REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Valstiečių atstovė Agnė Širinskienė savo „Facebook“ paskyroje paskelbė, kad Lietuvos muzikų sąjunga iš konservatoriaus Vytauto Juozapaičio negali išsireikalauti užmokesčio už nakvynę Birštono „Eglės“ sanatorijoje. Politikas ten buvo apsistojęs kartu su dukra ir žentu, bet iki šiol yra skolingas nemenką sumą pinigų. Tiesa, V. Juozapaitis neigia sprukęs nesusimokėjęs, esą jis Lietuvos muzikų sąjungos renginyje Birštone dalyvavo kaip svečias, todėl ir mokėti už nakvynę neturėjo. Situaciją ėmėsi tirti Seimo Etikos ir procedūrų komisija.

Valstiečių atstovė Agnė Širinskienė savo „Facebook“ paskyroje paskelbė, kad Lietuvos muzikų sąjunga iš konservatoriaus Vytauto Juozapaičio negali išsireikalauti užmokesčio už nakvynę Birštono „Eglės“ sanatorijoje. Politikas ten buvo apsistojęs kartu su dukra ir žentu, bet iki šiol yra skolingas nemenką sumą pinigų. Tiesa, V. Juozapaitis neigia sprukęs nesusimokėjęs, esą jis Lietuvos muzikų sąjungos renginyje Birštone dalyvavo kaip svečias, todėl ir mokėti už nakvynę neturėjo. Situaciją ėmėsi tirti Seimo Etikos ir procedūrų komisija.

REKLAMA

Parlamentarė A. Širinskienė suabejojo V. Juozapaičio dora ir paskelbė, kad muzikai iš politiko nesugeba išsireikalauti nemažai pinigų. Ji savo „Facebook“ paskyroje paragino politiką bent prieš Kalėdas susimokėti skolas. 

„Pamenate skandalus, kuomet buvo įtariama, kad Druskininkų SPA nemokamai ilsėjosi Seimo nariai bei garsūs pareigūnai? Pasirodo, tradicijos tęsiamos TS-LKD frakcijoje. Lietuvos muzikų sąjunga buvo priversta sumokėti už Seimo nario konservatoriaus V. Juozapaičio bei jo dukros su sutuoktiniu gyvenimą „Eglės“ sanatorijoje – mat tuo metu Seimo narys V. Juozapaitis vedė meistriškumo pamokas Birštono vasaros akademijoje. Muzikų sąjunga iki šiol negali išsireikalauti už Seimo narį ir jo šeimą sumokėtų pinigų. Netekusi vilties su Seimo nariu dėl skolų apmokėjimo susitarti taikiai, Lietuvos muzikų sąjunga spalio 14 d. kreipėsi į Seimo Valdybą ir Etikos bei procedūrų komisiją. Tiesa, konservatoriaus A. Matulo vadovaujama komisija suokalbiškai tyli – kai kitais atvejais skundai išnagrinėjami per keletą savaičių, tuoj bus antras mėnuo, kai A. Matulas atidėlioja kolegos V. Juozapaičio klausimo svarstymą“, – rašė A. Širinskienė. 

REKLAMA
REKLAMA

Anot jos, V. Juozapaitis su meistriškumo pamokomis į etikos sargų akiratį patenka jau ne pirmą kartą. Dar 2018 m. pradžioje Seimo etikos sargai konstatavo, kad Birštone meistriškumo pamokas vedęs V. Juozapaitis užsiėmė pedagogine veikla, o ją parlamentarams draudžia Konstitucija.

REKLAMA

A. Širinskienė aiškino, kad Seimo narys V. Juozapaitis „pamiršo“ susimokėti už pragyvenimą Birštone ir klausė, „ar taip, priverčiant muzikų sąjungą sumokėti už pragyvenimą, nebuvo bandoma gauti atlygį už meistriškumo pamokas, taip dar kartą pažeidžiant Konstitucijoje Seimo nariui nustatytas pareigas?“.

Nemokėjo, bet ir neturėjo mokėti

Parlamentaras V. Juozapaitis tv3.lt tikino, kad Lietuvos muzikų akademijos renginyje Birštone buvo  svečias, ten rengė nemokamą koncertą, todėl mokėti už sanatoriją jam nereikėjo. Tai esą buvo muzikų sąjungos „garbės reikalas“. Jis tikino, kad nemokėti už apgyvendinimą jam asmeniškai leido ir Lietuvos muzikų sąjungos vadovė Audronė Žigaitytė-Nekrošienė. V. Juozapaitis pat yra Lietuvos muzikų sąjungos narys, moka nario mokestį. 

REKLAMA
REKLAMA

„Akademija Birštone yra muzikų sąjungos renginys, finansuojamas iš įvairių šaltinių, tame tarpe ir iš mokesčių, kuriuos moka muzikų sąjungos nariai. <..> Tame renginyje dalyvauja muzikų sąjungos nariai, kai kurie jų ten dirba, dėsto, dalijasi patirtimi. Aš, kaip Nacionalinės premijos laureatas, A. Žigaitytės -Nekrošienės buvau pakviestas, kaip garbės svečias. 2018 metų renginyje buvo trys tokie svečiai, du iš užsienio ir aš. Viskas vyko su A. Žigaitytės -Nekrošienės patikinimu, kad buitinės sąlygos, buitinės išlaidos yra muzikų sąjungos problema arba garbės reikalas. Apie tai nebuvo nė kalbos“, – sakė V. Juozapaitis, aiškindamas, kodėl jis nemokėjo už viešnagę „Eglės“ sanatorijoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Bet jei Juozapaitis yra skolingas muzikų sąjungai, man nesunku sumokėti 300 ar kiek ten eurų. Lapkričio 6 dieną aš nusiunčiau sąjungai paramą 500 eurų, bet jie buvo grąžinti. Jai [Lietuvos muzikų sąjungos vadovei] reikia parodyti, kad aš esu nesusimokėjęs pagal kažkokią sąskaitą-faktūrą, kuri yra pateikta po 1,5 metų. Ar nekyla klausimas, kodėl po 1,5 metų keliami tokie klausimai?“, – klausė V. Juozapaitis. 

Jis tikino, kad tikrai nevengia mokėti skolų ir iš sanatorijos nespruko nesusimokėjęs.

„Renginys vyko 2018 metais, o šiandien yra 2019 metų pabaiga, jei būtų buvusi kokia nors problema, skola, matyt, niekas nelauktų 1,5 metų. Čia viskas išlindo todėl, kad A. Žigaitytės-Nekrošienės finansinėje veikloje iškilo daug klausimų, aš ėmiau juos kelti, o čia yra bandymas nukreipti visą dėmesį į kitą pusę, kas yra nesuvokiama“, – kalbėjo Seimo narys V. Juozapaitis. 

REKLAMA

Politikas klausė, „ar aš panašus į žmogų, kuris pabėgtų iš muzikų sąjungos organizuoto renginio nesusimokėjęs“? Anot V. Juozapaičio, po 2018 metų meistriškumo akademijos Birštone vyko dar keli renginiai, kuriuos organizavo ta pati muzikų sąjunga, jis juose taip pat dalyvavo, pretenzijų dėl neapmokėtų skolų nesulaukė. 

V. Juozapaitis sakė, kad visų svečių, kurie dalyvauja muzikų meistriškumo akademijoje Birštone, nakvynės išlaidas apmoka Lietuvos muzikų sąjunga. Politikas tikino, kad ir jo žmona, duktė taip pat yra muzikų sąjungos narės, todėl kokiomis sąlygomis jos kviečiamos į renginį yra ne jo, bet muzikų sąjungos reikalas. 

REKLAMA

„Tai jų tarpusavio susitarimo klausimas. Maža to, dabar vyksta tyrimas, nes A. Žigaitytė- Nekrošienė prieš mėnesį kreipėsi į Seimą su tais pačiais klausimais. <..> Ten yra surašytos šios insinuacijos į kurias aš raštu esu atsakęs“, – tikino parlamentaras, manantis, kad šis skandalas kilo dėl to, kad norima jį atgrasyti domėtis Lietuvos muzikų sąjungos finansine veikla. 

Po pokalbio V. Juozapaitis tv3.lt taip pat atsiuntė du mokėjimo nurodymus. Vienas, 60 eurų, liepos 30 dieną buvo skirtas įmonei „Birštono šaltinis“. Ši įmonė priklauso akcinei bendrovei „Eglės sanatorija“.

„Pridėjau ir vieną mokėjimo nurodymą, liudijantį, kad mano intencijos susimokėti už nakvynę Birštone buvo neapsimestinės. Taigi, po šio pavedimo Lietuvos muzikų sąjungos prezidentė mane patikino, kad [sąjunga], jos asmenyje, apsiima visas mano, kaip svečio buitines išlaidas, juolab, kad mane pernakvoti maloniai priėmė mano sutuoktine, kuriai nė Širinskienė neturi pretenzijų“, – laiške rašė V. Juozapaitis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

V. Juozapaičio sutuoktinė, muzikė Eglė, taip pat dalyvavo meistriškumo akademijoje Birštone, ten dėstė, „Eglės“ sanatorijoje gyveno kartu su sutuoktiniu.

Kitas pavedimas rodo, kad V. Juozapaitis į Lietuvos muzikų sąjungos sąskaitą pervedė 500 eurų. Mokėjimo nurodyme rašoma, kad tai – parama sąjungai. Tiesa, šie pinigai Lietuvos muzikų sąjungai pervesti jau po to, kai A. Žigaitytė -Nekrošienė kreipėsi į Seimo valdybą, Etikos ir procedūrų komisiją. 

Kaltina persekiojimu ir vengimu mokėti skolas 

Lietuvos muzikų sąjungos vadovė Audronė Žigaitytė-Nekrošienė kalbėdama su tv3.lt teigė, kad Seimo narys Vytautas Juozapaitis ją persekioja ir šmeižia, o ji tenorinti, kad šis susimokėtų už savo viešnagę „Eglės“ sanatorijoje Birštone. Ten parlamentaras gyveno Birštono muzikų meistriškumo akademijos metu 2018 metų vasarą.

REKLAMA

„Jis išties nesusimokėjo už buvimą „Eglės“ sanatorijoje. Ir tai Seimo nariui, kaip suprantu, rimčiausias kaltinimas, nors aš prašiau sustabdyti ir patį V. Juozaipaitį bei jo neleistinas patyčias. Jis tyčiojasi iš manęs ir iš visos muzikų sąjungos, iš muzikų sąjungos tarybos narių tyčiojasi jau aštuntą mėnesį. Patyčios viešojoje erdvėje nesibaigia, jis kaltina, kad muzikų sąjunga vykdo neskaidrią veiklą, skundė VTEK mus, bet visos keturios patikros ir auditas nustatė, kad mes veikiame teisėtai“, – skundėsi Lietuvos muzikų sąjungos vadovė.

Anot jos, V. Juozapaitis ją persekioja dėl neaiškių priežasčių, todėl ji ryžosi viešinti ir jo nusižengimus.

REKLAMA

„Aš nesuprantu, kas čia vyksta, kiekvienas jo laiškas kelia klausimą, ką jis dar sugalvos, kokiais nebūtais dalykais apkaltins mane ir muzikų sąjungą. Aš kreipiausi į Seimo valdybą ir Seimo Etikos ir procedūrų komisiją ir ji iki šiol neanalizavo [V. Juozapaičio elgesio], aš pridėjau nemažai dokumentų. <..> Jis buvo dešimt dienų su dukra ir žentu ir už tą buvimą nesusimokėjo. Jis dalyvavo menų akademijoje, kaip stovykloje, ten dalyvavo jau penktą kartą ir nežinojau, kad Seimo narys negali naudotis tokiais dalykais. Aš Vytautui visada sakydavau, kad mums jo buvimas ir ypač jo šeimos narių buvimas – kainuoja ir labai nemažai. Jis nuleisdavo, kad negirdi“, – pasakojo A. Žigaitytė -Nekrošienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ji tikino nežinanti, kodėl ją persekioja V. Juozapaitis, gal todėl, kad šiemet į Birštoną jis jau nebuvo kviestas.

Visgi prasidėjus persekiojimui, patikroms, auditui, ji nutarė viešinti nemokamą parlamentaro gyvenimą „Eglės“ sanatorijoje.

„Audito klausimas buvo, kodėl šie žmonės čia gyveno? Ir aš atsakiau, todėl, kad jie gyveno. Analogiškai mes kviečiame Modestą Pitrėną, kvietėme užsieniečius, jie buvo su šeimomis ir man nieko nesakė, tiesiog elegantiškai išvažiuodami atsiskaitė su sanatorija. Nors jie ne Seimo nariai. O Seimo narys turi žinoti, kad jis negali priimti jokios paslaugos [nemokamai gyventi]“, – sakė Lietuvos muzikų sąjungos vadovė.

REKLAMA

Ji aiškino, kad V. Juozapaitis sakydamas, kad buvo svečias ir jam nereikėjo nieko mokėti už viešnagę – meluoja.

„Jei pažiūrėsite audito, patikrų atsakymus. <..> Jis tik nuo balandžio pradėjo elgtis neleistinai. Aš jį įspėjau, kai jis mane apkaltino neleistinais dalykais. Paklausiau, Vytautai, o Jūs? <..> Aš pasakiau, kad jis turi kaltę. 2018 metų audito išvadas aš gavau spalio pradžioje, todėl sąskaitas išsiunčiau būtent tada. Kai gavome audito išvadas, kad tai tikrai yra pažeidimas iš mūsų pusės. Tada jis vėl tyčiojosi iš manęs, padarė pavedimą 500 eurų į Lietuvos muzikų sąjungos sąskaitą ir tai paviešino. Žinoma, aš jam grąžinau. Tada jis antrą kartą darė pavedimą. Todėl aš ir klausiu Seimo Etikos ir procedūrų komisijos, ar tai dera su Seimo nario etika? Ar gali Seimo narys taip elgtis viešoje erdvėje?“, – klausė A. Žigaitytė-Nekrošienė.

Ji teigė pastaruoju metu jaučianti didelį spaudimą iš V.Juozapaičio pusės, persekiojimas, pasak A. Žigaitytės-Nekrošienės, prasidėjo pavasarį. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų