REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rinkimai nenumaldomai artėja, tai patvirtina ir keistuolių bei televizijos žvaigždžių pareiškimai, kad šie „eis į politiką“. Vos prieš porą dienų dainininkas Mindaugas Jonušas, dar geriau žinomas Minedo vardu, pareiškė, kad jis dar kartą mėgins šturmuoti Seimą. Sklinda gandai, kad į politiką gali pasukti ir garsusis „televizijos daktaras“ Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorius, laidos „Klauskite daktaro“ vedėjas Alvydas Unikauskas, nors šis tokias kalbas neigia. Šie pavyzdžiai ekspertų nestebina, pasak jų, dabar bene kasdien išgirsime vis naujų pavardžių žmonių, kurie trokšta patekti į Seimą. Rinkimai prasidėjo. 

Rinkimai nenumaldomai artėja, tai patvirtina ir keistuolių bei televizijos žvaigždžių pareiškimai, kad šie „eis į politiką“. Vos prieš porą dienų dainininkas Mindaugas Jonušas, dar geriau žinomas Minedo vardu, pareiškė, kad jis dar kartą mėgins šturmuoti Seimą. Sklinda gandai, kad į politiką gali pasukti ir garsusis „televizijos daktaras“ Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorius, laidos „Klauskite daktaro“ vedėjas Alvydas Unikauskas, nors šis tokias kalbas neigia. Šie pavyzdžiai ekspertų nestebina, pasak jų, dabar bene kasdien išgirsime vis naujų pavardžių žmonių, kurie trokšta patekti į Seimą. Rinkimai prasidėjo. 

REKLAMA

Prieš kelias dienas savo „Facebook“ paskyroje Mindaugas Jonušas paskelbė, kad mėgins pakliūti į Seimą. Tai bus ne pirmas šio dainininko ir visuomenininko mėginimas patekti į valdžią. Tai jis bando padaryti dar nuo 2007 metų, visi mėginimai kol kas buvo nesėkmingi. 

REKLAMA
REKLAMA

Savo paskyroje M. Jonušas rašė: „Pats Mindaugas Jonušas iki šiol nebuvo oficialiai informavęs visuomenės apie oficialius savo sprendimus, tačiau šiandien pranešama, kad žengimas politikos link jau yra tikras bei konkretus šio asmens apsisprendimas, kuriuo siekiama įgyvendinti tikslus, kurie susikaupė per eilę metų socialinėje sferoje. Pasukti link politikos jį paskatino visuomeninė veikla, palanki galimybė visuomenininkams stebėti LR Seimo komitetų darbą, diskusijas apie aktualias problemas, realybę ir perspektyvas“. 

REKLAMA

O štai medikas A. Unikauskas apie savo ketinimus šturmuoti valdžios Olimpą kalba miglotai. Portalui tv3.lt jis sakė nežinantis, kodėl sklinda kalbos apie jo planus sukti link politikos. 

„Negaliu pasakyti, kodėl jos sklinda, bet į politiką aš nesiruošiu eiti. Tikslesnis atsakymas būtų toks, aš tikrai nesiruošiu dalyvauti Seimo rinkimuose. Pagal šiuometinį mano nusiteikimą, bent kaip aš dabar galvoju, aš nesiruošiu eiti į politiką. Prezidentūroje buvo vienas apsilankymas ir tai buvo pokalbis bendromis temomis, apie politiką nebuvo kalbos“, – sakė A. Unikauskas. 

REKLAMA
REKLAMA

Tiesa, prieš porą dienų kalbėdamas su 15min.lt A. Unikauskas nebuvo toks kategoriškas, tada jis nei patvirtino, nei paneigė sklindančių kalbų: „Nieko nekomentuosiu. Nieko. Nei patvirtinsiu, nei paneigsiu“.

Medikas nepanoro plačiau pakomentuoti ir gandų, kad jį sukti į politiką kalbina pats prezidentas Gitanas Nausėda. 

Vos prieš porą savaičių politinę padangę sudrebino ir kita žinia. Paskelbta, kad į Seimo rinkimus susiruošusi Naglio Puteikio vadovaujama Centro partija žengs ne tik pakeitusi pavadinimą, bet ir pasitelkusi žymius veidus. Lietuvos centro partijos pirmininkas N. Puteikis pristatė ne tik atnaujintą politinės jėgos pavadinimą – Centro partija-gerovės Lietuva.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Politikas visuomenei paviešino ir sąrašo, vesiančio partiją į 2020 metų spalį vyksiančius Seimo rinkimus, lyderius: žurnalistę Rūtą Janutienę, televizijos laidų vedėją ir prodiuserį Kristupą Krivicką ir politikas, Neringos Venckienės šalininką, Povilą Gilį. 

Kad trauks į Seimą jau pareiškė ir Arvydas Juozaitis, kuris dabar planuoja vadovauti naujai partijai, kurią sudarytų buvę „Tvarkos ir teisingumo“ nariai bei jo rėmėjai iš santalkos „Lietuva yra čia“. Politikos ekspertai įsitikinę, kad tai – tik ledkalnio viršūnė, o rinkimams priartėjus prie finišo tiesiosios pavardžių ir politinių legionierių pamatysime dar daugiau.

REKLAMA

Lizinginiai politikai klestės ir toliau

Vytauto Didžiojo universiteto profesorius Algis Krupavičius sako, kad svarbiausia kandidatams į Seimą žinios ir supratimas, ką parlamentaras turi daryti, kaip dirbti. Taip pat reiktų, kad žmogus einantis į Seimą, susigaudytų politikos lauke.

„Tada [kai yra politiškai išprusę] žmonės gali dalyvauti ir dalyvauja rinkimuose lygiagrečiai su kitais kandidatais. Garsūs kandidatai gali dalyvauti, kaip nepriklausomi kandidatai, bet gali būti, kad ir politinės partijos kviesis garsius žmones. Scenarijų daug ir jie labai skirtingi“, – sakė A. Krupavičius.

Anot jo, visiškas nesusipratimas, kai į rinkimus ir politiką nori eiti tie, kurie apie ją neturi žalio supratimo. 

REKLAMA

„Visgi kiekvienuose rinkimuose tokių yra. Kiekvienuose rinkimuose tokius išrenka. Jų išrinkimas tik patvirtina taisyklę, kad Seimas yra visuomenės veidrodis ir net sakyčiau geresnis. Kvailumo laipsnis, kuris yra Seime, proporcingas tam, kuris yra visuomenėje. Dažnai kvailumo laipsnis visuomenėje yra aukštesnis nei Seime“, – sakė profesorius. 

Jis taip pat patvirtino, kad lizinginė politika bus tęsiama ir toliau. Šiuo metu ji yra įtvirtinta aukščiausiu lygiu, nes valstiečiai išsinuomojo ministrą pirmininką 2016 metų Seimo rinkimuose. O į kitas partijas atėjo kiti, sporte ar kitose veiklose žinomi žmonės, tai tų lizinginių politikų yra.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tiesa, kai kurie jų tampa tikrais politikais, politiko karjera jiems tampa svarbiausia, bet taip yra ne visada ir ne visur. Esami lizinginiai politikai gali būti „pernuomojami“ kitoms partijoms, tai –  taip pat realybė. Taigi, nieko naujo po Lietuvos politikos saule. Visgi tokia praktika yra ydinga, nes menksta pasitikėjimas politinėmis institucijomis ir valdžios organizacija“, – kalbėjo profesorius. 

Jis įsitikinęs, kad „auksinio standarto“, kada reikia pareikšti ketinimą dalyvauti rinkimuose, nėra. Visgi jį galima prognozuoti ir apskaičiuoti.

„Nenoriu paskatinti aktyviau skelbtis galimiems ir negalimiems kandidatams, todėl tiksliau neatsakysiu. Laikas šiek tiek svyruoja, nes keičiasi gyvenimo tempas, bet šiais laikais optimalų laiką, kai jau laikas pasirodyti politiniame lauke, galima suskaičiuoti“, – svarstė profesorius. 

REKLAMA

Dar pamatysime daug pavardžių

Komunikacijos specialistas Arijus Katauskas įsitikinęs, kad garsių ar mažiau žinomų politikos legionierių visuose partijų sąrašuose buvo visą laiką.

„Politinės partijos arba politiniai judėjimai labai dažnai pasitelkia žinomus veidus, nes tai puikus būdas atkreipti papildomą dėmesį. Kartu tuos veidus rodant sąrašuose galima išlošti ir iš jų žinomumo“, – sakė viešųjų ryšių specialistas. 

Jis tikino, kad rekomenduotino laiko, kad startuoti su savo rinkimine kampanija – nėra. Tai, pasak specialisto, pavardės klausimas. 

„Rinkimai prasideda iškart po rinkimų, visi tai puikiai žino. Realiai skirtingais atvejais parenkamas skirtingas laikotarpis, dažniausiai skaičiuojant, kiek tu iš to išloši. Čia reikėtų vertinti atskirai: profesionalus politikas einantis į dar vienus rinkimus yra viena, kontroversiškas naujokas – kita. Taigi, nėra vienodo vardiklio, kada, kas ir kokiu būdų“, – sakė A. Katauskas, patikinęs, kad nieko naujo ir tai, jog žinomi žmonės mąsto apie ėjimą į politiką arba nuosavos politinės jėgos kūrimą. 

REKLAMA

Kiekvienas politikas, pasak viešųjų ryšių specialisto, nori būti kuo labiau matomas.

„Nedrįsčiau sakyti, kad metai arba pusmetis iki rinkimų yra tinkamas laikas skelbti, kad tu šturmuosi politines aukštumas. Kartais delsimas yra taktikos dalis. Kitas variantas, kai labai iš anksto pradedama ruoštis. Likus metams laiko jau startuoja visos rinkiminės kampanijos. Ir mes išgirsime daugiau vardų bei pavardžių, kurių dar negirdėjome“, – svarstė A. Katauskas. 

Portalas tv3.lt primena, kad trečiadienį apie savo ketinimus dar kartą mėginti laimę rinkimuose paskelbė po pralaimėtų prezidento rinkimų apie galimybę kurti naują partiją kalbėjęs Mindaugas Puidokas. 

Jis nutarė prisijungti prie savo populiarumą po truputį susigrąžinančios Darbo partijos. Valstiečius palikęs politikas teigia, kad su darbiečiais jį sieja bendros vertybės. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų