REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) vadovas Ramūnas Karbauskis sako, jog valdantieji „imsis tam tikrų teisinių priemonių“, jei Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis savo pavaduotoju neteiks koalicijos siūlomo Kęstučio Bartkevičiaus.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) vadovas Ramūnas Karbauskis sako, jog valdantieji „imsis tam tikrų teisinių priemonių“, jei Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis savo pavaduotoju neteiks koalicijos siūlomo Kęstučio Bartkevičiaus.

REKLAMA

„Jūs klauskite Seimo pirmininko, į tą klausimą (ar bus teikiamas naujas vicepirmininkas – BNS) jis turi atsakyti. Jei jis to nepadarys, jis pažeis dviejų Konstitucinių Teismų išaiškinimą, tą informaciją jis turi, kad dauguma turi turėti daugumą valdyboje, ir teikimas turi būti. Jei to teikimo nebus, mes imsimės tam tikrų teisinių priemonių“, – antradienį žurnalistams Seime sakė R. Karbauskis.

„Dabar neatsakysiu į tą klausimą“, – paklaustas, kokios tos teisinės priemonės, atsakė R. Karbauskis, tik pridūrė, kad „bet kokiu atveju, tai būtų Konstitucijos pažeidimas, jei Seimo pirmininkas to nepadarys“.

REKLAMA
REKLAMA

Seimo valdantieji priėmė sprendimą į atsilaisvinusią Seimo vicepirmininko vietą vietoje atstatydinto „Tvarkos ir teisingumo“ vadovo Remigijaus Žemaitaičio skirti frakcijos „Lietuvos gerovei“ atstovą Kęstutį Bartkevičių.

REKLAMA

Seimo pirmininkas V. Pranckietis pareiškė, jog naujo pavaduotojo neteiks ir ši vieta liks tuščia, nes su esamu darbo krūviu susitvarkys ir šeši dabartiniai pavaduotojai.

Antradienį prieš Seimo posėdį BNS paklaustas, ar teiks valdančiųjų siūlomą K. Bartkevičiaus kandidatūrą į savo pavaduotojus, Seimo pirmininkas atsakė lakoniškai: „Ne“. 

Vėliau komentuodamas situaciją žuralistams V. Pranckietis patvirtino gavęs raštišką valdančiųjų teikimą dėl K. Bartkevičiaus, tačiau teigė nesąs Seimo statuto įpareigotas šios kandidatūros siūlyti. 

REKLAMA
REKLAMA

„Yra mano pareiga, pasitarus su frakcijomis, teikti (pavaduotojus – BNS). Aš pasitariau su frakcijomis ir mes nutarėme neteikti, ir mano pareiga matyti ir tų žmonių valią“, – sakė V. Pranckietis.

„Iš esmės yra taip – buvo padidintas pavaduotojų skaičius, kad „Tvarka ir teisingumas“ gautų postą, su jais buvo nutraukta sutartis, R. Žemaitaitis atleistas iš pareigų, ir tas postas jokioje sutartyje neaptartas. Vis tik aš lieku prie savo pasirinkimo ir nuosekliai kartoju ir kartosiu – pareigas mes atliksime puikiai“, – situaciją aiškino V. Pranckietis.

Seimo statute įrašyta, kad Seimo pirmininko pavaduotojų yra ne daugiau kaip septyni.

Praėjusią savaitę V. Pranckietis buvo sušaukęs susitikimą su frakcijų seniūnais ir po jo paskelbta, kad septinto pavaduotojo vieta liks tuščia.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tokiam sprendimui neprieštaravo ir susitikime dalyvavę valstiečiai, tačiau vėliau susitikime nedalyvavęs R. Karbauskis paskelbė, kad pavaduotoją valdantieji teiks.

Koalicinė taryba patvirtinto K. Bartkevičiaus kandidatūrą.

V. Pranckietis tuomet paskelbė kviečiantis R. Karbauskį susitikti, bet šis su parlamento vadovu susitiktų tik kartu su visų valdančiųjų frakcijų seniūnais.

„Aš nesuprantu, ką aš vienas galėčiau su Seimo pirmininku aptarinėti, derybos kokios nors gali būti su Seimo pirmininku ir frakcijų vadovais visais“, – tokią pačią poziciją R. Karbauskis pakartojo ir antradienį.

Seimas R. Žemaitaitį iš Seimo vicepirmininko pareigų atleido praėjusią savaitę.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga spalio pabaigoje nutraukė valdančiosios koalicijos sutartį su „Tvarka ir teisingumu“. 

REKLAMA

Rugsėjį visi Seimo tvarkiečiai, išskyrus partijos lyderį R. Žemaitaitį, įkūrė naują frakciją „Lietuvos gerovei“. Didžioji dalis šios frakcijos narių pasitraukė ir iš partijos „Tvarka ir teisingumas“. Ši frakcija su valdančiaisiais pasirašė susitarimą dėl bendro darbo Seime.

Valdantieji spalio mėnesį nesėkmingai bandė atstatydinti valstiečius palikusį Seimo pirmininką V. Pranckietį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų