REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
6
Verkiantis vaikas (nuotr. 123rf.com)

Smurtas šeimoje – didelė problema Lietuvoje. Visgi ne ką geresnėje situacijoje atsiduria ir šeimos, kai vaikai atskiriami nuo gimdytojų. Šiaulietė mama kreipėsi į žurnalistus ir skundžiasi, kad iš jos atėmė ir ilgai neatiduoda dviejų atžalų. Moteris dievagojasi vaikų nemušusi, nors Vaiko teisių apsaugos tarnyba įrodinėja kitaip.

6

Smurtas šeimoje – didelė problema Lietuvoje. Visgi ne ką geresnėje situacijoje atsiduria ir šeimos, kai vaikai atskiriami nuo gimdytojų. Šiaulietė mama kreipėsi į žurnalistus ir skundžiasi, kad iš jos atėmė ir ilgai neatiduoda dviejų atžalų. Moteris dievagojasi vaikų nemušusi, nors Vaiko teisių apsaugos tarnyba įrodinėja kitaip.

REKLAMA

Kol paaiškės tikroji situacija, mažamečiai šiaulietės vaikai gyvena atskirti nuo mamos. Kada mama gali tikėtis atgauti vaikus – neaišku, jau pusantrų metų užsitęsęs procesas prie pabaigos artėja labai lėtai. 

Į portalą tv3.lt kreipėsi šiaulietė Eglė, pasiskundusi, kad jau pusantrų metų negali atgauti savo vaikų. Šie iš motinos atimti įtarus smurtą šeimoje. Eglė kiek anksčiau žurnalistams yra sakiusi, kad vaikų nemušė, bet vyresnysis sūnus mamą mokykloje vistiek apskundė. Kad muša jį ir jaunėlį brolį vyresnis berniukas esą pasakė todėl, kad mama neleido žaisti telefonu. Vaikus, pasak Eglės, atėmė daug nelaukę. 

„Atėmė dėl galimo smurto, didysis berniukas pasisakė“, – aiškino moteris.

Ji tikino, kad vaikus paėmė išsyk, nors teismo sprendimo ir grėsmės lygio vaikams esą nustatyta nebuvo. Šiuo metu, pasak moters, vyksta ikiteisminis tyrimas, teismas dėl galimo smurto turėtų vykti vasarį, bet iki tol vaikų moteriai grąžinti neketinama. 

REKLAMA
REKLAMA

„Reikia laukti, mane išteisins ar apkaltins“, – skundėsi moteris. 

Tiesa, moters jaunesniajam sūnui pasisekė, jis jau ne pas laikinus globėjus, bet pas tėvą.

REKLAMA

„Mažasis sūnus šiuo metu gyvena Vilniuje su tėvu, o didysis Šiauliuose su laikinaisiais globėjais“, – sakė moteris, patikinusi, kad vaikus mato kartą per savaitę. 

Ji prisipažino, kad praėjus beveik metams po vaikų paėmimo, Vaiko teisių apsaugos tarnyboje vyko posėdis, kur ją įpareigojo lankyti pozityvios tėvystės kursus. Moteris kursus baigė. 

„Aš gyvenau ir vaikus auginau kartu su vyru, jam jokie kaltinimai nėra pareikšti. Mes nesame jokiuose sąrašuose [socialiai remtinų šeimų], negauname jokių pašalpų, mums nepasakė, kada grąžins vaikus, tiesiog liepė laukti, kol baigsis teismas“, – aiškino šiaulietė praradusi vaikus. 

REKLAMA
REKLAMA

Kiek anksčiau moteris žurnalistams atskleidė, kad pas laikinuosius globėjus gyvenančiam sūnui nėra lengva. Mama nerimauja, kad iš jos atimtas vaikas yra traumuojamas, bet Šiaulių vaiko teisių specialistai įsitikinę, kad viskas vyksta savo laiku ir sava eiga.

„Atsakysiu trumpai. Šią šeimą skyrius žino, su šia šeima yra dirbama, kontaktuojama, šeimai teikiama visokeriopa pagalba, socialinių darbuotojų ir nesiplėskime toliau, kadangi šiuo atveju, šitoje situacijoje konkrečioje negaliu labai komentuoti, kadangi vyksta ikiteisminis tyrimas baudžiamojoje byloje. Ir tuo viskas pasakyta, daugiau komentarų mes negalime teikti“, – apie Eglės šeimos situaciją kiek anksčiau yra sakiusi Šiaulių vaiko teisių apsaugos skyriaus specialistė Eglė Lazdauskienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kita Šiaulių vaiko teisių apsaugos skyriaus specialistė Silva Šimkevičienė tv3.lt tikino, kad iš motinos vaikai atimti pagal Baudžiamojo kodekso 140 str. 3 d., o tai reiškia už fizinio skausmo sukėlimą ar nežymų sveikatos sutrikdymą.

Moteris vaikų neatgauna, nes vis dar yra taikomos kardomosios priemonės dėl besitęsiančio teisminio proceso baudžiamojoje byloje.

S. Šimkevičienė sakė, kad vaikai iš mamos atimti, nes „buvo nustatytas galimas smurtas prieš vaikus ir taikytos kardomosios priemonės, vaikams buvo nustatyta laikinoji globa“. 

Pasak specialistės, mama sūnų, kuris gyvena pas laikinuosius globėjus Šiauliuose, lanko kartą per savaitę [tokie pasimatymai yra numatyti įstatymo], o štai jaunesnį sūnų moteris gali matyti taip dažnai, kaip susitaria su sūnaus tėvu. Tai, pasak specialistės, privatus šeimos reikalas. 

REKLAMA

S. Šimkevičienė taip pat pripažino, kad didžiausia moters baimė, jog jai gali būti apribotos motinystės teisės, gali išsipildyti. 

„Tarnyba laikydamasi įstatymų kreipsis dėl teisių apribojimo. Pasikeitus arba išnykus aplinkybėms, motina turi teisę kreiptis į teismą dėl apribojimo panaikinimo. Pagal įstatymus laikinoji globa negali tęstis ilgiau nei 12 mėnesių, išimtiniais atvejais pratęsiant ne ilgiau nei šešis mėnesius (bendra laikinosios globos trukmė su pratęsimu negali viršyti aštuoniolikos mėnesių termino)“, – sakė S. Šimkevičienė. 

Portalas tv3.lt primena, kad prieš kelis mėnesius garsiai nuskambėjo istorija, kai iš kauniečių šeimos buvo atimti du mažamečiai vaikai dėl galimo smurtavimo prieš berniuką. Mama buvo įtariama smurtu, bet teismą laimėjo. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų