiausius prezidentavimo aspektus jis išskyrė savo dėmesį vidaus politikai ir atskiroms visuomenės grupėms bei vizitus į kaimynines užsienio šalis.

REKLAMA

Prezidentas apžvelgė savo įgyvendintas iniciatyvas, įvykusius užsienio vizitus ir pateiktus įstatymų pakeitimo projektus, pristatė savo komandos prioritetus įgyvendinant gerovės valstybės siekius.

Dėmesys vidaus politikai

Spaudos konferenciją G. Nausėda surengė dar nepraėjus 100 dienų nuo inauguracijos, nes per tikrąjį savo šimtadienį šeštadienį prezidentas lankysis Europos Vadovų Taryboje.

„Norisi pasidžiaugti, kad tie lūkesčiai, kuriuos puoselėjome rinkimų kampanijos metu, stengiamės juos vykdyti prieš Lietuvos žmones. Jeigu kažkam kilo abejonių, ar Lietuvos prezidentas bus aktyvus Lietuvos politikoje, tai šiandien abejonės atkrinta – prezidentas jau aktyvus. Mūsų teikiami pasiūlymai eina tiesiai į Seimą“, – spaudos konferencijoje kalbėjo G. Nausėda.

REKLAMA
REKLAMA

Šalies vadovas labiau nei ministrų kabinetas siūlo didinti akcizą žymėtam dyzelinui, taip pat labiau apmokestinti kai kurias pajamas. Prezidentas ketina imtis viešųjų pirkimų proceso skaidrinimui, „nes ten yra didžiuliai klondaikai lėšų, kurių galime sutaupyti ir skirti gerovės valstybei kurti“.

REKLAMA

„Matau nemažos Seimo dalies susidomėjimą tuo, ką mes siūlome. Skeptikai turėtų suprasti, kad šiandien gula konkretūs įstatymo projektai ir juos reikės svarstyti. Ir [Seimo nariai] turės parodyti, ar jie tik deklaracijomis palaiko gerovės valstybę, ar iš tikrųjų“, – pridūrė G. Nausėda.

Dėmesys pensininkams

Prezidentas akcentavo pasigendantis dėmesio Lietuvos senjorams.

„Man kartais gėda dėl to, kokias garantijas, socialines garantijas Lietuvos valstybė, beveik pasiekusi savo 30-ąjį gimtadienį, suteikia savo žmonėms, kurie be kita ko dalyvavo Sąjūdžio veikloje, kūrė valstybę ir, žinoma, siejo labai dideles viltis su valstybe, todėl valstybė privalo atiduoti jiems pagarbą, šiuo atveju, finansine to žodžio prasme, dar iki tol, kol jie galbūt kažkada atguls amžinojo poilsio“, – teigė G. Nausėda.

REKLAMA
REKLAMA

G. Nausėda Seime registravo Socialinio draudimo pensijų įstatymų pataisas, kuriomis numatoma, kad kitąmet indeksavimo koeficientas būtų papildomai didinimas 1,83 procentinio punkto, o 2021 metais – 1,91 punkto. Taip pat siūloma įpareigoti Vyriausybę, kad ji iki kitų metų birželio 1 d. pasiūlytų, kaip tobulinti indeksavimą, o jis apimtų tiek bazinę, tiek individualią pensijų dalį.

Kritika ministrui

Vertindamas naujai paskirtus žemės ūkio, vidaus reikalų ir susisiekimo ministrus, G. Nausėda sakė, kad jie kol kas išpildo jo lūkesčius, tačiau kritikos nepagailėjo žemės ūkio ministrui Andriui Palioniui.

„Kol kas atidžiai stebiu kitų ministrų veiklą. Tikrai negaliu pasakyti, kad visi jų veiksmai nusipelnė pagyrų. Ypatingai kelia nerimą vieno iš dviejų ministrų noras priimti partijai artimus asmenis. Manau, ministras daro klaidą ta prasme, kad turbūt kažko panašaus daug kas iš jo tikėjosi. Kol kas susidaro įspūdis, kad jis kaip tik patvirtina galimus nuogąstavimus, kurie jo partijos asmeniui buvo išreikšti“, – sakė G. Nausėda.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tuo metu naująją vidaus reikalų ministrę Ritą Tamašunienę G. Nausėda giria už norą rodyti dėmesį regionams.

Vertindamas Seimo pirmininko Viktoro Pranckiečio klausimą Seime, G. Nausėda gailėjosi, kad šis klausimas apaugo intrigomis.

„Manau, kad kaltos abi pusės. Tikiuosi, kad artimiausioje ateityje klausimas bus išspręstas: arba palikime poną Pranckietį, arba ieškokime sprendimų, kad ponas Pranckietis būtų pakeistas kito politiko“, – siūlė prezidentas.

Bendraus ir su Baltarusija

Kalbėdamas apie vizitus į užsienio šalis, G. Nausėda patikino, kad visi vizitai jam yra vienodai svarbūs.

„Kadangi tai yra gero kaimyninio santykio užmezgimas ir mes norėtume tuos kaimyninius santykius puoselėti toliau, net ir suprasdami, kad ne visais klausimais surasime bendrą kompromisą ir sprendimą“, – sakė G. Nausėda.

REKLAMA

Prezidentas neatmeta dialogo galimybės su Baltarusija.

„Laikausi požiūrio, kad visiško nesikalbėjimo su mūsų kaimynais politika nepadėjo užkirsti kelio Astravo atominės elektrinės pastatymui. Gali atsitikti ir taip, kad Baltarusija atsakys, jeigu jūs neperkate elektros energijos iš Astravo, mes nematome prielaidų šiltesniam dialogui. Bet šiandien aš nematau pagrindo kišti galvą į smėlį ir apsimesti, kad kaimynas neegzistuoja“, – sakė G. Nausėda.

Sukūrė ir vaizdo klipą

Antradienį prezidentūra pasidalino ir trumpu vaizdo klipu, kuriame sudėti įsimintiniausi kadrai iš šimto G. Nausėdos prezidentavimo dienų. Beje, įdomu tai, kad oficialioje prezidentūros „Youtube“ paskyroje prezidente vis dar nurodyta Dalia Grybauskaitė. 

Šimtas dienų nuo prezidento kadencijos pradžios sueis šeštadienį, spalio 19 dieną.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų