REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kauno valdžia nusitaikė į vaikų tėvus, kurie savo atžalas leidžia į miesto darželius, bet yra prisiregistravę ne mieste, o rajone. Tokiems tėvams keliamas ugdymo mokestis net iki 16 kartų brangesnis. Tėvai išsigandę kosminių kainų ir sako, kad jau dabar yra priešinami tarpusavyje. Kauno valdantieji nekreipia dėmesio ir į Vyriausybės atstovo pastabas, kad toks sprendimas esą pažeis vaikų teises.

Kauno valdžia nusitaikė į vaikų tėvus, kurie savo atžalas leidžia į miesto darželius, bet yra prisiregistravę ne mieste, o rajone. Tokiems tėvams keliamas ugdymo mokestis net iki 16 kartų brangesnis. Tėvai išsigandę kosminių kainų ir sako, kad jau dabar yra priešinami tarpusavyje. Kauno valdantieji nekreipia dėmesio ir į Vyriausybės atstovo pastabas, kad toks sprendimas esą pažeis vaikų teises.

REKLAMA

Kaunietė Edita šoke, nors jos pačios ir abiejų vaikų gyvenamosios vietos deklaruotos Kauno mieste ir čia mažasis lanko darželį, jos vyras registruotas rajone. Tad jau nuo Naujųjų metų už mažylio darželį Editos šeimai teks mokėti bemaž triskart brangiau nei iki šiol. Taip nusprendė Kauno politikai su Visvaldu Matijošaičiu priešakyje. O suskaičiavusi, kiek teks pakloti už metus – moteris kraupsta.

„Kadangi aš viena deklaruota, tai nusimato 1700 eurų, jeigu yra šeimos, kurios neturi, kur prisideklaruoti, jos mokės 2800 eurų, jei du vaikai – 5600 eurų. Kuri jauna šeima gali turėti tokius pinigus susimokėti už darželį? Kur vaiko drabužiai? Kur vaiko vaistukai, žaislai?“ – klausia moteris.

REKLAMA
REKLAMA

Tuo metu kito lopšelio darželio „Dvarelis“ direktorė sako, kad tokių šeimų kaip Editos, kur Kaune deklaruotas tik vienas iš tėvų, jų įstaigoje yra aštuonios. Per mėnesį įstaigos biudžetą pakeltas mokestis padidintų keliais šimtais eurų.

REKLAMA

„Yra apie aštuonis vaikučius. <...> Tas mokestis naudojamas naujų ugdymo erdvių kūrimui, bendro naudojimo patalpų priemonėms įsigyti, darbuotojų atlyginimams, „Sodros" mokesčiams, edukacinių paslaugų, programų apmokėjimui“, – sako darželio direktorė Irena Gabševičienė.

Tad Kauno valdžia sako, kad visu tuo darželiuose turi naudotis tik oficialių Kauno gyventojų vaikai, mat dalį lėšų už juos kompensuoja iš miesto biudžeto.

„Mes rūpinamės vaikais ir jų tėvais, kad gyvena Kauno mieste. Mes negalime išlaikyti visos Lietuvos vaikų, kurie yra atvežami“, – teigia Kauno meras V. Matijošaitis.

REKLAMA
REKLAMA

Vyriausybės atstovas ragino Kauno valdžią neskubėti ir įsigilinti į įstatymus, mat taip keliant ugdymo mokestį gali būti pažeidžiamos vaiko teisės. Tad savivaldybė gali atsidurti ir teisme.

„Jie tik galvoja apie biudžetą, kad čia yra negautos pajamos ir panašiai… Mes prašėme ir išsakėme savo pastabą, kad dabar to sprendimo nepriimtų, bet jį reikia panagrinėti per Vaiko teisių pagrindų įstatymą, kad būtų išvengta tos diskriminacijos“, – teigia Vyriausybės atstovas Kauno apskrityje Andrius Cechanavičius.

Tačiau Kauno politikams Vyriausybės atstovo pastabos įspūdžio nepadarė. Nuspręsta, kad vaiko diena darželyje tėvams, jei jie abu deklaravę gyvenamąją vietą Kaune ir nepriklauso kitos lengvatos, atsieis 58 euro centus. Jei Kaune deklaravęsis tik vienas iš tėvų, vaiko diena darželyje brangsta 9 kartus – iki beveik 5 eurų. O štai jei abu tėvai nėra oficialūs Kauno gyventojai – šis mokestis šoktelės bemaž 16 kartų, iki 9 eurų už vieną atžalos dieną, praleistą darželyje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Maitinimo lėšos skaičiuojamos atskirai. Taip mėnuo darželyje Kaune negyvenantiems tėvams pabrangsta iki 6 kartų. Tai galios ne tik naujiems, bet ir dabartinių darželinukų tėvams.

„Yra sutvarkyta informacinė sistema, mes matome Kauno miesto gyventojus. Ir pagal tą informacinę sistemą įstaigos matys, kokia yra situacija ir koks skaičiuojamas mokestis“, – pasakoja administracijos direktoriaus pavaduotoja Jolanta Baltaduonytė.

Opozicija sako, kad valdantieji apie mažojo Kauno gyventojo, kuriuo jis tampa net ir vienam iš tėvų deklaravus vietą mieste, – interesus negalvoja, o pagrindinis motyvas – pamokyti rajono gyventojus, kurie priešinasi prijungimui prie miesto.

REKLAMA

„Mūsų frakcija tokį sprendimą vertina neigiamai, nes, mūsų nuomone, tas sprendimas yra teikiamas galimai susijus su Kauno rajono prijungimo klausimu. Jeigu vienas iš tėvų jau yra deklaravęs gyvenamąją vietą Kauno mieste, tai jis galimai sumokėjo savivaldybei gyventojų pajamų mokestį (GPM) ir tokiu būdu padengė vaiko išlaidas, ar ne?“, – klausia tarybos opozicijos narė Edita Gudišauskienė.

Kauno rajono valdžia po tokių miesto politikų sprendimų sako mesianti gelbėjimo ratą saviems žmonėms, jei visa šeima gyvena rajone.

„Šitaip spekuliuoti vaikų sąskaita yra negarbinga ir neetiška. Jau mes prieš tai rengėmės šitam galimam sprendimui, apsvarstėm pirminius modelius, kaip tai galėtumėm padaryti. Mes ketiname savo rajono gyventojams kompensuoti už Kauno miesto ikimokyklinių įstaigų lankymą“, – mano Kauno rajono vicemeras Paulius Visockas.

Tiesa, kol kas nėra aišku, kiek vaikų iš kitų regionų lanko Kauno miesto darželius. Kauno valdžia žongliruoja skirtingais skaičiais, jie svyruoja nuo 900 ir net iki 5000 eurų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų