REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Už neteisėtą stambią paramą partijoms grės baudžiamoji atsakomybė – tiek pinigus priėmusiems politikams, tiek neleistiniems rėmėjams.

Už neteisėtą stambią paramą partijoms grės baudžiamoji atsakomybė – tiek pinigus priėmusiems politikams, tiek neleistiniems rėmėjams.

REKLAMA

Seimas ketvirtadienį 66 balsais „už“, keturiems parlamentarams balsavus prieš ir dešimčiai susilaikius priėmė tokią Baudžiamojo kodekso pataisą. Ji turėtų įsigalioti nuo sausio.

Baudžiamoji atsakomybė bus taikoma, jeigu neteisėtos paramos partijoms, visuomeniniams rinkimų komitetams ar politikams suma viršys 25 tūkst. eurų.

Už neteisėtą paramą politikams galės būti baudžiami bauda, laisvės apribojimu, areštu arba laisvės atėmimu iki ketverių metų. Atsakomybė bus taikoma ir juridiniams asmenims.

Seimas taip pat priėmė kitas Teisingumo ministerijos inicijuotas pataisas, kuriomis siekiama skaidrinti politines kampanijas.

REKLAMA
REKLAMA

Partijoms numatytos finansinės sankcijos už neteisėtai gautų lėšų panaudojimą. Vyriausioji rinkimų komisija galės įpareigoti partiją tokio pat dydžio sumą, kokia panaudota neteisėtų finansavimo šaltinių, pervesti į valstybės biudžetą.

REKLAMA

Visos partijos išlaidos, išskyrus išlaidas politinei kampanijai finansuoti, turės būti apmokamos tik iš politinės partijos banko einamosios sąskaitos ir tik banko pavedimu.

Kandidatas vienmandatėje apygardoje savo kampanijai negalės skirti sumos, didesnės nei 20 proc. jo deklaruotų metinių pajamų.

Nustatyta, kad politinės kampanijos įsiskolinimai turi būti padengti iki kitos rinkimų kampanijos pradžios, partijos tai turi padaryti iš įstatyme nurodytų šaltinių, o kiti kampanijos dalyviai – tik iš asmeninių lėšų.

Laiku negrąžinus skolų, kampanijos dalyviui per kitus rinkimus būtų ketvirtadaliu mažinamas didžiausias leistinas politinės kampanijos išlaidų dydis.

REKLAMA
REKLAMA

Grąžinus rinkimų skolą, bus privalu per penkias darbo dienas VRK pranešti apie įsiskolinimų padengimą ir tam panaudotų lėšų šaltinius.

Taip pat nustatyta, kad 0,3 vidutinio mėnesinio darbo užmokesčio sumą (netoli 400 eurų) viršijantis partijos nario mokestis privalės būti mokamas banko pavedimu. Partijos turės skelbti narių, per metus sumokančių daugiau kaip 360 eurų nario mokesčio, sąrašus.

Biudžeto dotacijas gaunančios partijos savo interneto svetainėje įpareigotos skelbti visas pagal Viešųjų pirkimų įstatymą sudarytas sutartis.

Pataisas parengė Teisingumo ministerija, įgyvendindama Seimo priimtas parlamentinio tyrimo išvadas dėl nederamo verslo poveikio politikai.

Šio tyrimo išvadose grėsme valstybės sąrangai ir nacionaliniam saugumui buvo pripažintas Rusijos energetikos bendrovės „Rosatom“ ir lietuviško koncerno „MG Baltic“ veikimas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų