REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo etikos ir procedūrų komisija trečiadienį nenusprendė, ar antradienį surengtas parlamento vadovybės posėdis buvo teisėtas. Klausimas pavestas nagrinėti išvadų rengėjams.

Seimo etikos ir procedūrų komisija trečiadienį nenusprendė, ar antradienį surengtas parlamento vadovybės posėdis buvo teisėtas. Klausimas pavestas nagrinėti išvadų rengėjams.

REKLAMA

Susirinkusi Seimo vadovybė antradienį nutarė sušaukti nenumatytą Seimo posėdį, per kurį nuspręsta V. Pranckiečio neatstatydinti iš Seimo pirmininko posto.

Seimo vicepirmininkas Arvydas Nekrošius kreipėsi į Etikos ir procedūrų komisiją dėl to, kad Seimo valdyba antradienį susibūrė ir sprendimą priėmė jo be, kai parlamentaras pirmininkavo Seimo plenariniam posėdžiui. 

Komisijos išvadą dar turės patvirtinti Seimas.

Įprasta praktika

Etikos ir procedūrų komisijos pirmininkas Antanas Matulas įgarsino A. Nekrošiaus skundą komisijai, kuriame parlamentaras atkreipia dėmesį, kad surengtas posėdis nebuvo teisėtas, nes, jo teigimu, pažeistas Seimo statutas.

„Bandėme paklausti Seimo valdybos kanceliarijos, ar tokia praktika [rengti valdybos posėdžius be dalies narių – aut. past.] taikoma. Mums žodžiu atsakė, kad Seimo valdybos posėdžių šaukimas plenarinių posėdžių metu yra įprasta praktika“, – teigė A. Matulas.

REKLAMA
REKLAMA

Valstietė Asta Kubilienė teiravosi, ką šiuo klausimu numato teisė, o ne praktika. Pasirodo, Seimo statutas nereglamentuoja, kada posėdžiauja Seimo valdyba. Anot Seimo teisininkų, analogiškai anksčiau vykę Seimo valdybos posėdžiai niekada nebuvo pripažinti neteisėtais.

REKLAMA

Seimo etikos sargai priėmė sprendimą klausimą nukelti ateičiai, paskirdami klausimą išnagrinėti išvadų rengėjams.

Karbauskis pasipiktino

Po antradienį vykusio posėdžio Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos seniūnas Ramūnas Karbauskis taip pat kreipėsi į Seimo etikos sargus, prašydamas įvertinti posėdžio teisėtumą.  

„V. Pranckietis neteisėtai sušauktame valdybos posėdyje ir balsavo priimant sprendimą sušaukti tokį posėdį, kuriame būtų sprendžiama dėl jo paties atstatydinimo. Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymas draudžia asmeniui, dirbančiam valstybinėje tarnyboje, dalyvauti rengiant, svarstant ar priimant sprendimus arba kitaip paveikti sprendimus, kurie sukelia interesų konfliktą“, – pastebėjo R. Karbauskis.

REKLAMA
REKLAMA

Anot frakcijose seniūno, antradienio posėdyje „opozicija su Seimo Pirmininku pademonstravo kaip akivaizdžiai gali būti ignoruojamas Seimo statutas, procedūrų tvarka ir elementari etika, siekiant išsaugoti V. Pranckietį poste“.

Iniciatyva žlugo

V. Pranckiečiui paprašius, Seimo valdyba antradienį sušaukė nenumatytą plenarinį posėdį dėl jo atstatydinimo, nors valdantieji šį balsavimą planavo ketvirtadienį, tikėdamiesi surinkti reikiamus balsus.

Seimo pirmininko atstatydinimui reikia, kad už tai balsuotų ne mažiau kaip 71 Seimo narys.

Valstiečiai ginčija Seimo valdybos posėdžio teisėtumą, nes šis vyko plenarinio posėdžio metu ir jame negalėjo dalyvauti posėdžiui pirmininkavęs Seimo vicepirmininkas valstietis A. Nekrošius. 

Valdantiesiems nepavykus nutraukti nenumatyto posėdžio, jie paliko Seimo salę ir nebalsavo dėl pačių inicijuoto nepasitikėjimo V. Pranckiečiu.

Seimo pirmininko atleidimo iniciatyva žlugo, į slaptą balsavimą atėjus tik vienuolikai opozicijos atstovų, o atstatydinimą palaikius tik septyniems.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų