REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Klaipėdos apygardos teismas pirmadienį piktnaudžiavimu tarnyba, dokumentų klastojimu ir kyšininkavimu kaltintam buvusiam Skuodo rajono savivaldybės vyriausiajam architektui Tomui Bagočiui skyrė 19,8 tūkst. eurų baudą. 

Klaipėdos apygardos teismas pirmadienį piktnaudžiavimu tarnyba, dokumentų klastojimu ir kyšininkavimu kaltintam buvusiam Skuodo rajono savivaldybės vyriausiajam architektui Tomui Bagočiui skyrė 19,8 tūkst. eurų baudą. 

REKLAMA

Teismas pranešė, kad taip pat nuteista ir architektui talkinusi Registrų centro matininkė Violeta Gutauskienė, jai dėl piktnaudžiavimo tarnyba ir dokumentų klastojimo skirta 12,1 tūkst. eurų bauda. 

Nustatyta, kad penkiais atvejais kaltinamasis, veikdamas bendrininkų grupe su jam talkinusia matininke, siekdamas turtinės naudos, susitaręs su fiziniais asmenimis, rengė jiems gyvenamųjų ir ūkio, taip pat pagalbinių pastatų statybos bei rekonstrukcijos projektus.

„Projektus kaltinamasis rengė prisidengęs kitų projektuotojų vardais ir nurodydamas šiuos asmenis kaip jo parengtų projektiniųdokumentų autorius“, – rašoma teismo išplatintame pranešime.

REKLAMA
REKLAMA

Kaltinamoji – Registrų centro matininkė – penkiais atvejais atliko padėjėjos vaidmenį: vykdydama susitarimą su kaltinamuoju ir žinodama, jog nėra tikroji projektinių dokumentų autorė ir vadovė, pasirašė vyriausiojo architekto parengtuose projektiniuose dokumentuose.

REKLAMA

Suklastoti dokumentai buvo panaudoti, pateikiant juos pačiam kaltinamajam derinti bei priimti sprendimą dėl statybos leidimo išdavimo.

Byloje surinkti duomenys patvirtina, kad T. Bagočiaus veiksmai buvo akivaizdžiai neteisėti ir jis tai aiškiai suprato, be to, nusikalstamą veiką vykdė ilgą laiką nuo 2017 metų gruodžio iki 2018 metų gegužės, veikė sistemingai, o pagrindinis tokios veiklos tikslas buvo gauti turtinę naudą.

Pažymėta, kad nusikalstamas veikas T. Bagočius padarė eidamas svarbias Skuodo rajono savivaldybės administracijos vyriausiojo architekto, nuo kurio sprendimų priklauso statybos leidimų gavimas, pareigas.

REKLAMA
REKLAMA

Aplinkybę, kad kaltinamieji buvo susitarę veikti išvien, atskleidžia jų tarpusavio pokalbiai ir veiksmai, užfiksuoti kriminalinės žvalgybos priemonėmis. Įvertinus kaltinamųjų pokalbius padaryta išvada, kad kaltinamai matininkei buvo žinoma, jog vyriausiasis architektas už projektų rengimą gauna pajamas.

Architektas pripažintas kaltu ir už tai, kad paėmė 100 eurų kyšį už teisėtą veikimą, t. y. už konsultacijas dėl tvarto, projektinės dokumentacijos tinkamo parengimo ir greitesnio suderinimo, siekiant šiuos objektus įregistruoti Nekilnojamojo turto registre.

Priėmęs kyšį valstybės tarnautojas ėmėsi veiksmų paskubinti aktualaus projekto rengimo darbus. Kaltinamųjų atsakomybę sunkinančia aplinkybe pripažintas veikimas bendrininkų grupe, o tai, kad abu kaltinamieji pripažino savo kaltę ir gailėjosi, pripažinta lengvinančia aplinkybe.

Nuosprendis gali būti skundžiamas Lietuvos apeliaciniam teismui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų